Fuss az életedért - Így védd meg magad, ha megtámadnak

megtámadás határozottság küzdősport gázspray önvédelem túlélés futás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy ki kell állnod magadért és a biztonságodért! Ha éppen nincs, aki a segítségedre siet, így védd meg te saját magadat.

1. lecke: ne maradj egyedül

Ha éjjel kell hazamenned - akár egy buli, akár a késő éjszakába nyúló túlóra miatt -, lehetőség szerint ne maradj egyedül! Például beszéljétek meg egy jó kiállású baráttal vagy kollégával, hogy a kapudig kísér, vagy kérd meg a kedvesedet, a testvéredet vagy az apukádat, hogy menjen eléd legalább egy darabig. Buli után aludj egy barátnődnél, vagy ő nálad, így az éjszaka kellős közepén sem kell egyedül sétálnotok az utcán, kettesben mégis csak biztonságosabb. Ha nincs, aki hazakísér, menj éjszakai járattal, vagy hívj egy taxit!

Létezik áldozat típus?

Az FBI szakértői szerint igen! A profilozók ugyanis nemcsak a tettesek típusait készítik el, hanem a lehetséges áldozatokét is. Ahogy a filmvásznon, úgy a valóságban is célzottan választanak a támadók. "Az áldozatra leső bűnözők olvasnak a testbeszédből, keresik és figyelik a bizonytalannak, félénknek, hiszékenynek és védtelennek látszó embereket" - állítják a Georgia Egyetem kriminológusai. Hasonló következtetésre jutottak amerikai börtönpszichológusok, akik az elkövetők viselkedését a prédára leső ragadozókéhoz hasonlították. Azaz, ahogy egy oroszlán kiválasztja a csorda leggyengébb tagját, úgy a bűnözők is azt pécézik ki maguknak, akivel a legkönnyebb dolguk lesz. És ebben sem a nem, sem a kor, sem más nem számít.

Thinkstock
Thinkstock

2. lecke: határozott fellépés

Ha határozottnak és magabiztosnak látszol, egy áldozatra leső támadó kétszer is meggondolja, hogy ujjat húzzon-e veled. Hiába nem érzed magad biztonságban, esetleg nem ismered pontosan az útvonalat, ennek ne add a legkisebb jelét sem. Tudd, hogy a testbeszédedet tudatosan irányíthatod, de ehhez uralkodnod kell az érzelmeiden és a gondolataidon. Ha jól használod a mimikádat, a gesztusaidat és a testbeszédedet, határozottnak és céltudatosnak láttathatod a fellépésedet. Ha éjjel, egyedül mész az utcán, és idegenekkel találkozol, kerüld a szemkontaktust, a félelem vagy a határozatlanság legkisebb jele nélkül egyszerűen menj el mellettük.

Jogodban áll - védekezni!

A hatályos büntetőjogi szabályozások szerint nem büntethető, ha valaki saját maga, vagy mások személye elleni jogtalan támadás elhárítása érdekében megvédi magát, és ezzel a támadónak sérülést okoz. Még akkor sem, ha az elhárításhoz szükséges mértéket ijedtségből, vagy menthető felindulásból túllépi. A jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy a támadás elhárításához szükséges védelmi eszközt használjon a megtámadott. Egy kikötés van, ez az eszköz nem lehet alkalmas az élet kioltására. Ennek értelmében semmi akadálya annak, hogy valaki gázspray-t, sokkolót, vagy paprikaspray-t hordjon magánál önvédelmi célra.

3. lecke: önvédelmi eszközök

A Magyarországon érvényben lévő jogszabályok szerint a gázspray, a sokkoló, a paprika- vagy borsspray használata indokolt esetben teljesen legális. Ezekkel azonban csak akkor érhetsz el eredményt, ha a támadódat meg tudod lepni vele. Ha úgy mész végig az utcán, hogy a kezedben van a spray, a tisztességtelen szándékkal veled szóba elegyedő felkészülhet, elveheti, sőt, ellened használhatja a saját "fegyveredet". Amennyiben nem szívesen használsz önvédelmi eszközöket, akár a saját kulcscsomóddal vagy egy fémből készült, hagyományos körömreszelővel is védekezhetsz. Ha a kulcsot vagy a körömráspolyt az ujjaid közé szorítod, szinte boxerként funkcionál, leszerelheted vele a támadódat, legalább annyi időre, amíg egérutat nyersz.

Szégyen a futás, de hasznos!

Ha úgy érzed, hogy követnek, vagy egyszerűen szeretnél minél hamarabb hazaérni, mert félsz, lépj ki! Tűsarkú topánban azonban nem tudsz gyorsan futni, ha szükséges, ezért nem árthat, ha felkészülsz előtte, és eleve lapos talpú cipőben indulsz el, vagy beteszel a táskádba egy strandpapucsot. A kényelmes, sportos lábbelik azonban nemcsak a futásnál lehetnek hasznosak! Míg a magas sarkú kopogása előre figyelmeztetheti a lesben álló támadót a jöttödre, laposban a lépteid zaja minimális.

Thinkstock
Thinkstock

4. lecke: mérd fel a helyzetet és az erőviszonyokat!

Ha megtámadnak, nem könnyű nem pánikba esni, mégis próbáld megőrizni a lélekjelenlétedet! Ebben az ijesztő szituációban ugyanis fel kell ismerned a lehetőségeidet, hiszen akár az életed is múlhat azon, ha egy megfelelő pillanatban kereket tudsz oldani. Ha ki akarnak rabolni, ne kockáztass, add oda, ne harcolj a cuccaidért, az életed és a testi épséged mindennél drágább és fontosabb. Még ha a torkodra forr is a rémület, kiabálással, sikítással elriaszthatod a rablót, és ha teheted, fuss, hátra se nézz! Ha nem vagy rest szembeszállni vele, tudd, hogy hol vannak a gyenge pontjai: karmolj az arcába, üss, szúrj a szemébe vagy a nyakába, rúgd ágyékon vagy térden. Ne engedd, hogy beszorítsanak, vagy a földre teperjenek vagy lökjenek, ha mégis megtörténik, minél előbb találj egérutat, és szaladj el!

Tanulj önvédelmet!

Karate, wing tchun, jiu jitsu, taekwando, taebo, az önvédelmi vagy küzdősportok nagyon hasznosak, nemcsak hatékonyan ütni, rúgni, védekezni tanulhatsz meg, hanem erősítenek, segítenek levezetni a stresszt, javítják az állóképességedet, a mozgáskoordinációdat is, rugalmasabbá, magabiztosabbá, határozottabbá tesznek. Mégis mennyivel hasznosabbak az edzésen elsajátított fogások, mint például egy aerobikórán tanult mozdulatok... Nem kell persze feketeöves karatéssá válnod ahhoz, hogy elháríthass egy ellened irányuló támadást. A lényeg a meglepetés! A bűnözők általában nem számítanak arra, hogy az áldozat ellenszegül, ezzel pedig eltérítheted a támadódat aljas szándékától.

5. lecke: tanulj meg küzdeni!

A wing tchun, mondhatjuk, kifejezetten nőknek való küzdősport, hiszen olyan fogások alkotják, amelyek magasabb, erősebb és nehezebb támadók ellen is hatásosak. A Kínából származó wing tchunnal ugyanis az ellenfél erejét használhatod saját maga ellen.

Hasonló elven "működik"a jiu jitsu is. A japán küzdősport azonban a támadás elhárítása mellett a gyorsaságnak, a különböző dobásoknak és a speciális szorításoknak köszönhetően az ellenfelet harcképtelenné is teheted.

A taekwandóban a gyorsaság és a dinamizmus kapja a legfontosabb szerepet. A technika elsajátítása viszonylag hosszú, unalmas gyakorlásnak tűnik, azonban a lépéskombinációk, az erős rúgások még a nálad erősebb bűnözők ellen is hatásosak.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a kőkemény önvédelmi és küzdősportok számodra túl nehéznek tűnnek, próbáld meg elsajátítani a taebót. A taebo-edzések nem csendben, csak a tréner parancsait hallva zajlanak, hanem ritmikus zenére. Ennek ellenére ez nem tánc, és nem is aerobik, a zene ugyanis nagyon fontos, segít ráérezni a mozdulatok ütemére.

Talán a legismertebb keleti harcművészeti ág a karate, mára már az egész világon elterjedt. Már az alapvető, egyszerű ütések és rúgások is elegendőek ahhoz, hogy megvédd magadat, ha azonban egyszer és mindenkorra el akarod venni a támadó kedvét a zaklatástól, rengeteg fogást kell elsajátítanod!

Megtalálhatták Mona Lisa modelljének földi maradványaithttp://www.life.hu/szorakozz/20120719-ugy-tunik-megtalaltak-mona-lisa-modelljenek-foldi-maradvanyait.htmlMunkát adott az RTL Klub egykori sztárjánakhttp://www.life.hu/legykepben/20120718-munkat-adott-az-rtl-klub-az-egykori-valovilag-szereplojenek-vv.htmlInstant divattipp: Hat nyári ruha, amit esküvőn is viselhetsz - lelőhelyek és árakhttp://www.life.hu/legytrendi/20120720-6-divatos-nyari-ruha-amit-eskuvon-is-viselhetsz-lelohelyek.htmlEzért nem vállalta a hazugságvizsgálatot P. László? Két DNS-mintát találtak a rendőrökhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20120720-nem-vallalta-a-hazugsagvizsgalatot-p-laszlo-bandy-katan-ket-dnsmintat.htmlKijátszotta a rendőröket Bándy Kata gyilkosa - elmenekült az őt kereső rendőrök előlhttp://www.life.hu/legykepben/20120719-kijatszotta-a-rendoroket-bandy-kata-gyilkosa-elmenekult-az-ot.htmlÖsszeomlott a Barátok közt színésze a rossz hír hallatánhttp://www.life.hu/legykepben/20120718-osszeomlott-a-baratok-kozt-szinesze-aradi-balazs.htmlDNS-profil - Az elkövetők rémálmahttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20120718-gyilkossag-bunugy-dns-profil-az-elkovetok-remalma.htmlA tetoválás motívumainak titkos jelentéseihttp://www.life.hu/tested-lelked/20120709-a-tetovalasok-motivumainak-titkos-jelentesei-igy-valassz-magadnak-tetkot.htmlSztárok vallása? - A szcientológiai egyház titkos életehttp://www.life.hu/tested-lelked/20120706-sztarok-vallasa-a-szcientologiai-egyhaz-titkos-elete-tom-cruise.htmlTe is felelős vagy az arcvonásaidért!http://www.life.hu/tested-lelked/20120709-osi-szemelyisegelemzo-modszer-az-arcelemzes.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.