"Búcsúzni annyi, mint egy kicsit meghalni" - Charlie Chaplin nagy szerelmei

színésznő párkapcsolat színész szerelem Charlie Chaplin sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Keménykalap, kackiás bajusz, csetlő-botló sétabot és kerekre nyilt, őszinte szemek - legtöbbünk így emlékszik Charlie Chaplinre, aki millókat nevettetett meg az emberiség történetének talán legsötétebb éveiben. Ironikus humora és virtuóz tehetsége mellett persze házasságairól is hires volt a férfi, aki négy asszonyt vezetett oltár elé kalandos élete során.

1. Mildred Harris - aki "elvetette magát" Chaplinnel

Chaplin és első felesége, Mildred Harris egy partin futottak össze - az akkor mindössze tizenhat éves lányka már tízéves kora óta élte a filmcsillagok fényűző életét. Ám míg eddig gyereksztárként tekintett rá a világ, az ominózus partin igazi nőként, elegáns estélyi ruhában jelent meg - megbabonázva ezzel az ifjú, sikeres és szingli Chaplint. Néhány hónap randizgatás után 1918-ban össze is házasodtak - a pletykák szerint azért volt ilyen sietős a lagzi, mert Mildred azt hitte, terhes. Persze olyan is akad, aki szerint a fiatal asszonyka csupán megjátszotta a terhességet, hogy az ő Charlie-ja bizonyosan oltár elé vezesse. Akárhogy is, nem sokkal később valóban kerekedni kezdett a pocakja, a szerelmespár pedig izgatottan várta a kis Spencer Chaplin érkezését. Ám a családi boldogság nem adatott meg nekik: a kisfiú mindössze háromnapos volt, amikor elhunyt, Mr. és Mrs. Chaplin pedig képtelenek voltak együtt túltenni magukat a tragédián. Egy esztendő sem telt bele, és a válás is hivatalos volt. Mildred Harris igyekezett munkát találni a szórakoztatóiparban, de "felnőtt színészként" nem kellett senkinek. Bánatát és csalódottságát alkoholba folytotta, az ivás pedig teljesen tönkretette a korábban sugárzóan szépséges nőt. Egészsége végül annyira leromlott, hogy az ötvenedik életévét sem érhette meg.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Lita Grey - a drámakirálynő

Charlie még házasságban élt, amikor megismerkedett Lita Grey-jel, a nővel, aki annyira lenyűgözte, hogy már akkor megfesttette őt egy művészbarátjával, mikor még csupán munkakapcsolat volt közöttük. Lita minden Chaplin-rajongó számára valódi ikon, és a klasszikus mozi szerelmesei is az egyik első filmdívaként gondolnak rá. A színésznő - aki A kölyök című film csábító angyalkájaként él sokak emlékezetében - lett volna Chaplin Aranylázának női főszereplője is, ám épp a forgatás megkezdése előtt teherbe esett. A sajtó számára a közöttük tátongó generációs szakadék volt a kapcsolat legérdekesebb momentuma: a harminchat éves Charlie Chaplin ismét egy tizenéves lánykát vezet oltár elé. "Egy újabb halálraítélt házasság!" - harsogták a lapok. Két közös gyermekük született - Charlie Junior és Sidney -, mindketten feltűntek filmekben, és később, felnőtt korukban mindketten szívesen osztották meg a nagyvilággal, milyen is volt egy legenda gyermekeként felnőni - csonka családban. Merthogy ez a frigy sem tartott túl sokáig: a botrányos válás éveken át húzódott, mély sebeket ejtve az exházasokon. Erről a botrányokkal, idegösszeroppanásokkal, hisztikkel és könnyes szakításokkal tarkított, zátonyra futott szerelemről még önélatrajzi könyvében sem vall Chaplin - elsősorban közös fiaikra való tekintettel.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

3. Paulette Goddard - a "majdnem" befutó

A színészóriás harmadik felesége, Paulette Goddard nem csak abban különbözik elődeitől, hogy már elmúlt húszéves, mikor megismerkedett Chaplinnel. A színésznő ugyanis zsenge kora ellenére már elvált asszony volt. Ez persze cseppet sem zavarta Charlie-t: barátságuk hamar szerelembe fordult, és - ahogy az lenni szokott - a korábban csak mellékszerepekben domborító Goddard főszerepet kapott férje filmjében: a Modern idők és Diktátor című mozikban is láthattuk. Ő az egyetlen olyan "színész-feleség" azonban, aki képes volt önálló karriert építeni, és neve nem csupán "Chaplin egyik felesége"-ként maradt fenn. A színésznő "utolsó körös" volt Scarlett O'Hara szerepére az Elfújta a szélben - egykor titkos kincsnek számító próbafelvételeit ma már bárki megekintheti. Házasságuk szép és - Chaplin mércéjével - hosszú volt. Fényűző társasági életet éltek - jachtjukon rendszeresen szerveztek partikat, és kalandos kirándulásokra utaztak. Esküvőjükre egy keleti utazás során került sor, ám sokan máig kételkednek benne, hogy hivatalosan is összekötötték-e az életüket, vagy "csupán" egyfajta spirituális házasságot kötöttek. Miss "majdnem-Scarlett" lett Chaplin "majdnem-nagy Ő"-je. Amikor a szerelem "visszaszelidült" barátsággá, békében váltak külön, mi több, az asszony Charlie negyedik feleségével is remekül kijött - az akkori pletykák szerint évtizedekkel később nagyokat hahotázva vacsoráztak együtt hármasban egy párizsi étteremben.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

4. Oona O'Neill - Az igazi Lady Chaplin

Chaplin épp hősnőt keresett új, készülő filmjéhez, amikor a bájos Oona O'Neill betoppant a stúdióba, és ezzel együtt az életébe is. Az ötvenes éveiben járó színész-rendező színészmesterség-magánórákat adott az ifjú tehetségnek, amikor pedig a tanár-diák viszony szerelemmé változott, Chaplin mindent elkövetett, hogy újabb hódítása ne kerüljön címlapokra. Oona azonban megnyugtatta a férfit: ha komoly tervei vannak a kapcsolatukkal, ő nem szégyell a reflektorfénybe állni kéz a kézben. Bár a frigynek senki sem jósolt nagy jövőt, Charlie az igazi "Mrs. Chaplin"-t negyedik feleségében találta meg. Ő volt az, aki kitartott mellette, amikor politikai botrányok hőseként emlegették, és akkor is, amikor kommunista szimpatizánsként nem kívánatos személynek nyilvánították őt az Egyesült Államokban. A család majd' egy éven át élt szállodákban, reménykedve abban, hogy visszengedik őket Amerikába, ám miután Oona negyedik gyermekükkel volt várandós elhatározták: Svájcban telepednek le. Az asszony vállalva a lebukás kockázatát megmentette a családi vagyont: az Államokba utazott, és szőrmebundájának bélésébe varrva csempészte át a bankókat Svájcba. Chaplin 1972-ig - amikor is átvehette jól megérdemelt Oscar-díját - vissza sem tért az USA-ba. A párnak nyolc (!) közös gyermeke született - Geraldine, Michael, Josephine, Victoria, Eugene, Jane, Anette és Christopher. Oona akkor is szakadatlanul gondoskodott férjéről, amikor az idős korára lebetegedett, miután pedig 1977 karácsonyán Chaplin örökre elhagyta ezt a világot, az özvegy soha többé nem találta a helyét a világban. Közeli barátaik szerint Mrs. Chaplin annyira szerette Charlie-t, hogy a vele töltött évtizedek során egyszerűen nem alakult ki férjétől független személyisége. 1991-ben halt meg gyomorrákban - miután hosszas küzdelem után képtelen volt leszámolni az alkoholizmussal. Egykori közös, svájci otthonukba hamarosan bárki bekukkanthat majd: a 2009 óta épülő-szépülő "Chaplin világa - A Modern Idők Múzeuma" 2014-ben tárja ki kapuit a világ előtt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


"Ő is biszexuális volt, akárcsak én" - Paul Newman nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120905-ugyesen-titokban-tartotta-viszonyait-paul-newman-nagy-szerelmei.html"Brando fél Hollywoodnak megvolt" - James Dean nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120813-szerelem-parkapcsolat-brando-fel-hollywoodnak-megvolt-james-dean-nagy.htmlAmit még a halál sem választhat el - Carole Lombard nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120730-amit-meg-a-halal-sem-valaszthat-el-carol-lombard.html"Szinte mindig a fellegekben jártunk" - Lauren Bacall nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20120716-szerelem-filmmuveszet-mozi-szinte-mindig-a-fellegekben-jartunk-.html"Mindvégig külön hálószobánk volt" - Mae West nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/20120611-mindvegig-kulon-haloszobank-volt-mae-west-nagy-szerelmei.html"Gildával bújnak ágyba, de mellettem ébrednek" - Rita Hayworth nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120525-gildaval-bujnak-agyba-de-mellettem-ebrednek-rita-hayworth-nagy.html"Egy napon a felesége leszek ennek a fiúnak" - Vivien Leigh nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120514-egy-napon-a-felesege-leszek-ennek-a-fiunak-vivien.html"Féltem tőle, hogy egy tipikus nagyzoló rosszfiú" - Marilyn Monroe nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120427-marilyn-monroe-szerelmei.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.