Így készíts menő fluid art tojást húsvétra - a siker biztosan nem marad el!

Forrás: Shutterstock -
tojásfestés DIY húsvét húsvéti tojás magazin dekoráció fluid art
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Húsvét közeledtével mindenki lelkesen készül az ünnepre. Díszítjük a barkafákat, rajzoljuk a gyerekekkel a nyuszikat, csibéket, bárányokat, a fiúk locsolóverseket tanulnak, a lányok hímes tojást festenek. Utóbbinál azonban akár egy egészen új technikát is bevethetünk, ez pedig nem más, mint a fluid art!

A tojások színezése, mintával való díszítése régi időkre nyúlik vissza, és számos tradicionális és modern technika áll a rendelkezésünkre, ha hódolni szeretnénk ennek a hagyománynak. Megfesthetjük a tojásokat természetes módon, például hagyma héjával, berzselhetjük, viasszal is megírhatjuk, de alkalmazhatunk dekupázs-technikát vagy akár csillámport is.

A legújabb és talán a leglátványosabb módszer azonban a fluid art, amelynek köszönhetően olyan húsvéti dekorációkat alkothatunk, amelytől mindenki szava eláll.

Mi is az a fluid art?

A fluid art egy olyan új festészeti irányzat és egyben technika is, amelynek a lényege, hogy az alkotó nem ecsettel viszi fel a festéket az adott felületre, hanem, egy úgynevezett folyatásos, öntéses eljárást alkalmaz. Érdekessége leginkább abban rejlik, hogy soha nem lehet tudni, mi is lesz a végeredmény, hiszen a festék terülése, folyása közben képződő pontos mintákat szinte képtelenség előre megjósolni. Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, akkor a festék mellett a fluid art alkotók általában különféle adalékanyagokat is használnak, például szilikonolajat, ami gyönyörű zárványokat képes létrehozni a mintában.

Látványos fluid art- tojás Forrás: Shutterstock

Így készíts fluid art tojást

És hogy mi köze egy festészeti irányzatnak a húsvéti tojásokhoz? Nos, annyi, hogy ezzel a folyatásos módszerrel nem csupán képeket, de húsvéti dekorációkat is készíthetünk. Nem kell hozzá más, csak egy (vagy több) hungarocelltojás, fluid art festékek, illetve, ha a csodás színkavalkád nem lenne elég, akkor csillámpor vagy még sok olyan dolog, amivel még szívesen cifráznánk a tojásunkat.

1. lépés
Fogjunk egy nagyobb hungarocelltojást és tűzzük fel egy hurkapálcára vagy 3-4 fogpiszkálóra, majd rögzítsük egy karton- vagy hungarocell-laphoz.

2. lépés
Egy pohárba rétegezzünk maximum 3-4 féle festéket a kívánt eredménynek és a stílusunknak megfelelően. Például a fehér-piros-arany kombináció egy klasszikus húsvéti tojás modern változatát eredményezheti, de akár teljesen el is engedhetjük a fantáziánkat, és egészen szokatlan színeket is használhatunk. A festékbe akár szilikonolajat is csepegtethetünk, ez abban segít, hogy gyönyörű, zárványos minták keletkezzenek a tojáson.

3. lépés
Miután a kiválasztott színek már ott csücsülnek a poharunkban, egyszerűen csak rá kell folyatni az egyveleget a tojásra. Ez történhet gyorsan, határozottan, de akár azt a taktikát is választhatjuk, hogy lassan, körkörös vagy átlós mozdulatokkal csorgatjuk a festéket a tojásra.

4. lépés
Miután a tojást mindenhol bevonta a festék – ne fukarkodjunk vele –, nincs más dolgunk, mint opcionálisan megszórni egy kis csillámmal vagy olyan dologgal, ami szerintünk jól mutatna rajta, majd türelemmel várni, hogy megszáradjon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.