A palántázás első titka, a türelem: hiába van szép idő, jöhet még fagy

palántázás, palántázó nő
Shutterstock -
hobbikertész tavasz kertészkedés palánta
Sokan megvették már a szebbnél szebb növébnyek magjait, és beindították a zöld bölcsit. Vagyis apró cserepekbe ültették a magokat, és alig várják, hogy előbbukkanjanak a kis friss fejecskék a földből.

A palántanevelés a közhiedelemmel ellentétben nem egyszerű folyamat. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, a türelmetlenség. Az is türelmetlenségnek számít, hogy az első néhány napsütéses délután után már el is kezdjük a palántanevelést, főleg a paprikát és a paradicsomot szeretnénk már köszönteni. 

Young,Green,Seedlings,Of,Tomato,In,A,Special,Plastic,Form
Hagyjunk még néhány hetet a télnek! Fotó: Shutterstock


Ez a fény még nem elég!

Gondoljunk csak bele, egy fényigényes növénynek napi 10 órányi fényre van szüksége, méghozzá a Nap sugaraira. A LED-lámpák igen sokba kerülnek, és nem is elég jók. Ha nincs elegendő fény a kis palánta számára, a víztől és a tápnyagoktól megnyúlik, és eldől. 

Hirtelen újra hideg lehet!

Ha a szeszélyes februári időszakban palántázunk, ki-be rohangálhatunk a palántákkal a kültérből a fűtött területre. A melegben gyorsabban csíráznak, ám ha már kibújtak a szikleveleik, a hűvöset szeretik. Jobb megvárni a február végét, március elejét, így nagyobb biztonságban lesznek a palánták. 

Februárban inkább csak vessünk!
Február második hetétől elkezdhetjük vetni a padlizsánt, a bazsalikomot, a zellert, a korai káposztaféléket és a paprikát. A paradicsommal még ne siessünk, várjuk meg a hónap végét - írja a Ripost.

A palántázásról korábban Bálint gazda a Life.hu-n osztotta meg azokat a fortélyokat, amelyekkel még tökéletesebb lesz a végeredmény. Tanácsai időtállóak, érdemes megfogadni azokat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.