John F. Kennedy George W. Bush Ronald Reagan sóni átok Átok amerikai elnök elnökválasztás indián
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különös átok sújtja az Egyesült Államok elnökeit, amit egy halott indián törzsfőnök testvére bocsátott rájuk bosszúból. Eszerint minden olyan elnök, akit nullára végződő évben választanak meg, meghal a hivatali ideje alatt. Eddig hat elnök esett áldozatul az átoknak, egyebek mellett John F. Kennedy is.

A sóni próféta átkot mond

A történet az 1810-es években kezdődött, amikor William H. Harrison, Indiana állam akkori kormányzója megvesztegette az indián törzseket, és whiskyért cserébe megszerezte a földjeiket. Tecumseh, a sónik törzsfőnöke azonban nem nézte ezt jó szemmel, ezért háborút indított, hogy megakadályozza a gyarmatosítók terjeszkedését. Több csata után 1813-ban Harrison hadai végső csapást mértek az indiánokra a thamesi csatában, ahol a törzsfőnök is életét vesztette. Halála után testvére, Tenskwatawa, akit a sónik prófétaként tiszteltek, megátkozta Harrisont és az őt követő amerikai elnököket: minden olyan elnök, akit nullára végződő évben választanak meg (ez húszévenként esedékes), még hivatali ideje alatt meghal. Úgy tűnik, fogott az átok, ugyanis az ilyenkor megválasztott elnökök jó része nem tudta kitölteni a hivatali idejét: merénylet vagy betegség áldozatai lettek.

William H. Harrison

Az átok első áldozata maga Harrison lett, akit 1840-ben amerikai elnökké választottak. Beiktatási beszéde közben azonban megfázott, és 1841. április 4-én tüdőgyulladásban meghalt.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Abraham Lincoln

1860-ban Abraham Lincolnt választották elnöknek, és úgy tűnt, hogy nem fog rajta az átok, hiszen az első elnöki ciklusa szerencsésen lezajlott, sőt, 1864-ben újraválasztották. Ekkor azonban lesújtott Tenskwatawa átka, ugyanis 1865. április 14-én egy merénylő megtámadta, és Lincoln egy nappal később belehalt a sérüléseibe.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

James A. Garfield

Az 1880-ban megválasztott James A. Garfield volt a következő elnök, akire veszélyt jelenthetett az átok, és a tragédia hamarosan be is következett: 1881. július 2-án lelőtte egy Charles Julius Guiteau nevű ügyvéd.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Warren G. Harding

Warren G. Hardingot 1920-ban választották elnökké, ám ő sem tudta kitölteni a neki szánt négy évet. 1923 augusztusában előadókörútra indult, ám az utazás annyira kimerítette, hogy a San Franciscó-i Palace Hotelban váratlanul meghalt. Hivatalosan agyvérzés végzett vele, ám egyesek öngyilkosságot, mások pedig gyilkosságot sejtettek a váratlan haláleset mögött.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Rooseveltet egyedülálló módon négyszer egymás után választották az Egyesült Államok elnökévé, harmadik alkalommal éppen 1940-ben, ami mint láttuk, baljós évszám, ha az USA első emberéről van szó. Harmadik ciklusa is lezajlott azonban tragédia nélkül, és a nép a következő választáson is bizalmat szavazott neki. Ekkor azonban már nem tudta kitölteni a hivatali idejét: 1945. április 12-én agyvérzés következtében elhunyt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

John F. Kennedy

John F. Kennedyt 1960-ban választották elnökké, és mint köztudott, ő sem tölthetett négy évet a Fehér Házban, hiszen 1963. november 22-én Dallasban merénylet áldozata lett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ronald Reagan

Ronald Reagan 1980-ban került az Egyesült Államok élére, és ő volt az első elnök, akin nem fogott az átok. Két hónappal hivatalba lépése után, 1981. március 30-án John W. Hinckley merényletet követett el ellene, hogy ezzel felkeltse Jodie Foster figyelmét, akibe szerelmes volt. Meg is sebesítette az elnököt, ám sérülései nem voltak súlyosak, így gyorsan felépült a támadás után, és összesen nyolc évet töltött a Fehér Házban további bonyodalmak nélkül.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

George W. Bush

Úgy tűnik, Reagan elnök megtörte az átkot. George W. Busht 2000-ben választották elnökké, és felette is ott lebegett a sóni átok, ám két elnöki cikluson át volt az Egyesült Államok első embere úgy, hogy semmilyen szerencsétlenség nem érte. 2001. február 7-én támadás érte ugyan, ám nem sérült meg.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.