Rengeteg különböző fétis van, mindenkit kicsit más indít be, a sapioszexuálisok azonban az agyra gerjednek, pontosabban az intelligenciára. Őket nem a kockás has vagy éppen a combfix látványa izgatja fel, hanem egy alapos beszélgetés. 

Habár rengeteg embernek fontos, hogy a párjuk intelligens, okos legyen, a sapioszexuálisoknak ez nem csak egy jó tulajdonság a sok közül, hanem az, ami szexuálisan beindítja őket. Ez valahol a fétis és a szexuális irányultság között helyezkedik el. Természetesen számukra is fontos a megjelenés, de nem az izgatja őket a leginkább.

A sapioszexuálisok számára nincs izgatóbb egy intenzív vitánálForrás: Thinkstock

Egy intenzív vita hamarabb beindítja a sapioszexuálisokat, mint egy érzéki masszázs. Dr. Diana Raab szerint ők a társuk agyába, gondolkodásmódjába szeretnek bele, ez persze azt is jelenti, hogy a kötődés kialakításához hosszabb idő kell, hiszen beszélgetések, viták, eszmecserék vezetnek el a kapcsolódáshoz. Azonban hosszú távon nagyon jól működnek az ilyen kapcsolatok, hiszen rengeteget kommunikálnak, és alaposan megismerik a másikat.  Az is valószínű, hogy a sapioszexuálisok szintén sapioszexuálisok társaságát fogják keresni, hiszen azonos dolgok érdeklik őket, de persze ez nem szükségszerű – idézi a Szeretlek Magyarország a Seventeen cikkét.