Miért is nem jön már az a baba? Lehet, nem is akarjátok...

Forrás: Thinkstock -
anyaság gyermekvállalás terhesség családalapítás Deáki Tímea apaság párterapeuta szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor két ember úgy dönt, hogy összeköti az életét, előbb vagy utóbb előtérbe kerül a gyerekkérdés is. A mai trend szerint nem gond, ha egy pár a lehető legtovább tolja ki a gyermekvállalást, sokan tartják úgy, hogy ők sokkal fiatalosabb ötvenesek lesznek majd, mint a szüleik. Végül mindegy is, hogy ki mikor tartja megfelelő időnek a családi gyarapodást, egy nem mindegy: hogy a jövendőbeli szülők azonos véleményen vannak-e a kérdést illetően.

"A barátnőm mesélte, hogy egy ideje próbálkoznak már a babával, azonban nem akar összejönni nekik a pici. Próbál úgy tenni, mintha ez nem lenne gond, és pár hónapon belül megoldódna a dolog, de tudom, belül egyre kétségbeesettebb. Beszélni nem nagyon akar róla, engem azonban érdekel, mi állhat a háttérben és hogyan segíthetek."

Forrás: Thinkstock

Párterapeuta szakértőnkkel, Deáki Tímeával eredünk most azoknak a névtelen problémáknak a nyomába, melyekből soha nem születik olvasói levél. Amik a baráti beszélgetéseken elhangzanak ugyan, de aztán válasz nélkül maradnak és elsikkadnak.

A barátnőm mesélte

A Life.hu új sorozatában olyan történeteket, üzeneteket és vallomásokat veszünk górcső alá, melyekben a segítségkéréshez senki sem adja a nevét. Olyan sztorikat, amik mindig a barátnőinkkel történnek meg, vagy éppen azok távoli ismerőseivel. Azokat a dilemmákat, melyekről mindenki beszél, de senki sem oldja meg őket.

Hol késel már? Nagyon várunk...

Minden nap hallani a környezetünkben olyan párról, akik hónapok, nem ritkán évek óta próbálkoznak sikertelenül. A biológiai és egészségügyi okok relatíve hamar kizárhatók, vagyis felmerül a kérdés, hogy vajon milyen lelki gond miatt nem akar jönni a baba.

Ha a pár nagyon elszánt, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy eredmény legyen. Jóllehet ilyenkor a dolgok nagy része a nőt terheli, de egy támogató férfiúi jelenlét óriási erőt tud adni. A vizsgálatok, a negatív leletek sora – ami csak részben megnyugtató ilyenkor –, a végeláthatatlan procedúrák, amik végül nem járnak eredménnyel, komolyan felemésztik egy pár életét. Nem kellő tisztelet és szeretet akár a kapcsolat végét is jelentheti.

Forrás: Thinkstock

Na, terhes vagy már? - Amikor nehezen jön össze

Sokszor hallunk az abortuszok magas számáról és egyre fogyó országunkról, de kevés szó esik azokról, akik nagyon szeretnének gyermeket, ám valamiért mégsem jön össze a baba. Ők szemérmesen hallgatnak, hiszen gyereket szülni mindenki tud, csak épp ők nem. Csorbának, fogyatékosnak érzik magukat, nőiségükben megszégyenítettnek, és sóvárgóan nézik a babakocsit tologató boldog anyukákat. Korábbi cikkünket a témában itt olvashatod.

Mindenhol csak babakocsik gurulnak

Tovább erősíti a meglévő negatív érzést, ha mindeközben a környezetükben rendre születnek a gyerekek. Ez valahogy ilyenkor mindig így van, hiszen erre áll rá a szemük, és ezzel saját tehetetlenségük erősödik tovább. Szokták mondani, hogy ne görcsöljenek rá. Ez olyan dolog, ami tény, de nem kivitelezhető csak úgy, hogy ezt eldönti valaki. Nem lehet nem rágörcsölni arra, amit nagyon akarunk. Ilyenkor az lehet egy megoldás, ha a pár kicsit úgy teszi le a dolgot, hogy kitűz magának egy másik célt. Lehet azt mondani például, hogy most adunk magunknak egy évet, ez a mi szünetünk, amíg nem leszünk szülők. Ez az időszak pont jó arra, hogy felújítsuk a lakást, elutazzunk, stb. A szervezés, az ügyintézés egy kicsit képes elterelni a gondolatokat, és lehet, hogy ebben az időszakban a lazaság, a ráfeszülésmentesség miatt befut a baba.

Nem jön a várva várt gyermekáldás? Tömd ki a hasad!

A kismamajóga akkor is segíthet, ha babát szeretnél, de még nem jött össze. Fizikailag és mentálisan is úgy stimulálja a szervezetet, hogy felkészít a várandósságra. Tömd ki nyugodtan a pocakodat és képzeld el, hogy várandós vagy! Nincs ebben semmi furcsa, és olyan hormonhatások indulhatnak be, amelyek segítségedre lesznek, hogy valóra váljon az álmod és anya legyél.

Amikor valaki nem várja...

Más a helyzet akkor, ha a csemetét csak az egyik fél akarja. Ha tiszta a játszma, és ezt meg is tudják beszélni, hozhatnak kompromisszumos döntést. Fontos, hogy megtudják egymás érveit. A gyermekvállalás egy életre szóló feladat, ahol a szerelmesekből szülőtárs is lesz. Ha mondjuk a férfi azért nem akar gyereket, mert ugyan érzelmileg maximálisan elkötelezett, de anyagilag kiszámíthatatlannak érzi a jövőt, az egy olyan momentum, amit nagyon is komolyan kell venni. A férfi úgy érzi, hogy az ő feladata a család eltartása, így felelősnek érzi magát azért, hogy mindig legyen étel, ruha és meleg otthon számukra. Ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy miben változik anyagilag a gyermek érkezésével a család kiadása. Megfelelő kommunikációval, kellő nyitottsággal és persze némi lemondással minden bizonnyal úgy szervezhető a dolog, hogy a pár végül nyugodt szívvel vállaljon kisbabát.

Forrás: Thinkstock

Kinek, miből és hova szüljünk harmincévesen?

Karrier vagy család? Kitolódó gyermekvállalás? Időzíthetetlen családalapítás és pénzpara? Hiába is menekülsz, elkerülhetetlen, hogy harminc felé utolérjenek ezek a témák. Akármennyire is ver tőle a víz, egyszer muszáj lesz szembenézned ezekkel a démonokkal. Cikkünk tanúsága szerint pedig jobb is előbb, mint utóbb.

Akad olyan is, hogy az egyik fél nem akar gyereket, de ezt titkolja a párja előtt. Ő az, aki nem akar vitázni, neki úgy jó minden, ahogy van. Az ilyen ember ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy szexuális együttléteik során semmi esetre se lehessen baba a dologból. Ha ez az őszintétlenség belép a kapcsolatba, az már önmagában felveti, hogy egyáltalán kell-e közös gyerek. Ha valaki úgy érzi, hogy párja nem őszinte vele a gyermekvállalás kérdésében, próbáljon erről nyílt beszélgetést kezdeményezni. A meggondolatlan döntés, a negatívumok figyelmen kívül hagyása ugyanis egy ártatlan ember egész életére komoly kihatással lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.