A házasság világnapjának margójára: így térnek vissza egymáshoz, akik már elváltak

Forrás: Thinkstock -
házasság érzelem Deáki Tímea világnap párterapeuta szakértő kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február második vasárnapja a házasság világnapja. Annak ellenére, hogy sokan csak egy legyintéssel és egy már mindennek van világnapja kijelentéssel üdvözlik az effajta mozgóünnepeket, a Life.hu mégis megemlékezik róla. Lássuk hát, miért érdemes egy második esélyt adni ugyanannak a házasságnak!

Oly sokszor szóba került már, hogy a kapcsolat elején természetesen minden a helyén van, imádjuk a másikat; úgy, ahogy van, és sehol semmi hiba nincs. Idővel azonban megfakulhatnak a dolgok, és persze meg is teszik. Amit a szerelem lila ködében még kedves kis semmiségnek látunk párunk viselkedésében, az idővel kifejezetten zavaróvá válhat.

Forrás: Thinkstock

Deáki Tímea, a Life.hu párterapeutája úgy véli, előbb-utóbb mindenki elgondolkodik azon, miért nem ad kellő örömöt a kedves közelsége, látványa. Ilyenkor persze nagyon nehéz szembenézni a dolgokkal, és még nehezebb tenni ellenük. A legtöbben ilyenkor vélt vagy valós okokra hivatkozva a könnyebb ellenállás felé haladva inkább feladják jelenlegi életüket, és bíznak benne, hogy egy másik ember oldalán majd jobb életet élhetnek. Mert kétségkívül a probléma feltárása és megjavítása a nehezebb út.

A fehér homok sem garantálja a boldogságot:

Gyakran halljuk és irigykedve figyeljük, ahogy a legnagyobb sztárok a világtól távol, egy egzotikus szigeten vagy egy gyönyörű tengerparton mondják ki a boldogító igent. A paradicsomi miliő azonban sok esetben nem garancia a boldogságra, sőt. Nemcsak a külföldi, de a tehetősebb magyar hírességek is előszeretettel választanak távoli, fehér homokos esküvőhelyszíneket, hogy összekössék az életüket. Hogy aztán mi vezet mégis váláshoz, innen kiderül.

"Így nem ritka, hogy válásra kerül a sor, és kinél hamarabb, kinél később, de beindul az új társ után kutatós gépezet. Ez egy igen nehéz feladat. A sorozatos kudarc ugyanis egy idő után szorongóvá, bizalmatlanná teheti az embert. Arról nem is beszélve, hogy elkezdi magát okolni a sikertelenségért. De itt sem lehet, és nem is szabad általánosítani. Sokan megtalálják a számításukat valamelyik következő új partnerükben, de olyanokból is akad bőven, akik rájönnek bizonyos dolgokra a korábbi kapcsolattal összefüggésben" - állítja a szakértő, aki szerint az újonnan megélt kudarcok más megvilágításba helyezhetik a korábbi párkapcsolatot, és így már nem is tűnik olyan nagy hibának egy-egy nagyon is annak vélt dolog.

Deáki Tímea:

Persze fontos, hogy külön tudjuk választani az ilyenkor megélt érzelmi reakciókat egymástól. Azért látom a volt páromat jobbnak, mert rendre rossz lett minden újabb viszonyom? Azért mentem fel korábbi hibáit, mert ő nem a legjobb, de mégis biztos pont az életemben? Egyszerűen csak félek továbblépni? Vagy, a legjobb persze: belátom, hogy egyikünk sem tökéletes és itt az idő, hogy valóban toleráljuk egymás dolgait.

Ha az ember kellően magába tud nézni, kicsit más szemszögből is meg tudja vizsgálni a korábbi párját, ha bele tud gondolni valamiképp az akkori döntéseinek hátterébe. Ha még van bennük szeretet egymás iránt, akkor újra is kezdhetik egymással. És ezen a ponton ki is derült, mik lehetnek a motiváló tényezők abban, hogy korábban elvált emberek milyen okokból térnek vissza egymáshoz.

Forrás: Thinkstock

Vannak, akik csak az "újrajárásig", de olyanok is, akik az "újraházasodásig" is eljutnak egymással. És előfordulhat olyan is, ahol ez csak egy rövid ideig működik, de szerencsére olyan esetek is akadnak, ahol valóban új alapokra helyezve hosszú és eredményes lesz a kapcsolat.

Újra együtt az exszel: kudarc vagy szerelem?

Úgy alakul, hogy újra összejössz az expasiddal. Hogy ebből mi lesz? - gondolod te is és a barátnőid is. Aztán hamarosan kiderül, hogy milyen a káposzta felmelegítve: kiábrándítóan ízetlen vagy fenségesen finom. Korábbi cikkünkért kattints ide!

Párterapeutánk szerint egy valamit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni. Méghozzá azt, hogy minden párkapcsolat alapja, függetlenül attól, hogy új vagy már régi, esetleg egy újraalakított korábbi, a másik elfogadása, egyúttal pedig a saját szabadságunk megtartása. És ez a két dolog miképpen egyeztethető össze? "El kell fogadni mindkét félnek, hogy a másik is egy önálló akarattal rendelkező, szabad ember. Ha pedig kellő nyitottsággal és odafigyeléssel, a férfi és női biológiai különbségeket is szem előtt tartva élik az életüket, borítékolható a harmonikus együttélés."

Hogyan lehet elrontani egy házasságot?

Miért szoktak összeházasodni az emberek? A házasság egy napra szól vagy örökre? Milyen egy esküvő? Hogyan lehet elrontani egy házasságot? Hogy zajlik egy válás? A Kisdumásoknak ezekre a kérdésekre is van válaszuk. Nem is akármilyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.