Kiáztatott légypapírral öltek meg több száz embert a cinkos falusi asszonyok

Forrás: MTI -
méregkeverő Tiszazug asszonyok magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkeseredett, vagy aljas asszonyok öltek-e sorozatban a két világháború közötti Magyarország egy szegény szegletében? Egy ördögi bába felbujtására tették, vagy csak mindent rákentek utólag? A tiszazugi méregkeverők ügye máig foglalkoztatja a közvéleményt.

Az ügy

A Tisza és a Körös folyók között elterülő tájegységhez, Tiszazughoz köthető gyilkossághullám 1911 és 1929 között zajlott, a Horthy-korszak leghírhedtebb bűnügyét teremtve meg ezzel. Az bűntettek és az áldozatok száma az ügy kiterjedtsége miatt nem is pontosan megállapítható, de az első, később bizonyított emberölést 1911-ben követték el egy Nagyrév nevű településen. A tiszazugi méregkeverőket épp ezért nevezték „nagyrévi angyalcsinálóknak" is, noha számos másik, környékbeli falu lakói, sőt közössége érintettsége bebizonyosodott az ügyben.

Az elkövetők minden esetben helyi asszonyok voltak, akik a légypapírból kiáztatott arzénnal tették el láb alól a nemkívánatos személyeket, legtöbbször a férjüket. A közel két évtizednyi időszakban ez a módszer egyre elterjedtebbé vált a környéken a „problémák" megoldására, a végére körülbelül 300 ember eshetett áldozatául. Minden gyanú ellenére sokáig nem indult hivatalos nyomozás az ügyben, végül névtelen levelek hatására kezdtek el foglalkozni a hatóságok az esettel. Az eljáró csendőrök eleinte nem találtak bizonyítékot, de aztán a felkeresett gyanúsítottak közül néhányan beszélni kezdtek, a beismerő vallomásaik pedig lavinát indítottak el.

Nagyrév, 1929 nyara: a letartóztatott tiszazugi arzénes asszonyok egy csoportja a nagyrévi ideiglenes fogda udvarán, csendőri őrizettel - 1981. július 6-án készült reprodukció egy korabeli újság fotójáról Forrás: MTI

Ezután sorra születtek nemcsak az újabb vallomások, de az újabb feljelentések is, a hatóságok feltárták a falusi temetőket, hiszen az arzénmérgezés még évekkel a halál beállta után is kimutatható a holttestekben. Sok esetben egyenesen a helybéliek akadályozták meg a bizonyítékok megszerzését azzal, hogy ledöntötték a sírokat, így nem tudták a nyomozók, kinek a holttestét hol keressék.
A bizonyítékok azonban így is elégségesek voltak a tömeges letartóztatásokhoz. Az ügy kulcsszereplőjének tartott Fazekas Gyuláné nagyrévi bába az érkező csendőrök hírére lúgkő ivásával öngyilkosságot követett el. 28 vádlott állt a bíróság elé, közülük hármat kivégeztek, tízen életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, de a többieknek is évekre a rácsok mögé kellett vonulniuk.

A háttér

Rendkívül ritkának számít a kriminológia történetében, hogy egy gyilkosságsorozat esetében ennyire kiterjedt legyen az elkövetői kör, és ennek ellenére ennyire sok ideig titokban maradjon a bűnügy. Nem túlzás azt mondani, hogy a tiszazugi ügyben szinte közösségi szinten, kollektív némasági fogadalom mellett zajlottak az ilyen esetek, amikbe lépésről lépésre egyre jobban belesodródtak a helybéliek, míg szinte gyakorlattá nem vált az ilyesfajta „problémamegoldás".

Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy az első világháború végéhez közeli években történt mindez, rendkívül szegény környéken. A férfiakat évekre elvitték harcolni a háborúba, miközben otthon sokszor megváltoztak a viszonyok – számos nőnek lett például kapcsolata a környéken elszállásolt hadifoglyok egyikével. A háborúból a legtöbb esetben testi és lelki sérülésekkel tértek haza a férfiak, miközben az otthoni konfliktusok erőszakos kezelése a korban a háborútól függetlenül is gyakorlatnak számított.

Ezekben az esetekben mondta azt a már említett Fazekas Gyuláné, hogy „Mit kínlódsz vele?", és gyors megoldást kínált az életeket nyomorító, vagy csak nehézzé tevő helyzetekre, később pedig persze már a haszonvágy, és egyéb primér ösztönök is mozgásba hozták a gyilkos gépezetet. Minden bizonnyal a bába lehetett az, aki elindított és katalizált egy ennyire végzetes folyamatot a környéken, de az is felmerült a későbbi kutatásokban, hogy afféle bűnbakként kentek rá mindent a gyilkos asszonyok – hiszen ő a tárgyalás idején már halott volt.

Arzénes asszonyok sétán a szolnoki fogház udvarán Forrás: Wikipédia/Bodó Béla

Az utóélet

A tiszazugi eset egy pillanat alatt hírhedtté vált a sajtóban, és nemcsak idehaza, de külföldön is: a New York Times a század legnagyobb mérgezéses eseteként számolt be róla. A tárgyalásról Móricz Zsigmond írt nagyhatású riportot a Nyugatba, Féja Géza szociográfiát, Háy Gyula színdarabot szentelt neki a korban, de József Attila, vagy Rejtő Jenő is írt róla.

Később dokumentumfilmekben a helyieket is igyekeztek megszólítani, játékfilmes feldolgozást pedig többek között Pálfi György különleges Hukkléjában kapott az ügy. Tudományos téren lényegében folyamatos az érdeklődés azóta is az eset iránt, legutóbb 2017-ben jelent meg a Méregkeverők című tanulmánykötet, ami különböző nézőpontokból (szociológia, pszichológia, néprajz, sajtótörténet, stb.) dolgozza fel az eseményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.