párkapcsolat szex férfi szexualitás szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akad, aki zavarba jön, vagy felháborodik, más alig várja, hogy invitálják, megint más lazán felteszi a kérdést: beszállsz harmadiknak?

A többes szex - szex hármasban, párcserés megoldások, esetleg szex csoportban - a szexuális kultúránk része, annak ellenére, hogy még ma is keveset hallani róla - hiszen tabu. Mert tény, hogy egy egészséges, jól működő párkapcsolatban, ahol a párok kellően fantáziadús és változatos szexuális életet élnek, nagy valószínűséggel nincs szükség a harmadik ember jelenlétére az ágyban, hiszen anélkül is izgalmas, mi több, harmonikus az erotika.

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com

Ám nem feltétlenül biztos, hogy a többes szexre irányuló kíváncsiság elfojtott vagy eltitkolt hiányt jelent. A szexuális nyitottság ugyanis önmagában is nagy mozgatóerő lehet.

Viola, vállalkozó (35)

"Mi az interneten rendszeresen hirdetünk. Párokat vagy egy lányt keresünk harmadiknak. Öt éve próbáltuk ki először, és nekünk nagyon bejött a dolog. Valójában nekem volt az ötletem, és a párom nem ellenkezett. Pedig ha párokkal csináljuk, akkor azt is látja, ha a másik pasi rajtam fekszik. Állítólag nem zavarja, de azt látom, jobban szereti, ha mi lányok vagyunk többen."

Mi okozhat problémát?

Baj akkor van, amikor csak a pár egyik tagjának van szüksége egy idegen test érintésére, az onnan érkező ingerekre, de a másiknak nincs, és ez konfliktusokat okoz. Az se szerencsés, ha a harmadik jelenlétét nem kívánó fél, szándéka és vágyai ellenére, mégis belemegy a szextriós aktusba.

Andor, fogtechnikus (28)

"Izabella nagyon nyitott lány. Nincs az a póz, vagy idő és helyszín, ami számára gondot jelentene, ha szexről van szó. De arról, hogy egy harmadik lányt bevegyünk a játékba, egyszerűen hallani sem akar. És nem azért, mert féltékeny lenne, vagy csapnivaló az önértékelése. És nem is prűd: lazán nézi velem együtt (sőt, néha egyedül is) a pornófilmeket, és nem szisszen fel, ha meztelen női testeket figyelek. De nem akar egy másik lányt látni a karjaimban. És ez egyre zavaróbb, én ugyanis már voltam így, és nagyon élveztem a szitut, hogy két lány is kényeztetett. Szóval valószínűleg nélküle, két idegen lánnyal fogom újra élvezni a helyzetet."

Gabriella, gyógymasszőr (32)

"Nálunk én vagyok az, aki egyre többször gondol arra, hogy milyen jó lenne, ha a párom simogatása mellett egy idegen lány is ott lenne velünk. Nem vagyok leszbikus. És szerintem biszexuális se, vagy nem tudom, de akkor miért vágyom erre? A párom viszont aggódik: szerinte fogalmam sincs, milyen veszélyes lehet a játék, nem jól mérem fel a saját érzelmi tűrőképességemet. Nem akar botrányt, se jeleneteket a későbbiekben.
Úgy hiszi, ha szembesülök azzal, hogy egy idegen lány combjai között 'dolgozik', sokkot kapok. Szerintem nem, sőt a gondolat is bizserget."

Kinek jelent kielégülést?

Gondot jelenthet az is, ha a pár mindkét tagja vágyik az új élményre, de egyikük számára már csakis a harmadik fél bevonása jelent valódi kielégülést. Ha a másik már nem képes annyi ingert és izgalmat biztosítani, amennyire a kedvesének valójában szüksége van - ez a helyzet ugyanis óhatatlanul törést okozhat a párkapcsolatban.

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com



Vali, adatrögzítő (41)

"Szeretem a párom, és régebben igazán jó volt vele a szex. Mindig minden kívánságomra nyitott volt és fordítva: én is mindent megtettem, hogy jó legyen a menet. De az utóbbi három évben valami megváltozott. Csak akkor lesz merevedése, ha az aktusnál ott van egy második nő is. Ha az a másik felizgatja, akkor velem is foglalkozik, belém hatol, megy a szex. De ha csak ketten vagyunk, egyszerűen nem kíván meg. És én ezt nem bírom tovább. Szép, érett, kívánatos nő vagyok, és megalázó a helyzet."

István, mérnök (39)

"Először tetszett a játék, melyik pasi ne vágyna arra, hogy egyszerre két nő is lesse a kívánságait. De most már fáraszt a helyzet, ha ugyanis kettesben vagyunk, és csak úgy spontán odabújok Annához, nem nyitott a szexre. Épp a múlt héten vágta a fejemhez, hogy értsem meg, csak akkor jó neki, ha egy lány nyelvét érzi a combjai között. Nem volt leszbikus. Egészséges szexuális életet éltünk évekig. Vagy hazudott, és soha nem volt jó neki velem? Össze vagyok zavarodva, és nem értem a helyzetet. Nekem nem kell a plusz feladat, hogy két nőnek is orgazmusa legyen mellettem. Nekem csak a feleségem kellene."

Amikor a felek nem egyenrangúak

Van olyan helyzet is, amikor valóban baj van a szexuális élettel, amikor a felek nem egyenrangúak, amikor elmarad a valódi kielégülés (és nem csak a szexben).

Andrea, tanítónő (36)

"Egy délután a gyereket szedtem össze, aki a barátjánál töltötte a délutánt. A szülők, akiket alig ismerek, kedvesen marasztaltak, és mesélni kezdtek az életükről. Többek között megkérdezték azt is, hogy jártam-e már swingerklubban. Nem jöttem zavarba, de még mindig nem értettem a helyzetet. Aztán jön a bekérdezés, nem apától, hanem anyukától: szeretnék-e beszállni harmadiknak? Nemmel válaszoltam. De kezdett érdekelni a kis párocska nyomora, hát maradtam, és kérdeztem. Kiderült, hogy évek óta csinálják, főleg hirdetések útján keresnek, kizárólag nőt. Mert az asszonynak ez tetszik. Mondom neki: nem elég érzelmes az urad? A pasija rávágta: jó nekik együtt. Egyébként csávókám egy vadállat típus. Legkevésbé se szeretném, hogy felettem uralkodjon. Anyun viszont uralkodik rendesen, így hát anyuci a csajokhoz menekül. Még az se baj, ha hites kedvese a másik csajt döngöli 40 percen át. Elnézegeti aranyom. És mivel azért az fáj ott legbelül, kér három hét szünetet. Aztán újra kezdik egy újabb harmadikkal."

Szextriós játékszabályok

A netes szex tartalmú megkeresések teljesen világosak: mindenki tudja, miért van éppen azon az oldalon, így nagyon nem lehet mellélőni. Tetszik, nem tetszik, jelölés, kis mosollyal rábólintás vagy elutasítás. Ám a valóságban nagyon fontos, hogy a megfelelő módon keressük azt a bizonyos harmadikat (sokadikat), vagy a lehető legkevésbé bántó módon mondjunk nemet. Hiszen akárcsak egy vacsorameghívásnál, fontos az udvarias viselkedés. A gyakorlott partnerkeresők biztos szemmel szúrják ki a csoportos játékra nyitott (a szexre nyitott) feleket, és ismerik a megfelelő kérdéseket is, amellyel óvatosan körbetapogatják a jelöltet, meddig mehetnek el.

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com



A gyakorlott játékosok nem is sértődnek meg, ha a kérdésre elutasító válasz érkezik. Így nem nagyon kell attól félni, hogy a "nem"-nek következményei lesznek. Ha az invitálók idegenek, akkor pláne nincs gond, ha viszont baráti társaságból érkezett a szíves ajánlat, nos, ott akadhatnak kínos pillanatok. Mindenesetre, ha nemet mondasz, akkor azt nagyon határozottan tedd. És ne magyarázkodj, nincs rá szükség és gyakran igény se. Ne mesélj a neveltetésedről, arról, hogy te kipróbálnád, de hát a körülmények... A nemhez (is) jogod van, ahogy ahhoz is, hogy ha úgy tartja a kedved, rábólints a kalandra. Bűntudat nélkül.

Szakértőnk, Gyimesi Andrea szexuálpszichológus véleménye a többes szexről

A szex mindenkinek egyéni jelentést hordoz, és a legfontosabb, hogy ez így is maradjon. Akinek ez az érintkezési mód visszataszító, esetleg "csupán" nem kielégítő, az ne érezze magát kellemetlenül. Ha több ember megállapodik abban, hogy kipróbálják a többes szexet, és ez végül és huzamosan is minden résztvevő számára kielégítő, akkor senkinek sincs joga ebben korlátozni őket. Hogy okozhat ez gondot? Természetesen. Ugyanis az emberek nem születnek úgy, hogy ismerik a hármas vagy többes szex élményét. Amikor valaki belevág egy próbába, tudnia kell, hogy meglepő élményeket szerezhet. Ezek a tapasztalatok akkor is fájdalmasak lehetnek, ha az elképzelések alapján nem tűnnek annak. Nyilván az ellenkezője is előfordulhat: az élmény lehet meglepően nyugalmas is. Azt soha nem lehet előre megmondani, hogy mit hoz a kapcsolatban a szex nyitása. Sok beszámolót ismerünk arról, hogy kielégítő a felek számára a többes szex, ahogyan arról is, hogy a kapcsolatok végét jelentette, sokszor nem is az első, a második, hanem az egyik sokadik partner esetében. A többes szex pozitívumainak nyílt méltatása minden esetre veszélyes terep. Akik gyakorolják és megelégedettséget éreznek ezzel kapcsolatban, azok számára felesleges ismertetni az előnyöket, amelyeket eleve az ő beszámolóik alapján ismerünk. Ám vannak még azok, akik csak játszadoznak a gondolattal, akár azért, mert a párjuk javasolja ezt, akár egyéb okokból. A legérzékenyebb területnek azt tartom, amikor a pár egyik tagja méltatja ezt a formát, míg a másik kétségekkel fordul felé. Egy ilyen helyzetben azt a legfontosabb tudni, hogy bizony rejteget előre nem kiszámítható veszélyeket ez a fajta szexuális kielégülési mód. Ugyanis felveti azt a kérdést, hogy a szex az "csak" szex-e, vagy más is, és ha igen, akkor ez a más micsoda. És ez a "más" minden személynek és minden élethelyzetben más és más. Vagyis ha "nyílik" egy kapcsolat, akkor miben nyílhat és miben nem. Ha a szex nem méltó kifejezője a monogámiának, akkor valami átvegye-e a helyét, legyen-e bármi, amit csak mi ketten csinálunk, vagy nyíljon minden más? És ha a pár tagjai nyitnak a külvilág felé, akkor vajon akkor mi kik vagyunk egymásnak, minek nevezhető a kapcsolatunk? Azon kívül felveti azt a problémát (ami inkább a nőket érinti), miszerint ez a helyzet akár veszélyes is lehet, és ezen fél generációnyi szexuális felszabadulás akkor sem tudna változtatni, ha akarna. Ugyanis anyáiktól legtöbben azért még azt tanulták, hogy ha a férfi mással is szexel, az rájuk nézve szégyen-gyalázat. És így előtérbe kerül a szülőkkel, tradíciókkal szembeni viszony problematikája. Ezeket a veszélyeket nem szabad alábecsülni!


Mit állapítható meg az ország nagy szextesztjéből?

A hármas szexről a szexteszt alapján az derült ki - mondja szakértőnk -, hogy nem számít trendnek, azaz nem gyakoribb manapság, mint korábban. Ezen a téren a 30-as, 40-es korosztály a legaktívabb, a kipróbálási arány a kitöltők 20%-a, azaz egyötöde. A többes szex leggyakoribb formája az, hogy párok választanak egy harmadik felet maguk mellé. Stabil kapcsolatokról van szó, amelyben a szexpartnerüket gondosan választják meg az erre a célra létesített oldalakon vagy zárt klubokban, hosszú válogatás után. A válogatás a két fél által egyeztetett és többnyire az oldalon is ismertetett szempontrendszer alapján zajlik. A harmadik fél vagy felek legtöbbször "emberi" viszonyt is kialakítanak a párral, beszélgetnek, kicsit megismerik egymást. Ritkábban egy-egy szexalkalom erejéig választanak csak partnert a felek. Az együttléteket nagyban meghatározza a három ember személyisége, minden hármas más, a bevont féltől függően. A személyiség tehát számít. A szex nem csak pár mozdulat az orgazmus előtt, sokkal inkább rituálé, amelyben szimbolikus, tömör és elvont jelentések kommunikációja zajlik. Sok kellemes helyzet megélhető így: például a pár megtapasztalhatja azt, hogy gyengédebbek egymással, mint az idegennel, vagy azt, hogy mennyire nincs féltékenység közöttük. De egy szenvedélyes vagy gyengéd, esetleg vággyal teli mozdulat látványa okozhat meglepetést is. A pár alkalomnál hosszabb, emberi kapcsolaton is alapuló hármasok esetében a "társasági" szakasz után elérkezik a "szokásjogok" korszaka, amelyben az olyan jelentések, szabályok és szokások alakulnak ki, amelyekre az első szakaszban a szabályok nem tértek ki. Hasonló két ember között is megtörténne, de itt most egy csoportról van szó, amelyben az eredeti felek között fontos szempont a viszony megváltozása vagy változatlansága.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.