Nagy díjkategóriaválasztó: segítség autópályamatrica-vásárláshoz!

Forrás: NÚSZ Zrt. -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Éves szinten mintegy 70-80 ezer esetben fordulnak segítségért az ügyfelek e-matricát érintő ügyekben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) ügyfélszolgálatához. Nagyjából minden második esetben azért, mert a vásárláskor rosszul rögzítették az e-matricához a jármű valamely adatát, és emiatt pótdíjas levelet kaptak. A legtöbbször a rendszámot ütik el a vásárlók, de sok esetben rögzítik hibásan a díjkategóriát is. Hogyan kerüljük el az ilyen tévesztéseket és mit lehet tenni, ha mégis így járunk?

Először is nagyon fontos, hogy ha autópálya-matricát vásárolunk, minden esetben még a fizetés előtt ellenőrizzük a megadott adatokat, a jármű rendszámát, a felségjelzést, a díjkategóriát, a vignetta érvényességi idejét, és megyei matrica esetén a megyét.

Forrás: NÚSZ Zrt.

D1 vagy D2 díjkategóriájú matricát kell vennem?

Ez a kérdés sokszor felmerül, különösen nyáron, amikor jóval többen és többször használják a fizetős autópályákat, autóutakat. Fontos tudni, hogy a díjkategória helyes megállapításához egyszerre kell néznünk a forgalmi engedélyben a „J” (jármű kategóriája), az „F.1” (együttes tömeg) és az „S.1” (ülések száma vezetővel) mezőt.

Ha a jármű egy legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és a forgalmi engedélyében a „J” mezőben „M1” (személygépkocsi) vagy „M1G” (terepjáró személygépkocsi) jelzés szerepel, akkor biztosan D1 díjkategóriába tartozik. Akkor is, ha esetleg még utánfutót is kapcsolunk hozzá.

Ha azonban ezen feltételek valamelyike nem teljesül, mert a jármű 3,5 tonnánál nehezebb, vagy 7-nél több személy szállítására alkalmas, vagy a „J” mezőben „N1” (3,5 t össztömeg alatti áruszállító gépkocsi) vagy „N1G” (terepjáró tehergépkocsi) kód szerepel, akkor a jármű D2 díjkategóriába tartozik.

Fontos tudni, hogy utánfutóra csak akkor kell külön U díjkategóriájú e-matricát venni, ha D2 vagy B2 (busz) díjkategóriába tartozó járművel vontatjuk! Ilyenkor a vignettát megvehetjük a vontató jármű rendszámára is, így ahhoz bármilyen vontatmányt kapcsolhatunk.

A 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, vontató – ideértve a nyerges vontatót is –, valamint az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból álló járműszerelvény már útdíjköteles járműnek számít, a számukra kínált fizetési megoldásokról a NÚSZ Zrt. hu-go.hu oldalán olvashatunk részletesen.

Mi a helyzet a lakókocsikkal, lakóautókkal?

Ugyanaz, mint az összes többi járművel. A forgalmi engedélyben szereplő már említett mezőket kell egyszerre figyelembe venni, ha a jármű önállóan közlekedik. Ha azonban az ilyen típusú járművet utánfutóként húzza magával egy másik jármű, akkor a vontató jármű díjkategóriája határozza meg, hogy a vontatmányra kell-e külön e-matricát vásárolni.

Ha a vontató jármű D1 díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra nem kell külön matricát venni, elég az előbbire megvásárolni a D1-es vignettát. Ha viszont a vontató jármű D2 vagy B2 díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra külön U kategóriájú e-matricát is vásárolni kell az előbbire vásárolt D2/B2-es e-matrica mellé.

Forrás: NÚSZ Zrt.

Mi a teendő, ha rosszul rögzítettük a díjkategóriát?

Az autópálya-matricánk érvényességi ideje alatt lehetőségünk van a megfelelő díjkategóriára módosítani a tévesen rögzített adatot. Ehhez mindössze egy minimális összegű (1470 Ft) ügyintézési díjat kell fizetnünk, valamint be kell mutatnunk a matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy nyugtázó értesítést és a gépjármű forgalmi engedélyét a NÚSZ Zrt. bármely ügyfélszolgálati irodájában.

Ha a ténylegesnél alacsonyabb (D2 helyett D1) díjkategóriájú e-matricát vásároltunk korábban, akkor ki kell fizetnünk a két díjkategória közötti díjkülönbözetet is. Ha viszont fordított a helyzet, és tévedésből a ténylegesnél magasabb (D1 helyett D2) díjkategóriájú vignettát vettünk, akkor a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán segítenek nekünk abban, hogyan tudjuk kérni az esetleges visszatérítést.

Ha erre a tévesztésre egy pótdíjas levél irányította rá a figyelmünket, akkor a kiszabott pótdíjat vagy pótdíjkülönbözetet sajnos mindenképpen ki kell fizetnünk, ezt mondja ki a vonatkozó jogszabály. Már csak ezért is megéri odafigyelni az autópálya-matrica megvásárlásakor, és ellenőrizni a vignettához rögzített adatokat, akár mi pötyögjük be azokat egy online felületen, akár egy benzinkúton vesszük meg a matricát.

Arról, hogy az egyéb, e-matrica-vásárlással kapcsolatos tévesztéseket hogyan lehet korrigálni, a nemzetiutdij.hu oldalon az Ügyfélszolgálati szolgáltatások menüpontban olvasható részletes információ.

Forrás: NÚSZ Zrt.

Az ésszerű választás az ematrica.nemzetiutdij.hu

Ha el akarjuk kerülni az elütéseket, tévesztéseket, és az azokkal járó feladatokat, ügyintézést és stresszt, érdemes az e-matrica vásárlásához a hazai útdíjfizetési rendszert működtető NÚSZ Zrt. saját hivatalos online értékesítési csatornáját választani. Itt a jármű adatait csak egyszer, a regisztrációkor kell megadni, így a későbbiekben a hibázási lehetőség lényegében nullára csökken. A vásárlások, így a pályamatricák adatai bármikor visszaellenőrizhetők, kérhetünk külön e-mail értesítést a vignettánk lejárta előtt, és a vásárlásért még kényelmi díjat sem kell fizetnünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.