Piál a föld - 7 hasznos tipp, ha házibulit szervezel

buli kikapcsolódás szórakozás program ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt van az ősz, itt van újra, és vele itt a házibuliszezon is. Ha esetleg elgondolkoztál már azon, hogy te is szervezz egyet, akkor érdemes figyelembe venned az alábbi tippeket.

1. Okosan a meghívással

Amikor meghívod az ismerőseidet, előtte mérd fel, körülbelül hányan férnek majd el a lakásodban. Mindenki persze nem fog eljönni, de ha nem tartod különösen béna időpontban a bulit, a meghívottak felére-harmadára azért számíthatsz. Érdemes használnod a közösségi oldalakat is erre a célra, ott legalább láthatod automatikusan a visszajelzéseket is. Ha pedig nem akarod, hogy elszabaduljon a létszám, nem árt a meghívóban leszögezni, hogy hozhatnak-e magukkal további ismerősöket a vendégek - és ha igen, mennyit.

Thinkstock
Thinkstock

2. A szomszéd-faktor

Ha nem akarod, hogy a bulid idő előtt véget érjen a rendőrség látogatása miatt, és nem laksz családi házban a lakóövezettől kilométerekre, akkor nem árt előre értesíteni azokat, akiket zavarhatnak a szórakozás zajai. Mindenkivel személyesen beszélni persze elég macerás, de mondjuk egy lépcsőházba kitett értesítő jófejség a részedről, főleg ha előre elnézést kérsz benne a zavarásért, és kiírod a telefonszámodat, amin hívhatnak, ha kínjuk van. Inkább téged, mint a rendőrséget...

3. Díszítsem vagy ne díszítsem?

Ha szeretnéd egyedivé tenni a bulidat, egy kis saját dekorációval feldobhatod a lakást, de semmiképp ne vidd túlzásba! Nincs rosszabb a túldíszített házibulinál, ahol minden látványelem el van tervezve, és emiatt senki sem tudja igazán elengedni magát. Viszont néhány ötletes apróság belefér, főleg ha sikerül olyanokat (ki)találnod, amelyek kifejezik a te stílusodat - és ezáltal a buliét is. Az interneten már számtalan honlap található kimondottan ebben a témában, ahonnan fantáziadús (sőt legtöbbször egyszerű és olcsó) ötleteket meríthetsz.

4. A fényes hangulat kedvéért

A dekoráció mellett (vagy helyett) a fények azok, amikkel nagyon fel lehet dobni a lakás és a buli hangulatát. Ha egy-két égő helyére színes villanykörtét csavarsz erre az estére, magad is meg fogsz lepődni, mennyivel másképp néz ki minden. Ha a kislámpáidat is felhasználod, a megfelelő helyre rakva és szögbe állítva őket kiváló hangulatfények varázsolhatók elő belőlük. Merészebbek bevethetnek diszkógömböt is: kisebb méretben már pár ezer forintért kapható.

5. Tereprendezés

Az biztos, hogy a lakásodat át kell rendezned a házibuli kedvéért, már csak az a kérdés, ezt hogyan teszed. Persze nem mindegy, hogy ötszobás komplexumba szervezel gigapartit, vagy egy garzonba baráti összejövetelt, de azért néhány dologra minden esetben érdemes odafigyelni. A házibulik alapszabálya, hogy mindig a konyhában vannak a legsűrűbben a vendégek, tehát ott érdemes mindent a lehető legjobban elpakolni az útból. Emellett ha tudsz, alakíts ki egy szabad placcot is a tánc céljaira, egy intimebb-halkabb zugot pedig azok kedvéért, akik inkább beszélgetni szeretnének.

Thinkstock
Thinkstock

6. Te milyen zenét szeretsz?

Olyan zenét biztosan nem fogsz tudni szolgáltatni, ami mindenkinek tetszik, ezért aztán ne is próbálkozz ezzel, és főleg ne görcsölj rá a kérdésre, ha jönnek a vendégeid a különféle kívánságaikkal. Az se szerencsés, ha magadat nevezed ki zenefelelősnek egész éjjelre (kivéve ha meg nem értett DJ vagy, és csak ezért szervezted az egész bulit), mert akkor garantáltan nem fogsz tudni semmi mással rendesen foglalkozni - például felhőtlenül szórakozni. Érdemes valamelyik vállalkozó kedvű ismerősödet megkérni, hogy felügyelje a zeneszolgáltatást (persze miután egyeztetted vele a fő műfaji irányokat). A zenét csak akkor hagyd szabad prédának a közönség számára (lásd YouTube-diszkó), ha csak kevesen vannak és jó barátságban egymással, mert különben garantált a vita.

7. Evés-ivás

Azt mindenképp közöld a meghívóban, hogy a vendégek hozzanak-e innivalót magukkal - és ha nem akarsz belerokkanni anyagilag a buliba, akkor hozass velük. Némi alapmennyiséggel persze azért érdemes készülni, főleg az üdítők és ásványvíz terén (amit senki se hoz, de sokan kérni fognak), illetve a sör vonatkozásában (ami mindig a leghamarabb fogy el). Ha nagyon menő akarsz lenni, esetleg készülhetsz valami speciális itallal is - nagypapa szilvapálinkája például tuti siker, egy kád finom bólé pedig jól mutat. Az ennivaló ügyét viszont nem érdemes túlbonyolítani: bármilyen csodát alkothatsz, úgyis megeszik és elfelejtik öt perc alatt. Valami harapnivaló legyen az alkohol mellé, aki pedig megéhezik, az majd rendel magának pizzát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.