Összeírják a családokat a népszámlálás keretében

Forrás: Boros Bence -
interjú Kovács Marcell népszámlálás Központi Statisztikai Hivatal KSH
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2022. október elsején elindul a következő népszámlálás, mely másfél hónapon keresztül tart majd. A részvétel valamennyiünk számára kötelező, ezért a Life.hu megkereste Kovács Marcellt, a KSH népszámlálási projektjének vezetőjét, hogy Olvasóink első kézből kapjanak információkat az idei népszámlálásról. Az interjúból az is kiderül, hogyan tudjuk a legegyszerűbben teljesíteni ezt a kötelezettséget.

A Life.hu kérdéseire Kovács Marcell, a 2022. évi népszámlálás projektvezetője válaszolt, aki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője is egyben.

- Mi a népszámlálás jelentősége, mit mutat meg a magyar családok helyzetéről?

- A népszámlálás hazánk legnagyobb, egyben legjelentősebb, tízévente ismétlődő, statisztikai célú adatgyűjtése. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal, egységes, a nemzetközi és az uniós gyakorlattal harmonizáló módszertani alapon hajtják végre. Kiterjed minden lakásra és személyre, mert a lakáskörülmények felmérését is jelenti. A népszámlálás közös ügyünk, a sok-sok kitöltött kérdőívből kirajzolódik a magyar társadalom részletes képe 2022-ben. Az adatok az elkövetkező években mindannyiunk életét érintő fejlesztések alapját képezik majd, ezért fontos, hogy az eredmények pontosak legyenek, senki se hiányozzon. Erre a közös felelősségre utal a népszámlálás mottója: „Feleljünk, egymásért!" A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről. Az első hazai népszámlálásra 1869-ben került sor. A hazai népszámlálások valamivel több mint 150 éve alatt a gyűjtött adatok témakörei csak kismértékben változtak. Fontos, hogy a népszámlálás adatai hosszú távon is összehasonlíthatók legyenek, mivel ez teszi lehetővé a társadalmi változások, trendek megfigyelését, lehetőség szerinti előrejelzését. Az egyes kérdések megfogalmazása azonban mindig alkalmazkodik a korhoz, és az aktuális adatigényeknek megfelelően megjelennek új kérdések is.

Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője Forrás: Boros Bence

- Kinek kötelező részt vennie a népszámlálásban? A külföldön dolgozó magyarokra is vonatkozik mindez?

- A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért fontos, hogy a népszámlálásban mindannyian részt vegyünk, ami a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelességünk is. A legfontosabb tudnivalókról szeptember végén levélben fogjuk tájékoztatni a lakosságot. A KSH tízévente fél órát kér mindenkitől: ennyi ideig tart nagyjából egy 2–3 fős háztartásnak kitölteni egy lakás- és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban életvitelszerűen élnek.

Kérdőívet kell kitölteni minden magyar állampolgárról, aki a népszámlálás kezdő időpontjában, 2022. október 1-jén Magyarországon él; azokról a magyar állampolgárokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak; és a külföldi állampolgárokról, ha több, mint 3 hónapja érkeztek Magyarországra.


A népszámlálás során a lakáskörülményekről is nyilatkozunk. A lakásadatok segítségével pontos képet kaphatunk a háztartások lakáskörülményeiről. Ezek az adatok hasznos alapot nyújtanak a lakáskörülményekkel, energiahatékonysággal kapcsolatos döntésekhez. Fontos, hogy az üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet.

- Mit tehetnek azok, akik nem kapnak levelet a KSH-tól a népszámlálásra vonatkozóan?

- A kérdőív önálló internetes kitöltéséhez szükség van a felkérő levélre, mert ez tartalmazza azt az egyedi belépési kódot, amellyel a háztartás ki tudja tölteni a kérdőívet a lakásról és a benne élő személyekről. Akihez esetleg nem érkezik meg a felkérő levél, a népszámlálás honlapján keresztül tud belépési kódot igényelni, ügyfélkapus azonosítást követően. Az igénylés során az elektronikus űrlapon meg kell adnia a nevét, az e-mail címét, amire a kód meg fog érkezni, és azt a lakcímet, amire vonatkozóan a kérdőívkitöltés történik.

- Meddig lehet kitölteni a kérdőíveket?

- A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk. Az adatszolgáltatás folyamata a lakáskérdőív kitöltésével kezdődik, majd annyi személyi kérdőívet kell kitölteni, ahányan az adott lakásban élnek. Október 1. és 16. között önállóan, online lehet kitölteni a kérdőíveket.

Ez a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a népszámlálásban való részvételnek.

Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet. Ebben az időszakban már csak a számlálóbiztos segítségével válaszolhatjuk meg a népszámlálási kérdéseket, amelyeket a számlálóbiztosok személyes interjú keretében tesznek fel, a válaszokat pedig tableten rögzítik. November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főépülete Budapesten Forrás: Boros Bence

- Lesznek-e összesített formában elérhető adatok a nők helyzetének változásáról a foglalkoztatásban vagy a hátrányos helyzetű családok, illetve gyermeküket egyedül nevelő szülők helyzetéről? Milyen adatokról lehet szó?

- A népszámlálás során gyűjtött adatok lehetőséget adnak arra, hogy a családokról vagy a nők helyzetéről is pontos képet kapjunk. Az adatokból nyomon követhetők a különböző típusú családok életkörülményeiben jelentkező eltérések, és a területi különbségek is. Látható például, hogy az egyedülálló anyák hány gyermeket nevelnek, milyen korúak a gyermekek, járnak-e iskolába. Az anya otthon van a gyermekekkel vagy dolgozik. Van-e nagyszülő a háztartásban, aki segít a gyermeknevelésben.

- Milyen újdonságokra számíthatnak idén a kérdőíveket kitöltők?

- A 2022. évi népszámlálás kérdőíve a legutóbbi, 2011. évihez képest újdonságként tartalmazza a digitális jártasságra, internethasználatra vonatkozó kérdéseket.


A világban való eligazodáshoz, a munkaerőpiaci érvényesüléshez az iskolai végzettség mellett napjainkban elengedhetetlen a digitális eszközök, az internet kínálta lehetőségek használatának képessége. Az új kérdés a válaszadók digitális jártasságáról gyűjt információt. A hazai népszámlálások több mint 150 éves múltra tekintenek vissza. Régen volt kérdés az írni, olvasni tudással kapcsolatban. Ennek a mai megfelelője a digitális jártasságra vonatkozó kérdés, hiszen az életünk ma már szinte elképzelhetetlen online jelenlét nélkül. Az új kérdés arra vonatkozik, hogy mire használják az emberek az internetet, végeznek-e bizonyos tevékenységeket az online térben, például vásárolnak-e, intéznek-e ügyeket online.

Új kérdésként szerepel az energiahatékonyságra vonatkozó kérdés is.

Az energiahatékonyság, a környezettudatosság és a fenntarthatóság a jövő legfontosabb kérdéseinek számítanak manapság. A jövőnk záloga az energia tudatos felhasználásában rejlik, a kulcs a mi kezünkben van. A népszámlálási adatokból képet alkothatunk hazánk népességének lakáskörülményeiről is, így megtudhatjuk többek között azt, hogy a különböző típusú háztartások körében milyen gyakran fordulnak elő ezek az eszközök, berendezések, milyen a lakások falazata, milyen más fűtési lehetőségek vannak, és ezek a berendezések milyen fűtőanyagot használnak. Az adatokból láthatóvá válik majd, hogy milyen lakáskörülmények között élnek például a kisgyermeket nevelő háztartások, vagy az egyedül élő, idős emberek. A népszámlálás során gyűjtött adatok segítik a döntéshozók munkáját, a lakásfejlesztési támogatások terén, az energetikai és a lakáskorszerűsítési pályázatok kiírásához nyújtanak megbízható támpontot. A szakpolitika számára ezek az adatok nélkülözhetetlenek, ugyanis a népszámláláson kívül nincs még egy adatgyűjtés, ami a teljes népességre és lakásállományra kiterjedne.

- Hogyan tudhatjuk valakiről, hogy tényleg számlálóbiztos?

- A számlálóbiztos azonosítására szolgál a számlálóbiztosi igazolvány, amely személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) együtt érvényes. Minden számlálóbiztosi igazolvány egyedi azonosítószámmal rendelkezik. A számlálóbiztosnak fel kell mutatnia az igazolványát, amikor felkeresi az adatszolgáltatót. Az adatszolgáltató kérheti, hogy az őt felkereső számlálóbiztos igazolja magát személyét azonosító igazolvánnyal is. Az számlálóbiztos nevét a népszámlálás teljes időszakában működő információs telefonvonalon (ingyenesen hívható zöld számon) is ellenőrizni lehet.

- Kötelező-e válaszolni a kérdésekre?

- A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény pedig kimondja, hogy

200 000 forintig terjedő közigazgatási bírság sújthatja azt, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti.

A KSH célja azonban nem a bírságolás, hanem az, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre.

- Hol jelentkezhetnek azok, akik számlálóbiztosok szeretnének lenni az idei népszámlálásban?

A népszámlálás sikerességéhez mindenki közreműködésére szükség van. Csak akkor lehet sikeres az adatgyűjtés, ha mindenki részt vesz benne és kitölti a kérdőívet. Várhatóan csaknem 28 ezer számlálóbiztos dolgozik majd az adatgyűjtés számlálóbiztosi szakaszában. A települések jegyzői és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai gondoskodnak az adatgyűjtés végrehajtásáról. Számlálóbiztosnak a települési, a fővárosban pedig a kerületi önkormányzatokban a jegyzőknél lehet jelentkezni. Az, hogy egy-egy településen hány számlálóbiztos jelentkezésére számítanak a jegyzők, a település nagyságától függ. Ott, ahol többen élnek, több számlálóbiztosra is szükség lehet. Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye után várhatóan Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozik majd a legtöbb számlálóbiztos október 17-e és november 20-a között. A számlálóbiztosok az általuk elvégzett munkáért díjazásban részesülnek, tehát nem egy önkéntes tevékenységről van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.