Az elátkozott kapcsolat: Diana és Károly eljegyzése a vég kezdete volt

Princess Diana Retrospective
WireImage/Princess Diana Retrospective - Anwar Hussein
királyi család eljegyzés Károly herceg Diana hercegné kamilla
A fiatal, pirospozsgás leendő hercegné és Károly herceg, a trón várományosa: így jelentek meg először egy párként a nyilvánosság előtt 1981. február 24-én, amikor Diana és Károly hivatalosan bejelentették az eljegyzésüket. Mint tudjuk, a kapcsolatuk azonban távol állt a tündérmesétől.

Diana volt a világ szemében az a fiatal lány, aki valóra váltotta a tündérmeséket: 19 éves volt, amikor a 32 éves Károly jegyese lett. Az eljegyzést hivatalosan 1981. február 24-én jelentette be a palota egy sajtótájékoztatón, ahol a szemfüles emberek már felfedezhették a baj első jeleit, de akkor még sokan a korkülönbség és az izgalom számlájára írták a pár furcsa viselkedését. Ez az esemény nemcsak a brit királyi család, hanem az egész világ figyelmét felkeltette. Egy fiatal és gyönyörű lány, aki kiszemelt hercegével éppen életük egyik legfontsoabb és legromantikusabb eseménye, az esküvő előtt áll - mindenki reménykedett a boldog befejezésben, de ma már tudjuk, hogy az életüket tragédiák és szívfájdalmak kísérték. 

diana károly
Forrás: NORTHFOTO/PA Wire/PA Images

Út a szerelemig

1977: az év, amikor Diana és Károly megisemerkedtek. A trón várományosának ekkoriban még Lady Sarah McCorquodale volt a párja, vagyis Diana nővére. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy a fiatal 16 éves lány megismerkedett az akkor 29 éves Károllyal. Lady Sarah elmondása szerint a kettejük között lévő összhang egyértelmű volt, osztoztak a balett, az opera és a sport iránti szenvedélyben. 

diana károly
Lady Sarah McCorquodale  Diana nővére. AFP PHOTO/SHAUN CURRY (Photo by SHAUN CURRY / AFP)

A külső szemlélő számára úgy tűnt, hogy ezt a két embert az ég is egymásnak teremtette.

Károly minden bizonnyal élvezte a fiatal, cserfes, élettel teli lány társaságát, aki akkor is ott volt, amikor a hercegnek a legnagyobb szüksége volt a támogatásra: Károly 1979-ben vesztette el apafiguráját, Lord Mountbattent, Diana pedig vigasztalta a szomorú herceget.

A gyanús eljegyzés és az évszázad esküvője

Károly és Diana az újságírók kereszttüzében állva jelentették be eljegyzésüket 1981. február 24-én egy hivatalos sajtótájékoztatón, ahol a problémák első jelei máris megmutatkoztak. 

Charles Kissing Diana
Forrás: Charles Kissing Diana/English:CB2

Az egyik riporter megkérdezte tőlük, szerelmesek-e egymásba, amire Diana határozott igennel válaszolt, Károly viszont a következőket mondta: "Bármit is jelentsen a szerelem." 

Az ifjú hercegnő arcára ezek után kiülő elkeseredettség szívfacsaró volt, de az évszázad esküvőjére készültek, vagyis akkor nem volt idő megállni és átgondolni, mit is akart mondani ezzel Károly, és vajon kinek? 1981. július 29-én a Szent Pál-székesegyházban örök hűséget fogadtak egymásnak,  de 

diana károly
forrás:Northfoto

Dianának ekkorra már bőven támadtak kétségei, ugyanis tudomást szerzett arról a nőről, aki harmadikként jelent volt a kapcsolatukban a találkozásuk pillanatától kezdve: Kamilláról. 

Az esküvőt lemondani azonban már nem lehetett, és bár kételkedett Károly érzéseiben, Dianát meggyőzték arról, hogy  ne foglalkozzon a gyanújával. Ugyanakkor a herceget sem bántotta a hatalmas szerelem emésztő tüze, azért vette el a hercegnét, mert máskülönben "midenkit cserben hagyna".

 

Ó, Istenem. Ez egy fiú! És még a haja is vörös

A fiatal pár kapcsolatát sok feszültség terhelte:  Károlynak nagyon más volt az elképzelése a házasságról, ő a hagyományosabb, konzervatívabb életstílust preferálta, míg Diana fiatalabb volt és friss lendület, modernitás jellemezte. Ez a különbség feszültséget okozott a házasságukban, mivel mindkét fél különböző elképzelésekkel rendelkezett arról, hogyan kellene élniük és hogyan kellene viszonyulniuk a nyilvánossághoz. Ezen kívül a média kiemelt figyelme is sok problémát okozott, de voltak békés pillanataik. Vilmos születésekor például Károly mégis a modernitás felé mozdult, és végig ott volta Dianával, így tett Harry születésekor is. A születendő gyerekük nemét azonban nem tudta: 

diana károly
Károlynak nagyon más volt az elképzelése a házasságról, ő a hagyományosabb, konzervatívabb életstílust preferálta, míg Diana fiatalabb volt és friss lendület, modernitás jellemezte. 
Forrás: Northfoto

 

"Tudtam, hogy Harry fiú lesz, mert láttam a felvételen. Károly mindig is lányt akart.

 Két gyereket akart, és hogy az egyik lány legyen. Tudtam, hogy Harry fiú lesz, de nem mondtam el neki" - emlékezett vissza később Diana arra, mi is történt, mikor Harrynek életet adott. Károly reakciója a következő volt: "Ó, Istenem. Ez egy fiú! És még a haja is vörös".  Diana és Károly kapcsolata ezek után tovább romlott, és minden remény el is szállt, hogy valaha helyre tudnak állni közöttük a dolgok. 

Tudom, hogy mi folyik közted és Károly között

King Charles III Attends Sunday Church
Ma már az egész világ tudja, hogy Károly igazi szerelme Kamilla volt, akiről soha nem is mondott le.
Forrás: Getty Images/King Charles III Attends Sunday Church

Ma már az egész világ tudja, hogy Károly igazi szerelme Kamilla volt, akiről soha nem is mondott le. Egy idő után pedig Diana számára is nyilvánvaló vált, hogy ebben a házasságban mindig hárman lesznek, de nem hagyta magát. Szembesítette Kamillát azzal, hogy tud a viszonyukról. Tette mindezt Kamilla nővérének születésnapi buliján. 

"Csak szeretném, ha tudnád: tudom, mi folyik közted és Károly között" 

- közölte a hercegné. "Mindent megkaptál, amit valaha is akartál. A világ összes férfija beléd szeretett, és van két gyönyörű gyereked, mit akarsz még?"- kérdezte Kamilla. "A férjemet akarom" - válaszolta Diana. Próbálkozása azonban hiábavaló volt. 1992-ben aztán az egész világ számára nyilvánvaló vált, mi folyik a zárt ajtók mögött, hogy Károly hogyan is bánik a hercegnével, akkor jelent meg ugyanis a Diana igaz története című könyv, ami hatalmas botrányt keltett, de nem akkorát, mint Károly két évvel későbbi interjúja.

Bekövetkezett az elkerülhetetlen

1992-ben bejelentették, hogy útjaik különválnak: közölték, hogy döntésüket közösen hozták meg. A hivatalos válásra azonban ekkor még nem került sor. A kettejük közötti feszültség csillapodni látszott, amíg 1994-ben Károly nem adott egy olyan interjút, amelyben bevallotta, hogy megcsalta Dianát. 

"A házasságunk menthetetlenül tönkrement, mindketten próbálkoztunk"

 - mondta még. Persze Diana és a palota is dühöngött. Később azonban a hercegné is adott egy inetrjút, amelyben saját hűtlenségéről is vallott, és ott hangzott el az azóta már híressé vált mondata: "Nos, hárman voltunk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt". A hivatalos válásukra 1996-ban került sor. A kettejük története, aminek egy tündérmesének kellett volna lennie, de tragédiává vált, ezennel véget ért. Mint tudjuk, Diana végül arra sem kapott esélyt, hogy hosszú, boldog életet élhessen és láthassa a gyerekeit felnőni: 1997-ben egy autóbalesetben vesztette életét

Károly 2005-ben vette el azt a nőt, akit mindig szeretett 

Kamilla hercegné rengeteget várt Károly hercegre, hiszen ők szinte a megismerkedésük óta szerelmesek voltak egymásba. Akkor mégsem lehettek egymáséi, hiszen Károly szülei nem tartották elég előkelőnek Kamillát ahhoz, hogy ő legyen a fiuk párja. 2005-ben jött el az ő nagy napjuk, ám ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, nem a felhőtlen boldogságról szólt az esküvőjük.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.