Mamuthúsgombócot készítettek a tudósok: még senki sem kóstolta meg

hús érdekesség mamut
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ausztrál Vow vállalat elkészítette a modern világ első mamuthúsgombócát, amely kizárólag sejtekből tenyésztett húst tartalmaz. A projekt célja az állatok leölését nem igénylő tenyésztett hús népszerűsítése, illetve az volt, hogy bemutassák a nagyüzemi állattartás és a klímaválság közötti összefüggést.

A cég kutatói eleddig már számos különleges faj, például az alpaka, a bivaly, a krokodil, a kenguru és a páva sejtjeit is vizsgálták, hogy új típusú húsokat hozzanak létre.

George Peppou, a Vow vezérigazgatója elmondta, hogy céljuk az állati fehérjefogyasztás alternatíváinak kifejlesztése. A mamuthúsgombócot a Queenslandi Egyetem Ausztrál Bio- és Nanotechnológiai Intézetében dolgozó Ernst Wolvetang professzor irányításával hozták létre mindössze két hét alatt.

A csapat a mamut és az elefánt DNS-éből álló izomfehérje-szekvenciát helyezett el egy juh őssejtjében, amelyből 20 milliárd sejtet növesztettek a mamuthús előállításához. Bár nyilván nagy volt a kísértés, eddig még senki sem merte megízlelni a mamutgombócot, mivel azt még a szakértők sem sejtik, hogyan reagálna az emberi immunrendszer az évezredek óta nem kóstolt fehérjére – írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.