Kiderült, ki a legrégebbi megoldatlan gyilkosság áldozata és elkövetője - Megoldódott a Dűnék Hölgyének ügye

Forrás: Thinkstock -
vizsgálat holttest Terry Leslie Metcalf dns
A 37 éves Ruth Marie Terryt, a „Dűnék Hölgyét" 1974-ben ölték meg. A teljesen összeroncsolt holttestét Bostonhoz közel, a tengerparton találta meg kutyájával egy gyerek, a 12 éves Leslie Metcalf, ám sokáig sem az áldozat, sem a gyilkos kilétére nem derült fény.  A massachusettsi hatóságok évtizedek múlva, DNS-vizsgálatokra támaszkodva arra a következtetésre jutottak, hogy a nőt a férje gyilkolta meg és a napokban kijelentették, az ügyet megoldották. 

A nyomozók a holttestet sokáig azonosítani sem tudták, és a gyilkosához sem vezettek értékelhető szálak. A megoldáshoz végül véletlenek sora vezetett: 2010-ben egy nő az ügytől teljesen függetlenül beküldte a DNS-mintáját egy családfakutató intézménybe, és különös módon ez segített ahhoz, hogy 2022-ben, 48 évvel a bűncselekmény után a halottat és gyilkosát is meg tudták nevezni a nyomozók - írja a The Guardian.

Hiába nézték át a rendőrök eltűnt emberek ezerinek aktáit, majd hiába exhumálták 1980-ban a holttestet, tanácstalanok voltak. Egészen addig, amíg 2000-ben, amikor egy nő azt állította, lánya lehet a halott (nem ő volt), DNS-mintát nem vettek belőle, ami új utakat nyitott meg a nyomozás előtt.

Terryt és gyilkosát a DNS-vizsgálat segített azonosítani Forrás: Thinkstock

2021-ben Terry állkapcsának egy részét további vizsgálatra küldték egy törvényszéki laboratóriumba, ahol DNS-egyezést találtak, de, hogy pontosan mit, arról nem számoltak be.

A gyanú ekkor Terry férjére, a 2002-ben elhunyt Guy Rockwell Muldavinre terelődött, aki néhány hónappal az eltűnése előtt vette feleségül a nőt. Egyébként Rockwell volt a fő gyanúsított egy korábbi felesége és mostohalánya halálában is az 1960-as években.

Joseph Bonavolonta, az FBI bostoni részlegéért felelős különleges ügynök annyit mondott el, hogy Terryt nyomozó genealógia segítségével azonosították, amely a DNS-elemzést a hagyományos genealógiai kutatásokkal és történelmi feljegyzésekkel ötvözi.

Mindezidáig Terry volt a legrégebbi megoldatlan gyilkosság áldozata Massachusettsben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.