Egészséges a gyakori szex és maszturbálás? Eláruljuk!

Forrás: Shutterstock -
proxelan2019 maszturbálás szex prosztata
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a férfi azt tapasztalja, magömlése vagy erekciója kellemetlen érzéssel, esetleg fájdalommal jár együtt, az nem igazán hozza meg a kedvet a szexuális együttléthez. A probléma oka sokszor a prosztata megbetegedése, ám paradox módon éppen az ilyenkor elkerült tevékenység, a szex, esetleg maszturbáció segíthet hozzá a gyógyuláshoz. A prosztatafájdalommal küzdő férfiak számára az orvos gyakran javasolja a szexuális aktivitás fokozását, ugyanis a rendszeres ejakuláció hiánya nyomásérzetet, fájdalmat okozhat és fenntarthatja a gyulladást a szervben. 

Világszerte, így Magyarországon is rendszeresen készül felmérés a férfiak és nők szexuális szokásairól. Az egyik szerint a megkérdezettek 67 százalékának csupán hetente egyszer jut ideje az élvezetekre, mindössze 8 százalék szexel minden nap, 9 százalék pedig csak havonta egyszer bújik ágyba a párjával.

Ám nemcsak a jó szex, hanem önmagában az orgazmus is rendkívül jó hatással van a szervezetre, attól függetlenül, hogy a párja segítségével éri el valaki, vagy egyedül.

Maszturbálni egyébként hetente átlagosan egy alkalommal szoktak a válaszadók, de voltak, akik a heti két-három alkalmat, esetleg a napi rendszerességet jelölték meg.

A felmérésben részt vevők hetente átlagosan egy alkalommal szoktak a maszturbálni Forrás: Shutterstock

Adódik a kérdés, mennyit kellene szexelnünk ahhoz, hogy mindez az egészségünkre jótékony hatással legyen. Minden ember más és más, másfajta igényekkel, de tény, hogy a kielégítő szexuális élet része a jó testi-lelki közérzetnek. Ahogy a testmozgás, az egészséges étkezés, a megfelelő mennyiségű alvás, úgy a szexuális élet is felelős a szerveink megfelelő működéséért. A férfiak esetében erről azért is kell szót ejtenünk, mert a prosztata csupán ejakulációkor tud megszabadulni a benne felgyülemlett váladéktól. Az ejakulátum termeléséért a prosztata a felelős, amelynek alul- vagy túlműködése fájdalommal járhat: így a napi többszöri ejakuláció, de a túlzottan ritka szexuális élet is működészavarokhoz, kellemetlen érzéshez vezethet.

Ha egy férfi prosztatagondokkal fordul az orvosához, az gyakran a szexuális aktivitást javasolja a számára.

Azt gondolnánk, soha rosszabb gyógymódot – de gondoljunk csak bele, nem is annyira könnyű rávennie magát annak a rendszeresebb nemi életre, akinek az fájdalommal jár, esetleg a gyulladás talaján már erekciógondjai is vannak. Ha nincs partnerünk, az önkielégítés ugyanúgy segíthet: annak ellenére, hogy a maszturbálás még ma is sokszor tabunak számít, teljesen normális része az életünknek, amin nincs mit szégyellnünk. A maszturbálás az önismereti folyamat fontos része, megtanít bennünket arra, hogyan működik a testünk, és ezáltal a partnerrel történő együttlétünk is élvezetesebb lehet. Ahogy a szex, úgy az önkielégítés is segít levezetni a feszültséget, nyugtat, így olykor még alvásproblémák esetén is bevethető.

A kielégítő szexuális élet része a jó testi-lelki közérzetnek Forrás: Shutterstock

Egy orgazmus után, legyen az partnerrel vagy anélkül, a hormonlöketnek – oxitocin és endorfin – köszönhetően javul a kedvünk, a rendszeres kielégülés pedig az általános közérzetünkre is jó hatással van. Az orgazmus hatására a nemi szervekhez több vér áramlik, sőt, az egész keringés felélénkül, ami nagyon jót tesz a sejtjeinknek. Ha libidógondjaink vannak, a maszturbálás azon is segíthet, így tulajdonképpen előkészíti a terepet egy boldog, mindkét fél számára kielégítő aktushoz.

A maszturbáció pozitív hatásai mellett azonban meg kell említenünk azt is, amikor a tevékenység kontraproduktív: ha kényszeressé válik, ha elhanyagoljuk miatta a partnerünket, az emberi kapcsolatainkat és a munkánkat, akkor érdemes önmérsékletet tanúsítanunk vagy segítséget kérnünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.