Hány diploma szükséges a szerelemhez?

Forrás: Thinkstock -
párkapcsolat diploma felsőfokú tanulmány szerelem online társkeresés ismerkedés párválasztás kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezért nem bírja a pasid, ha sikeres vagy című cikkünkben már pedzegettük, hogy egy felmérés szerint a férfiak partnerük minden sikerét automatikusan saját kudarcukként élik meg, függetlenül attól, hogy riválisok-e azon a területen, vagy sem. Így persze adja magát a kérdés, hogy a diploma megléte, vagy éppen a hiánya, miképpen befolyásolja a társkeresést és a pártalálást. 

Bús Tímea életvezetési coach, aki egy társkereső iroda tulajdonosa, arra a kérdésre, hogy mit tanácsol a hozzá forduló hölgyeknek, legutóbb azt nyilatkozta, hogy ha egy nőnek van 2-3 diplomája, azt első körben inkább ne árulja el. Egy-két randi után már más a helyzet, de a lényeg, hogy a férfiak versenytársként kezelik, és nem képesek elfogadni a sikeres nőket.

Forrás: Thinkstock

A szakértő ezután még tovább ment, és kifejtette, hogy a diplomás nők alapelvárása, hogy a pasijuk legalább olyan végzettséggel rendelkezzen, mint ők. És nemhogy egyenértékű, de magasabb pozícióban dolgozzon. Ha viszont a nők felettük álló, a férfiak pedig önmaguknál gyengébb nőket keresnek, akkor miért nem állt még fel a világ tökéletes egyensúlya?

Vélhetően azért, mert a pasik tartanak a diplomás, főként a többdiplomás nőktől, mert azt gondolják, nem tudnak mit nyújtani nekik. Ez a félelem manapság nem is annyira valótlan, ugyanis ezek a karrierükben sikeres és kiemelkedően teljesítő nők ki is mondják, hogy mindenük megvan, és köszönik szépen, nem szorulnak senki másra. És ami a legijesztőbb, hogy ez valószínűleg egyre inkább így is lesz.

Ezt persze egészen addig mi sem akartuk elhinni, ameddig meg nem kaptuk az Origo Randi társkereső diplomás regisztráltjaira vonatkozó adatokat. A nemi eloszlással, miszerint a regelők 56%-a férfi, 46%-a pedig nő, még nem is lett volna semmi probléma. Az viszont fokozza a reménytelenséget, hogy az összes női felhasználó 40%-a rendelkezik diplomával. (Ugyanez a szám a férfiaknál mindössze 29 százalék.) Vagyis ha hihetünk a statisztikáknak, és már miért ne tennénk, akkor ezen a több mint 2 millió főt számláló társkeresőn majdhogynem a regisztrált nők fele rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

A kérdés persze nem hagyta nyugodni olvasóinkat sem. A legkülönfélébb nézőpontokból szemezgettünk:

Beáta, 30, menedzserasszisztens:

"Mivel a barátaim többsége diplomás, így a környezetemben nem igazán találkozom olyanokkal, akik nem végeztek egyetemet vagy főiskolát. A férjemet is barátok révén ismertem meg, és az az igazság, tetszett, hogy neki doktori címe van.

Ha egy férfi becsületesen dolgozik, szereti a munkáját, gondol a jövőre és van benne kitartás, akkor mindegy, hogy orvos vagy tetőfedő. A diplomások között is vannak olyanok, akik semmit nem érnek el a papírral és az iskolapadban eltöltött évekkel. Nem egy olyan ismerősöm, rokonom van, aki diploma nélkül is műveltebb és intelligensebb, mint egy többdiplomás."
Forrás: Thinkstock

Boglárka, 33, lapszerkesztő:

"A férjem restaurátor és volt idő, amikor nem nagyon volt munkája, én viszont két neves lap főszerkesztője voltam és egy harmadikba is publikáltam. Szóval nem csak egy fizetésnyi volt a különbség köztünk, hanem sokkal több. Egy ideig minden rendben volt, aztán egyre többször ütötte fel a fejét ez a probléma. Például ha megvettem a századik táskám, szóvá tette. Ezután én rögtön a fejéhez vágtam, hogy semmi köze hozzá, megérdemlem, mert jól keresek és rengeteget dolgozom érte.

Mindketten tudtuk, hogy ez egy átmeneti időszak, mégis a legrosszabbat hozta ki mindkettőnkből. Most, hogy rendesen dolgozik és normális fizetése van és nekem is csak egy munkám van, helyreállt a rend. Ő is nyugodtabb, ismét férfinek érzi magát, én pedig ismét nőnek."

Kriszta, 44, fordító:

"Nekem nagyon is számított, hogy a párom ugyanazon a szinten álljon műveltségben, iskolázottságban, mint én. De még tovább megyek: nekem az is fontos volt, hogy a kedvesem szülei is diplomások legyenek. Lehet, hogy ilyesmit ciki kimondani, de volt egy régebbi kapcsolatom, ahol rettenetesen zavart, hogy az akkori páromnak az anyukája takarítónőként dolgozott. És nem azért, mert lehetetlenül viselkedett volna, sőt, természetes intelligenciájával kellemes társaság volt. Viszont felnézett rám - nagyon -, és ezt nem éreztem természetesnek, hiszen fordítva jobb ez."
Forrás: Thinkstock

Aurélia, 25, műszaki menedzser:

"Korábban vacsiztam egy sráccal, akiben tetszett, hogy egy neves cégnél, jó pozícióban dolgozik. A leves után azonban kiderült, hogy nem végezte el az egyetemet, mert már másodévesen felvették. És ahogy megkapta a tuti melót, otthagyta a sulit.

Kérdeztem, nem származik-e majd hátránya ebből a későbbiekben. Azt felelte, hogy szépen halad a ranglétrán, és egyszer fordult csak elő vele, hogy nem ő kapott meg egy munkát a diplomája hiánya miatt. Akkor bólogattam, magamban viszont azt gondoltam, hogy ez később egyre többször előfordul majd. Hogy ezzel egy láthatalan üvegfalat húzott maga fölé. És hogy én nem szeretném egész hátralévő életemben ezt hallgatni..."

Nem csak a diplomások aránya ez az egyetlen megdöbbentő adat, amelyről a számok tanúskodnak. A társat keresők életkori eloszlása is érdekes eredményt mutat. Látható, hogy mindkét nem esetében a 30-45 éves korosztály képviselői vannak jelen a legtöbben. A férfiak esetében szinte kétszer annyian, mint a 45 év felettiek.

Beszéljenek inkább a számok:

Az Origo Randi társkereső korcsoport szerinti eloszlása:

Női regisztráltak:
14-30: 19%
30-45: 44%
45+: 37%

Férfi regisztráltak:
14-30: 29%
30-45: 47%
45+: 24 %

Vagyis a statisztikák szerint a társkereső férfiak nagy része még 45 éves kora előtt sikerrel jár, míg ugyanezen korosztály női képviselői, akik a regisztrált felhasználók 37 százalékát alkotják, 45 felett is keresik még az igazit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.