párkapcsolat elnyomás gondolatok lelki terror megvédés szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olyan jól indult az egész, de mára egyre kisebbnek és jelentéktelenebbnek érzed magad a párkapcsolatodban? Bár soha nem ütött meg, mégis ostorcsapásnak érzed párod szavait és te egyre ritkábban mered, vagy már nem is tudod megvédeni magad? Úgy érzed, benned ragadnak és szinte égetnek a ki nem mondott gondolatok?

Lehet, hogy te is áldozat vagy, párod verbális erőszakának áldozata

Nehéz meghúzni a határt, hogy meddig egészséges az a kompromisszum, amit egy nő a párkapcsolatán belül a béke vagy a látszólagos béke kedvéért meghoz, és mikor jön el az a pont, amikor határozottan kell (vagy kellene) kiállnia saját magáért. Annál is inkább nehéz éles vonalat húzni, mert a párkapcsolati elnyomás nem történik meg egyik pillanatról a másikra, és mire ráeszmél a gyengébbik fél (egy statisztika szerint az esetek 95%-ban a nő), hogy tulajdonképpen uralkodnak felette, lélekromboló, személyiségtorzító évek telnek el, és az átélt agresszió hatására észrevétlenül törik meg természetes ellenállása.

Thinkstock
Thinkstock

Fontos tudni, hogy párkapcsolaton belül nem csak fizikai agresszióval lehet hatalmat gyakorolni a másik felett. Sokszor elegendő hozzá a puszta kommunikáció is, olyannyira, hogy még csak durva szavakra sincs szükség a másik megsemmisítéséhez, elég a gúny, a másik véleményének bagatellizálása, a felelősség áttolása, valamint a kritizálás és ítélkezés.

Egy egészséges párkapcsolatban a felek szabadon nyilváníthatnak véleményt és a vita vita marad, nem a másik fél sárba tiprása. Amikor valamelyik fél hatalmat gyakorol, akkor viszont szinte biztosan fölényesen és gúnyosan úgy irányítja a beszélgetést, hogy párja összezavarodjon, alulmaradjon a "vitában", és végső soron a nézeteltérés tárgya lényegtelenné válik, a másik akaratának megtörése lesz a legfőbb cél.

Aki nem észleli időben a jeleket, az egy idő után elveszíti valódi személyiségét, elfelejti eredeti céljait és álmait, emberi kapcsolatai is beszűkülnek, és végül tökéletesen behódol erőszakos párjának.

Amennyiben az alábbi öt területen érintettnek érzed magad, kérd környezeted segítségét, fordulj szakemberhez, vagy próbálj meg kilépni a számodra romboló kapcsolatból!

Lebecsülés

Amikor párod folyamatosan nem ismeri el, megkérdőjelezi vagy alábecsüli gondolataid, észleléseid vagy éppen érzéseid helyességét, értékét és erősségét, akkor agressziót gyakorol feletted. Olykor csak kicsit javít ki, pontosít téged, máskor durván kritizálja véleményed vagy viselkedésed. Akkor például, amikor szóvá teszed otromba viselkedését, mert társaságban vagy nyilvános helyen hangosan és sértő módon rád förmedt, akkor minősíthetetlen hangneme miatt nem bocsánatot kér, hanem a te érzéseidet minősíti: "Már megint túlérzékeny vagy!" "Most mit játszod az eszed / a sértődöttet!" "Veled nem lehet viccelni!"

Vagyis ahelyett, hogy elismerné hevességét és azt, hogy megalázott mások előtt, beléd fojtja, eltapossa önérzetedet.

Ellentmondás

Mindegy, hogy egyetértesz-e vele vagy sem, ha párod hatalmat gyakorol feletted, fontos lesz számára, hogy örökké bebizonyítsa, te nem értesz az adott témához vagy tárgyhoz, így a beszélgetéseket úgy fogja kanyarítani, hogy erőből letromfolhasson.
Amennyiben például egy bizonyos témában, legyen az mondjuk egy irodalmi mű megítélése, kettesben látszólag azonos módon gondolkodtok, társaságban szinte biztos, hogy kigúnyolja majd a véleményedet, nevetségesnek ítéli vagy elhatárolódik tőle úgy, hogy az a vélemény egy órával azelőtt a saját véleménye volt és te csak egyetértettél vele.
Máskor akár egy ártalmatlan kérdésedbe is bele tud kötni: "Ezt most mi a fenéért kérdezted? Nem felel meg az étterem? Neked semmi se jó!"

Kommunikációs akadálypálya

A hatalmat gyakorló fél versenyszerűen képes elterelni a beszélgetést a lényegről, vagyis amikor szeretnéd végre megbeszélni a fontos, téged kifejezetten bántó vagy felizgató témákat, akkor nem hagy teret a beszélgetés kibontakozásának.
Vegyük a következő példát: szeretnél a saját fizetésed felett szabadon rendelkezni, esetleg bánt, hogy amíg a te pénzedhez mindketten hozzáfértek, ő saját belátása szerint bánik a saját jövedelmével. Mi történhet? Ahelyett, hogy érvekkel támasztaná alá saját meglátását, neked támad, mert az előző hónapban kifutottál a konyhapénzből, úgy vásároltál egy cipőt a gyereknek (akciósan), hogy azt csak utólag egyeztetted vele, esetleg felhánytorgatja, hogy két nappal azelőtt a te, egyébként kórházban fekvő beteg édesanyádnak vásároltál virágot. Vagyis ahelyett, hogy a tárgynál maradnátok, érzelmeid mentén kényszerít védekezésre téged.

Thinkstock
Thinkstock

Vesszőfutás az ágyban

Amennyiben párod agresszív módon hatalmaskodik feletted, szinte biztos, hogy nincs jogod nemet mondani a szexre. Erotika akkor és annyiszor történik, ahogy azt a párod diktálja, és ha te fáradtságra vagy esetleg betegségre hivatkozva kibújnál az ölelés alól, vagy csak azért hárítod, mert egyszerűen nincs kedved hozzá, akkor neked támad: mert biztosan van valakid és azonnal áruld el, kivel henteregsz, amikor ő dolgozik. Mi történik? Inkább engedsz az akaratának.

Ostoba vagy!

Lehetsz te a legjobb gyerekorvos a világon, vagy írhatod a világ legszebb verseit, ha párkapcsolatodban alárendelt viszonyban élsz (és tévedés ne essék, magas pozícióban lévő, okos, látszólag határozott, sikeres, tehetséges nők is élnek ilyen kapcsolatokban!), akkor csak egy ostoba liba vagy a párod kommunikációjában. Egy bántalmazó kapcsolatban hibáidat vagy gyengeségeidet valós mértékükhöz képest százszorosan felnagyítva fogod visszahallani, és minél többször kritizál, annál gyakrabban fogod odaégetni az ebédet, felejted el befizetni a számlát, késel el, ha találkozód van vele.

Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati szakértő véleménye szerint:
"Ennél a témánál párterápiás szempontból talán a legfontosabb tény az, hogy abból válik áldozat, aki hagyja, hogy az legyen! Ebben a párkapcsolati helyzetben is ugyanúgy ketten vannak benne, mint bármely más helyzetben, 50-50%-os felelősséggel. Abból válhat agresszor, akinek ezt megengedik. Ez a fajta működés gyerekkorban gyökerezik, ahol lehetett egy agresszor szülői minta, és ennek az egyik lehetséges későbbi hatása, hogy a gyerek vagy azonosulással (azonosulás az agresszorral) vagy az áldozat szerep vállalásával talál megoldást.
Amennyiben a felek felismerik, hogy számukra ez így nem jó, és egyenrangú párkapcsolatra szeretnének törekedni, érdemes szakember segítségét kérni. A rossz működés felismerése sokszor egy-egy erősebb jel esetén történhet (pl. első fizikai bántalmazás, megcsalás, komolyabb sértés a másiktól stb.), és ilyenkor felmerülhet, hogy csak változtatás esetén van ebből a helyzetből kiút. Ezzel már megtörtént az első lépés a fejlődés felé."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.