olvasnivaló gyerekek könyv magazin történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két megható és egyben megrázó olvasnivaló. Vajon mi a közös a két történetben? Mindkét regény árva gyerekekről szól. Ártatlan kis lelkekről, akik bizonytalanságban, szülők nélkül tengődnek a nagyvilágban. Sokan közülük szó szerint megpróbálnak túlélni.

A Christina Baker Kline által írt Árvák vonata az 1854 és 1929 közötti időszakban elhagyott gyerekek tízezreiről szól, akiket vonaton szállítottak az Egyesült Államok keleti partvidékéről közép-nyugat felé. A szegény családok reménye az volt, hogy csemetéiket protestáns, mezőgazdasággal foglalkozó családok fogadják be. Ebben az időszakban a „vidéki" Amerikába körülbelül 250 ezer elhagyott csecsemőt és utcagyereket szállítottak. Christina Baker Kline „hetvenöt évig tartó társadalmi kísérletnek nevezi" ezt a tragikus folyamatot. A könyvben két párhuzamosan vitt emberi sors jelenik meg.

Aki szereti a történelmi regényeket, az örömét leli a történetben, hiszen ez egy igazán izgalmas szeletét dolgozza fel a történelemnek.

A Christina Baker Kline által írt Árvák vonata az 1854 és 1929 közötti időszakban elhagyott gyerekek tízezreiről szól Forrás: Alexandra Kiadó, Shutterstock

Megkapó emberi sorsok elevenednek meg a könyv hasábjain.

Két olyan nő története, akik között igazi barátság szövődik a hetven év korkülönbség ellenére is. Sokak számára ez egy szokatlan barátság lehet, de az idős hölgy, Vivian igazi szerethető karakter, aki idővel megszelídíti Mollyt, a tizenéves örökmozgó lányt.
A mű megerősíteni látszik az élet nagy igazságát, mely szerint nem az számít, hova tartunk, csupán az út és az út közben szerzett tapasztalatok fontosak. A történet hátterében mindig megbújnak a nehéz időszakok eseményei, a magány, az elhagyatottság, az árvaság örökösen visszatérő kérdése pedig a következő: „Mi van, ha senkinek sem kellek?"

Az Elrabolt életek, Lisa Wingate által írt regényt 2017-ben az év fikciós regényének választották. A két világháború között, a nagy gazdasági világválság idején szerte a világon tízmilliók éltek elképzelhetetlen nyomorban. Ezt használta ki egy Georgia Tann nevű emberkereskedő, aki rengeteg ember életét tette tönkre. Tennessee Gyermekotthonok Szövetsége néven működtette szervezetét. Ötezernél több gyereket szakított el a családjától, és gazdag családoknak adott örökbe, természetesen súlyos összegekért. Georgiának a társadalom lehető legkiszolgáltatottabb családjai estek áldozatul. Olyan szegények, akik maguk sem tudták, mit íratnak alá velük. Megvezették és átverték őket. Természetesen ezek után minden nyomot eltűntettek. Előfordult, hogy azt hazudták a begyógyszerezett és vajúdó anyának a szülőszobán, hogy csemetéje meghalt. Azok a gyerekek is áldozatul estek, akik különlegesen szépek voltak, hiszen értük jóval több pénzt fizettek a jövendőbeli örökbefogadóik. Azt se felejtsük el, hogy rengeteg gyermek meghalt az embertelen körülmények miatt, az elégtelen táplálkozás, és a hanyag gondozás következtében.

Az Elrabolt életek, Lisa Wingate által írt regényt 2017-ben az év fikciós regényének választották Forrás: Libri Könyvkiadó Kft., Shutterstock

Az Elrabolt életek egy bűncselekmény – sorozatot dolgoz fel, amely részben valós és részben fiktív alapokon nyugszik. Ez a könyv amolyan emlék annak a több mint ötezer kisgyereknek, akiknek gondtalan gyerekkor helyett rengeteg szenvedés jutott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.