Érdemes időben gondolni az autónk téli felkészítésére!

Forrás: autotire.hu -
PR cikk biztonság téli gumi autó
Az ősz még rendkívül kegyes hozzánk, nagyon sokat süt a nap, kellemes meleg idő van, ezért sokan az autó téli felkészítését, a téli gumi cseréjét még nagyon távolinak érzik. A helyzet azonban az, hogy októberben már érdemes pár dolgot elvégezni az autónkon, hogy megfelelő állapotba legyen az őszi, illetve a téli közlekedésre, de lassan a téli gumik is elkerülhetnek a padlásról, a pincéből vagy a garázsból.
Forrás: autotire.hu

Amit az autónk téli felkészítéséről mindenképp tudni érdemes

Az október nagyon jó időszak arra, hogy felkeressük az autószerelőt, és elvégeztessük vele az autó ellenőrzését, illetve téli felkészítését. A szélvédőmosó folyadékot ilyenkor már érdemes télire cserélni, de az ablaktörlő lapátok ellenőrzése, és szükséges esetén a cseréje sem maradhat el. Az akkumulátort is célszerű ellenőriztetni ilyenkor, illetve az izzók állapotát, hiszen a láthatóság lényeges tényező a biztonságos közlekedéshez, különösen télen, amikor gyakori a köd és gyengébbek a fényviszonyok. És természetesen nem maradhat el az egyik legfontosabb lépés, a téli gumik cseréje sem!

Ne feledkezzünk meg a téli gumi cseréjéről!

Bár Magyarországon a törvény nem kötelez minket a téli gumik használatára télen, a saját és mások biztonsága, illetve a gazdaságos közlekedés szempontjából elengedhetetlen, hogy a téli körülményekhez megfelelő abroncsok kerüljenek fel az autókra. Érdekes kérdés persze, hogy mikor. Sokan úgy gondolják, hogy mivel a nevében benne van, hogy téli gumi, így télen tehát decemberben jön el ennek az ideje. A helyzet azonban az, hogy nem hónap dönt, hanem a hőmérséklet. A szakemberek, illetve az abroncsgyártók is az szokták javasolni, hogy ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alatti, akkor eljött a téli gumik ideje. Ez néha már október végén megtörténik, de vannak olyan évek, amikor csak november elején-közepén – írj az Autotire.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha már nagyon kopottak a gumik, akkor célszerű új szettet venni. A döntés persze sosem könnyű, hiszen a kínálat meglehetősen széles, szerencsére a független nemzetközi abroncstesztek, mint például az ADAC teszt, segít, hogy reális képet kaphassunk az abroncsok minőségéről. A 2023-as ADAC tesztek már nyilvánosak, így megtudhatjuk, hogy a vizsgálat abroncsok közül melyeket érdemes választani.

Idén is két méretben vizsgálták a téli gumikat. A 205/60 R16 méretben a következő abroncsok értek el jó minősítést:

  • Dunlop Winter Sport 5
  • Michelin Alpin 6
  • Goodyear UltraGrip 9+
  • Continental WinterContact ST 870 P
  • Hankook Winter i*cept RS3
  • Bridgestone Blizzak LM 005
  • Firestone Winterhawk

A másik vizsgált méret a 225/45 R17 volt, melyben a Continental WinterContact TS870, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip Performance +, és a Dunlop Winter Sport 5 téli gumik értek el kimagasló eredményt. Természetesen ezeken a mintázatokon kívül is akad még minőségi téli gumi, illetve nem minden méret esetében születik minden évben teszteredmény, de a független tesztek jó kiindulási alapot adnak ahhoz, hogy a megfelelő abroncsot tudjuk kiválasztani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.