Az arc ráncai árulkodnak a személyiségről

kutatás arc ránc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos elmélet foglalkozik az arc elemzésével, a száj, a fül, a homlok, az orr, az áll formájával, méretével, egymáshoz viszonyított távolságával, arányokkal, amelyek a személyiségről, az illető emberi tulajdonságairól mesél. De a ráncaink is árulkodnak...

Néhány elmélet szerint a ráncok, a mimikai ráncok is beszédesek, árulkodnak tulajdonosuk addigi életútjáról, a világhoz fűződő viszonyáról, emberi kapcsolatairól, akár szexuális vágyairól, szexuális étvágyáról is. Az egészségi állapotról is sokat elárulhat az arc vizsgálata. Az emberi arc ráncai beszédesek, és nemcsak a fizikai, de a lelki történések is rávésik a maguk üzenetét az arcunkra.

Íme néhány ezek közül:

Vízszintes ráncok a homlokon

Akinek a homlokán vízszintesen vésett ráncok helyezkednek el, az feltételezhetően igen kíváncsi jellem. Olyan, akinek semmi sem egyértelmű ezen a világon. Folyton csodálkozó arckifejezést vághat: nagyra nyitja a szemét és ettől "felszalad" a bőr a homlokán.
A kíváncsiság után viszont a szerzett információk feldolgozása is fontos számára, nem von le azonnali, elhamarkodott következtetéseket. Hosszasan töpreng, mielőtt valamiről önmagában - vagy hangosan - véleményt alkotna. Talán a legpozitívabb tulajdonsága is ebből a kíváncsiságból és töprengésből fakad, rosszindulat nélkül, nyitottan meri szemlélni a világot, és nem kenyere az előítélet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ráncok a két szemöldök között

Kemény munka és fokozott koncentrálás jellemezheti azokat, akiknek mély ránc (vagy ráncok) vésődtek be a szemöldök közötti területre.
Az ilyen ember rendkívül precíz - néha már dühítően az -, és nem adja fel egykönnyen a feladatot, a végsőkig képes harcolni azért, amit (akit) fontosnak érez. A magánéletében is ugyanez a feladat és felelősségtudat vezérli. Ez egyrészről nagyon vonzó (jó családfő lehet), másrészről nem könnyű vele az élet, mert másoktól is ugyanazt a precizitást várja el, mint ami őt jellemzi.

Szem körüli ráncok

A legdrágább ráncoknak tartják azokat, hiszen akinek a szeme körül akkor is apró, huncut ráncokat vet a bőr, amikor az illető "komoly", az igazán szeretnivaló, kedves ember. Néha ugyan úgy tűnik, hogy félvállról vesz dolgokat, ez azonban hamis információ, a vidámság, az optimizmus nem egyenlő a felelőtlenséggel. Sőt, nagy lelkierőre vall, amikor valaki az élet nehézségei között is képes megőrizni jó kedélyét.

Ráncok a száj szegletében

Keserű arckifejezést kölcsönöznek ezek a ráncok, azt üzenik, hogy viselőjének kemény, fájdalmas pillanatokat kellett átélnie. Kevés az örömteli élmény az életében, vagy nehezen veszi észre az örömöket. A szájszegleti ráncok arra is utalhatnak, hogy az illető nehezen bocsát meg. Az önmaga és mások által elkövetett hibák mély ráncokat véstek a lelkébe is, amelyeken nem képes felülemelkedni.

Hamis ráncok?

Akár elfogadjuk az arc elemzésével kapcsolatos feltételezéseket és eszmefuttatásokat, akár nem, tény, hogy önkéntelenül próbálunk olvasni a másik arcából, arckifejezéséből, hiszen az arc az egyik legfontosabb kommunikációs felület, amely segítségével értékelhetjük a másik fél - akár velünk kapcsolatos - szándékait. A másik arca alapján döntünk arról például, hogy kapcsolatfelvétel során közeledünk vagy menekülőre fogjuk e dolgot.

Egy friss kutatás azonban arra mutat rá, hogy az arcon lévő ráncok nem segítik elő a másik ember arckifejezésének helyes értelmezését, sőt, jelentősen torzítják azt. A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói Carlos Garrido vezetésével arra kértek önkénteseket, hogy idegen emberekről készített portrékat vegyenek szemügyre, majd az azon látható illetők érzelmeit próbálják beazonosítani.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A kutatás során a kísérletben részt vevő személyek 64 képet néztek végig, és az idősebb emberekről készült portrékat jellemzően tévesen értelmezték. A portrékon szereplő embereket ugyanis "semleges" arckifejezéssel ábrázolták. Az alanyok ezzel szemben az idősebb emberek arckifejezését dühösnek vagy szomorúnak jellemezték.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az arcon lévő ráncok hatására az arc "lefelé nyúlik", a száj lekonyul, lefelé szaladó lesz az íve, a homlok a ráncok miatt redőzött, ami dühként vagy szomorúságként értelmezhető.

Korábbi kutatások is hasonló eredménnyel zárultak, a berlini Humboldt Egyetem szakértői arról számoltak be, hogy egy hasonló kísérlet során a fiatalok jellemzően nem tudták helyesen értelmezni az idősek arckifejezését. Szerintük a barázdált, ráncos arcú emberek valós érzelmeinek felismerése nehézkes. A ráncok egyértelműen torzítanak és megakadályozzák, hogy az illető aktuális kedélyállapota vagy szándéka az arcon tisztán tükröződjön.

E szerint hiába próbálunk olvasni a másik arckifejezéséből, a ráncok megakadályozzák a helyes értelmezést, és nagy valószínűség szerint az időskori (vagy korai, de mély) ráncok az arccal kapcsolatos személyiség-elemző elméleteket is megkérdőjelezhetik.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.