Mit tehetsz, ha többet keresel a pasidnál? Így mentsd meg a lelkét

Forrás: Thinkstock -
problémamegoldás probléma pénz Deáki Tímea párterapeuta szakértő kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megszokott az a felállás, hogy a férfi magasabb munkakörben, magasabb fizetésért dolgozik, mint nőtársa. Még a közel azonos szinten állás sem okoz problémát, de mi a helyzet akkor, ha megfordulnak az arányok? El lehet képzelni harmonikus kapcsolatban mondjuk egy villanyszerelő férfit és egy büntető bírónőt? Pedig igenis működhet a dolog. Utánajártunk, hogyan.

"A barátnőm mesélte, hogy mivel igencsak jól keres, sokkal nehezebb számára a párválasztás. Büszke arra, amit elért, de tudja, hogy ez a férfiaknak problémát okoz. Könnyebb neki, ha már eleve úgy választ pasit, hogy az egzisztenciálisan megfelelő legyen, ami esetében annyit tesz, hogy jobban keressen nála. Így aztán főleg nem talál senkit, az elképzeléséből pedig nem enged, mondván az úgysem működne..."

Forrás: Thinkstock

Párterapeuta szakértőnkkel, Deáki Tímeával eredünk most azoknak a névtelen problémáknak a nyomába, melyekből soha nem születik olvasói levél. Amik a baráti beszélgetéseken elhangzanak ugyan, de aztán válasz nélkül maradnak és elsikkadnak.

A barátnőm mesélte

A Life.hu új sorozatában olyan történeteket, üzeneteket és vallomásokat veszünk górcső alá, melyekben a segítségkéréshez senki sem adja a nevét. Olyan sztorikat, amik mindig a barátnőinkkel történnek meg, vagy éppen azok távoli ismerőseivel. Azokat a dilemmákat, melyekről mindenki beszél, de senki sem oldja meg őket.

Kell egyáltalán ilyen nő?

Vannak férfiak, aki be sem vállalnának egy ilyen helyzetet. Az ego olyan dolog, ami könnyen sérülhet akkor, ha mondjuk a nő rendre több pénzt visz haza. Még akkor is, ha ezzel soha nem él vissza, nem forszírozza, hogy sok minden azért van, mert ő megkereste rá a pénzt. Itt arról van szó, hogy a férfi sok más mellett akkor tudja igazán férfinak is érezni magát, ha tudja, a biztonságos alapokat ő teremtette meg.

Ezért nem bírja a pasid, ha sikeres vagy

Meglepő eredményekkel zárult tavaly novemberben a Journal of Personality and Social Psychology című lap kutatása, amely szerint a férfiak önérzetét sérti, ha a feleségük vagy barátnőjük valamiben nagyon kitűnik. Míg a nők önbecsülését nem befolyásolja párjuk sikere vagy kudarca, addig a férfiakét az előbbi úgy tűnik, megviseli.

Amint azt a felmérést vezető Kate Ratliff kifejtette, az még valahol érthető, ha egy férfi kudarcként éli meg, hogy adott területen, legyen az például az együtt elkezdett fogyókúra, a párja nagyobb sikert ér el, mint ő. A mostani eredmények azonban arra világítottak rá, hogy a pasik partnerük minden sikerét automatikusan saját kudarcukként élik meg, függetlenül attól, hogy riválisok-e azon a területen vagy sem. Hogy ennek mi az oka, arról itt írtunk korábban.

Ki hordja otthon a papucsot?

A több pénzzel általában magasabb pozíció, így több egyéb járulékos dolog is jár. Mert míg az társadalmilag természetesebb, hogy a férfi üzleti vacsorára, külföldi utakra jár, mint üzletember, milyen furcsa, ha ezt a nő teszi. Az is egy feldolgozni való feladata a férfinak, ha ő kíséri eseményekre a kedvesét és nem fordítva. Látni azt, hogy a nő elismerést, megbecsülést kap kollégáitól, beosztottjaitól és feletteseitől, furcsa érzés. Mit szólnak vajon a barátok? Ő most akkor papucs? Jó, ha elsősorban büszkeséget érez ilyenkor a férfi, de valóban nem könnyű ezt megélni. Sok esetben a nő pozíciója miatt - ha még gyerek is van - a férfinak kell olyan dolgokat megtennie, ami általában egy asszony reszortja. Már ha ez élesen szétválasztható a XXI. században...

Forrás: Thinkstock

Hány diploma szükséges a szerelemhez?

Bús Tímea életvezetési coach, aki egy társkereső iroda tulajdonosa, arra a kérdésre, hogy mit tanácsol a hozzá forduló hölgyeknek, legutóbb azt nyilatkozta, hogy ha egy nőnek van 2-3 diplomája, azt első körben inkább ne árulja el. Egy-két randi után már más a helyzet, de a lényeg, hogy a férfiak versenytársként kezelik, és nem képesek elfogadni a sikeres nőket.
A szakértő ezután még tovább ment, és kifejtette, hogy a diplomás nők alapelvárása, hogy a pasijuk legalább olyan végzettséggel rendelkezzen, mint ők. És nemhogy egyenértékű, de magasabb pozícióban dolgozzon. Ha viszont a nők felettük álló, a férfiak pedig önmaguknál gyengébb nőket keresnek, akkor miért nem állt még fel a világ tökéletes egyensúlya? Kiderül a Life.hu korábbi cikkéből.

Azonban lehet ezt igazán jól is kezelni. Ehhez azonban a férfinak tudnia kell, hogy a párja nagyra tartja őt. Mint mindenhol, itt is a legfontosabb a szeretet és a másik tisztelete. A magasabb pozícióban dolgozó, többet kereső nőnek feladata, hogy erősítse a férfit ebben a helyzetben is.

Őszintén ki kell nyilvánítani az elismerést, hogy a férfi tudja, átérezze, valóban semmivel sem rosszabb a másiknál. Ha az emberek felismerik egymás pozitívumait, és ezt ki is mondják a másiknak, biztos, hogy jó alapjuk van a harmóniára. Ekkor pedig már nem kérdés, hogy ki mit hozott haza, mennyit tett, fő, hogy egymásért, a közös jövőért dolgoznak, őszinte szeretettel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.