Pilát Gábor: "A meditáció nem divatirányzat, nem lótuszülésben végzett semmittevés"

2018.08.08. 14:00

A meditáció nem divatirányzat, nem lótuszülésben végzett semmittevés azzal a céllal, hogy megvilágosodjunk. Nem valamiféle vallási szertartás, és nem relaxáció.

A meditáció segít megtalálni, fellazítani, kibogozni és elengedni a láncokat, amik lekötnek, de nagyon fontos, hogy mindezt nem cselekvés mentén teszi. A meditáció az a tudatállapot, amikor elfelejted, hogy megszülettél, és hogy meg fogsz halni, hogy szüleid vagy gyerekeid vannak, megfeledkezel arról, hogy mivel rendelkezel, és mi hiányzik az életedből. Amikor meditálsz, nem megszabadulni akarsz valamitől, hiszen az erőfeszítés lenne. Egyszerűen csak létezel, csak vagy.

A  meditáció segít megtalálni, fellazítani, kibogozni és elengedni a láncokat, amik lekötnekForrás: Shutterstock

Amikor valamit gondolsz, érzel, teszel, megélsz, az mind tapasztalat. Ezekre a fizikai világban szükség is van, de a meditációban nem a tapasztalatra vagyunk kíváncsiak, hanem a tapasztalóra, aki a jelenlét állapotába kerül.

A félelemből született engedelmesség amúgy sem jelentené a szabadságodat, de ebben az állapotban nem kell alávetned magad senkinek és semminek. Még a hitednek sem. Anélkül is szabad vagy.

Forrás: Pilát Gábor
Ez a világ a vágyak és félelmek lakhelye. Költözhetsz bármely részére a Földnek, ezek mint a testet az árnyék, mindig követni fognak, így a békéd is csupán töredékes lehet. Létezik azonban egy hely, pontosabban fogalmazva egy állapot, ahol nem kell könnyekkel fizetned az örömért, nem szükséges senkinek bebizonyítanod a rátermettségedet, és arról sem kell tanúbizonyságot tenned, hogy a kapuhoz érve alkalmas vagy a bebocsátásra. Az ajtó kulcsa most is a kezedben van, mint ahogy mindig is ott volt, azonban két dolgot meg kell tenned. Állandó lakhelyként be kell költöznöd a jelenbe, és fel kell ébredned abból az álomból, ahol az elme az altató.

 

Pilát Gábordivatmeditáció