48 nap és érkezik a mozikba egy valódi hazai gigaprodukció, a Petőfi-film

most vagy soha, petőfi film
Forrás: Fórum Hungary -
Petőfi Petőfi Sándor Szente Vajk Szendrey Júlia casting
Az akciódús, romantikus kalandfilmben életre kel Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, a Márciusi Ifjak, és 1848. március 15., a nap, amely megváltoztatta a magyar történelmet. A nagyszabású történelmi film 2024. március 14-től látható a magyar mozikban.

A Most vagy soha! előkészítése több, mint egy évig tartott, melynek során az alkotók a film minden egyes jelenetét a legapróbb részletekig megtervezték, kidolgozták, majd számítógépes 3D modellben megépítették. A film forgatása három évszakot ölelt fel: 2022 tavaszán kezdődött, a stáb a rekkenő hőségben végigdolgozta a nyarat, míg az utolsó felvételek 2022 őszén kerültek rögzítésre.

 10.000 statiszta, 6.000 jelmez, 1.000 fős stáb, 200.000 adag étel, másfél hektárnyi valósághű díszletváros felépítése, 70 tagú zenekar, magyar filmben még soha nem látott kaszkadőr bravúrok és digitális filmtrükkök garmada, drónok, esőztető rendszerek, lánctalpas gépek és megállíthatatlan szürkemarha csorda a Nemzeti Múzeum kertjében. 

Végül a filmet másfél évig tartó vágó-, trükk- és hangutómunka során véglegesítették.

 1848. március 15. a magyar történelem legismertebb és talán legfontosabb napja. A filmművészet lényege a történetmesélés: magunkról, magunknak, másoknak. Mi most elmeséljük a legfontosabb napot, amit ez a nép átélt. Pont úgy, ahogy történt. És mivel ez egy film, úgy is, ahogy történhetett volna.

  - mondta Szente Vajk forgatókönyvíró, kreatív producer.

A Most vagy soha! egy speciálisan ehhez a filmhez felépített díszletben forgott Fóton, egy óriási, másfél hektárnyi területen. A monumentális díszletet a kezdetektől úgy tervezték és építették, hogy még évtizedeken át tudja szolgálni a magyar filmeseket.  A valósághű tervezést és kivitelezést hosszú hónapokig tartó kutatómunka előzte meg. 

A díszletben megépült a legendás Pilvax kávéház is, amely részleteiben - bútorok, tapéták, gázlámpák - is pontosan megegyezik az eredetivel. 

A filmhez meg kellett még építeni a Duna-part egy szimbolikus részét is, megtűzdelve a pesti és budai rakpart vámházaival, sőt a cselekmény még egy nyolcvan méter hosszú hajóhíd kivitelezését is megkívánta. A film egyik legösszetettebb látványeleme a piac, melynek felépítéséhez a kutatók megkeresték az összes korabeli mesterséget: például a drótos tótot, a Duna-víz árust, a szappanfőzőt.

most vagy soha, petőf film
Forrás: Forrás: Fórum Hungary

A Most vagy soha! az épített díszletváros mellett számos eredeti helyszínen is forgott: két hétig az 1848-as Pestet játszó Sopronban, ahol Petőfi, Szendrey Júlia és Jókai Mór Dohány utcai otthonát találta meg a stáb. A lakást korabelivé kellett alakítani, melyhez - a tapéta színétől kezdve, a Petőfi íróasztalán található kerámia figuráig - korabeli festmények is segítséget nyújtottak. A stáb a filmben a budai várat alakító komáromi erődrendszerben és Esztergomban is forgatott, míg a budapesti Andrássy út egyik impozáns lakásában Lederer tábornok rezidenciáját rendezték be. Táncsics börtönének jeleneteit a Budai Várban, a Landerer nyomdát pedig egy, a Kincsem parkban álló, csodálatos, korhű épületben forgatták le.

Miután véget ért a közel egy évig tartó forgatókönyv fejlesztés - Kis-Szabó Márk forgatókönyvíró és társai Rákay Philip és Szente Vajk író-kreatív producerek vezetésével -, a casting folyamata is hónapokat vett igénybe, eddig tartott míg minden karakterre megszületett a tökéletes választás. Petőfi castingja volt a legkritikusabb: minden magyar színész, aki csak kicsit is hasonlított a nagy költőre, meghívtak a válogatásra, míg végül a döntéshozók Berettyán Nándorban látták meg a számukra tökéletes költőt.

petőfi film, most vagy soha
Forrás: Forrás: Fórum Hungary

A Most vagy soha! négy év az életemből, ami nekem egy elképesztő időutazást jelentett, szellemi és lelki síkon is. Az íróknak és a producereknek egy fél évtized kellett, hogy megvalósuljon az álmuk. 

- összegezte Lóth Balázs rendező.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.