5 +1 ok, amiért semmiképp ne hagyd ki az étrendedből a banánt

diéta banán egészség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amíg a mostani negyvenesek gyerekkorában ritkán látott csemegének, valódi kuriózumnak számított a banán, addig jó ideje az év bármelyik szakaszában kapható, ráadásul olcsóbban mint az idénygyümölcsök. Magas szénhidráttartalma miatt manapság sokan kihagyják az étrendjükből, pedig ha naponta egy keveset eszel belőle, az egészségednek kifejezetten jót teszel vele. A banán igazi szupergyümölcs, hiszen nem csak jótékony hatásokban bővelkedik, de finom is - ne foszd meg magadat az élvezetétől! 

1. Vitaminban gazdag, rostban dús

Tudtad, hogy 10 deka banánban sokkal több vitamin van, mint ugyanannyi almában? Például ötször annyi benne az A-vitamin és a vas, és háromszor annyi benne a foszfor, emellett sok, az optimális szívműködéshez elengedhetetlen káliumot, magnéziumot is tartalmaz. Az érett banán rostjai javítják a bélfunkciókat, így hashajtóként is kiválóan működik. És mivel kis mennyiségben triptofánt is tartalmaz, a szintén benne található B6-vitaminnal együtt a szerotonintermelést is elősegíti, azaz a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja.

2. Gyorsan feltölt energiával

Mindannyian kerülünk olyan élethelyzetbe, amikor nincs idő leülni nyugodtan enni, de muszáj néhány falathoz jutnunk. Ilyenkor sokan egy csokit vagy szendvicset választanak, pedig mi sem megfelelőbb erre, mint a banán. Ez a gyümölcs edzés előtt is kitűnő, pláne azoknak, akik nem akarnak teli hassal sportolásba kezdeni, de szeretik, ha pár falat mégis van a gyomrukban. Akik hosszabb testmozgásba kezdenek, azok is bátran fogyasszák, 2 banán akár egy kétórás edzésre is elég energiát szolgáltat.

A banán tele van vitaminnal és feltölt energiával Forrás: Shutterstock

3. Gyógyír a másnaposságra

A banánban található számtalan vitaminnak hála másnaposság ellen is bevethető ez a déligyümölcs, érdemes joghurttal és mézzel elkeverve, turmixként fogyasztani. Így azonban már nem csak vitamin-, de kalóriabomba is, de "baj" esetén nyugodtan éljünk vele.

4. Csökkenti a menstruációs görcsöket

A benne található B6-vitaminnak köszönhetően a banán enyhíti a menstruációs fájdalmat is, várandós kismamáknak pedig azért ajánlott, mert a reggeli rosszullét is megúszható vagy mérsékelhető,ha a felkelés után banánt fogyasztanak.

5. Véd a gyomorfekély és gyomorégés ellen

Az emésztőrendszerben található nyálka mennyiségének növelésére is képes a banán, ami azért fontos, mert ez nyújt védelmet a gyomorfekély ellen. Mivel ez a nyálka védőréteget képez a bél belső falán, illetve segít semlegesíteni a savakat, gyomorégés ellen is kitűnő gyógyszernek bizonyul.

+1 A héja sem feltétlenül szemét

Kevesen tudják, hogy a ha a banánhéj belsejével bedörzsöljük a szúnyogcsípést, enyhül a viszketés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.