A fél országra figyelmeztetést adtak ki: több helyen ónos eső eshet, és havazásra is kell számítani

ónos eső havazás időjárás Alföld figyelmeztetés
Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtök éjfélig, de pénteken további tartós, kiadós eső várható más országrészekben is. A reggeli órákban több helyen ónos eső is eshet. 

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani. Azonban a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső. (Utóbbi magasabban fekvő részein jelentős mennyiség eshet.)

Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat. Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet - írja a met.hu.

A fél országra figyelmeztetést adtak ki ónos eső és havazás miatt Forrás: met.hu

A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több cm-es hótakaró. A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (~1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra (akár >5 mm) a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka egyre északkeletebbre (Borsod irányába) tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő.

A katasztrófavédelem csúszós, nedves utakra figyelmeztet, azt kérik, az autósok indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat honlapján, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.