másnaposság alkoholfogyasztás tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mítoszok a másnaposságról legalább olyan sokfélék, mint az alkoholok, amikkel előidézhetjük azt. Most sorra vettük, mit érdemes tenned, hogy elkerüld a macskajajt. 

Tévhit: A másnaposság nem nagy ügy.

Tény: A másnaposság a szervezeted, illetve a központi idegrendszer reakciója az alkoholmérgezésre, vagyis arra, hogy túl sokat ittál. Az agy vegyi anyagokat termel fejfájást, szédülést és hányingert okozva ezzel. Mindezek után felborul a kémiai egyensúly, nem beszélve a vízháztartásodról, ami csak lassan áll helyre. Ezért érezhetsz lüktető fejfájást, dehidratáltságot, émelygést és fáradtságot, ami végső soron az immunrendszeredet is legyengíti.

Istockphoto
Istockphoto


Tévhit:A másnaposság ugyanúgy hat mindkét nemre.

Tény: Legyél óvatos, mikor a Ladies Night ingyen italait iszod, mivel a nőkre erősebben hatnak az alkoholok. A kutatók szerint ez azért is lehetséges, mert a férfiak testében több a víz, mint a gyengébbik nem szervezetében. Így ha egy nő issza ugyanazt az italmennyiséget, a vérében több alkohol hamozódik fel, mint a férfiakéban.

Tévhit:Csak a nagyivók lesznek másnaposak.

Tény: Bár igaz, hogy a mértéktelen ivás biztos út a másnapossághoz, a testösszetételedtől függően már egy-két pohár is kiválthatja azt. A reggeli tüneteket azonban pár alkoholmentes ital és sok víz segítségével elkerülheted.

Fórum: Mennyire visszataszító, ha egy nő részeg?



Tévhit:
A vörösbortól kevésbé leszel másnapos.

Tény:



Tévhit: Jó, ha eszel, mielőtt lefekszel.

Tény: Mikor lefekszel, már részeg vagy, így ez nem fog segíteni rajtad. Az étel csak akkor hatásos, ha még az italozás előtt kerül a hasadba. Az viszont igaz, hogy a zsíros ételek lassítják az alkohol felszívódását, ezért ha biztosra akarsz menni, egyél pizzát vagy steaket a buli előtt. Mielőtt elalszol, az a legjobb, amit tehetsz, ha sok vizet iszol, így elkerülheted a fejfájást.

Istockphoto
Istockphoto


Tévhit: A cukormentes koktélok a legjobbak.

Tény: A cukormentes vagy diétás koktélok segíthetnek, ha éppen fogyókúrázol, azonban ha a másnaposságot akarod elkerülni, akkor nem. A kutatások szerint ugyanis a másnapi rossz közérzet ellen a legjobb, ha gyümölcslevekkel és egyéb cukros italokkal kevert alkoholokat fogyasztasz.

Tévhit: Röviditalokra nyugodtan fogyaszthatsz sört.

Tény: A másnaposság fokát az elfogyasztott alkoholos italok mennyisége, nem pedig azok sorrendje határozza meg. Bár az este végeredményét tekintve jobb, ha eleinte iszod a feleseket és később már csak sörözöl, mintha fordítva tennéd.

Tévhit: Az elalvás előtt bevett fájdalomcsillapító segít.

Tény: A fájdalomcsillapítók többnyire csak pár órán át hatnak, ezért mire felébredsz, pont elmúlik a hatásuk. Jobb, ha akkor veszed be a pirulákat, mikor felébredsz.

Tévhit: Az alkohol segít elaludni.

Tény: Az alkohol valóban elálmosít, azonban hamarabb fel is ébredsz tőle. Kevesebb időt töltesz a fontos, pihentető REM-fázisban, ezért ébredsz olyan összetörten másnap.

Tévhit: A kávé segít.

Tény: A kávé vízhajtó hatása miatt csak ront az amúgy is dehidratált állapotodon, ami a fejfájás fő okozója. Ezért a lehető legrosszabb, amit tehetsz, ha kávézol egy átszórakozott éjszaka után.

Istockphoto
Istockphoto

Tévhit: Kutyaharapást szőrével.

Tény: Ha reggel, ébredés után rögtön valamilyen alkoholos italt iszol, csak kitolod a másnaposság kellemetlen tüneteit. A legrosszabb állapot ugyanis az, amikor a véralkoholszinted nullára csökken.

Tévhit: A gyógynövények segítenek.

Tény: Brit kutatók megvizsgálták a másnaposság elleni szereket, így a gyógynövényeket is. Meggyőző bizonyítékot azonban nem találtak a hatékonyságukra. A vizsgálatok azért kimutatták egy bizonyos összetevő, a fügekaktusz hányingercsökkentő hatását, azonban a fejfájáson sajnos ez sem segít.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.