Magyarok, akikre nemcsak mi vagyunk büszkék, hanem az egész világ

 Victor Vasarely
AFP/STAFF - STAFF
magyar hét tudomány Victor Vasarely Csíkszentmihályi Mihály Szent-Györgyi Albert
Magyarországról rengeteg később ismertté, mondjuk úgy, híressé vált ember indult. Sokan közülük külföldön érték el eredményeiket, amelyek miatt mi, magyarok méltán lehetünk büszkék rájuk, mások itthon tették le az asztalra azt, amivel világhírűvé váltak, és olyanok is akadnak bőven, akiknek a szülei vándoroltak külföldre, hogy aztán utódjuk keltse a nagyvilágban a magyarság jó hírét.

Minden olyan magyarról, aki valamivel öregbítette hazánk hírnevét, nem tudunk írni, de kiválasztottunk néhányat közülük, akikre — ahogy az itt és most nem megemlített társaikra is — büszkék lehetünk.

Magyar orvos, biokémikus, a Nobel- és Kossuth-díjas Szent-Györgyi Albert

Budapesten született, 1893. szeptember 16-án, anyai ágon a híres Lenhossék orvosdinasztia leszármazottjaként. Orvosi diplomáját 1917-ben szerezte meg a Budapesti Tudományegyetemen. Az első világháború után kutatóként dolgozott Németországban és Hollandiában. 1927-ben fedezte fel a mellékvesében a hexuronsavat, amelynek tanulmányozására a Cambridge-i Egyetemre nyert ösztöndíjat.

Szent-Györgyi Albert
Szent-Györgyi Albert a 1930-as évek elején izolálta a C-vitamint.
Forrás: Fortepan / Semmelweis Egyetem Levéltára

 Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, majd az évtized közepén felfedezte a bioflavonoidokat (P-vitamin) és munkatársaival együtt áttörést ért el az izomműködés biokémiájának megértésében is. 1937-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal ismerték el a munkáját.

 1940–41-ben a a mai Szegedi Tudományegyetem elődjének, a Horthy Miklós Tudományegyetemnek az első rektora lett. A másodi világháborúban részt vett az ellenálási mozgalomban, emiatt a német megszállás után bújkálásra kényszerült. A háború után a demokratikus berendezkedés reményében közéleti szerepet vállalt, ám a kialakult politikai helyzet miatt az USA-ba emigrált, Massachusettsben telepedett le, ahol létrehozott egy alapítványt, amely az izomműködést vizsgálta, majd rákutatóként tevékenykedett. Számos érdemet és elismerést kapott, viszont ő az egyelen magyar tudósunk, aki itthon kutatási eredményeiért vehette át a Nobel-díjat.

 

Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet megalkotója

Ugyan Fiume nem tartozik Magyarországhoz és világhírű, magyar származású pszichológus, pszichiáter, Csíkszentmihályi Mihály születésének idején, 1934-ben még Olaszország része volt, a flow-élmény meglakotója magyar szülőpár gyermekeként látta meg a napvilágot. Mindig is pszichológus akart lenni, ezért az Egyesült Államokba ment egyetemre, tanulmányait elvégezve a Chicagói Egyetemen dolgozott, később a Chicagói Egyetem Pszichológia Intézetének és a Lake Forest College szociológia és antropológia intézetének vezetőjeként tevékenykedett, majd a Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment tanszék professzora volt. 

Csíkszentmihályi Mihály
Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik a flow-élmény fogalma. 
Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Felfedezte, hogy egyes emberek, miközben szenvedélyeiknek hódolnak, legyen az művészeti, sport vagy bármi más, képesek transzszerű állapotba esni. Rengeteg emberrel készített interjút kutatásai során, a tevékenységet, amit kizárólag önmagáért végzünk, az örömért, amit okoz, és teljes elmélyülést nyújt, „autotelikusnak” nevezte el, ebből alakult ki később a flow-élmény fogalma.

60 éves volt, amikor az első tudományos jellegű könyve megjelent a témáról, és azonnal óriási népszerűségre tett szert. Kaliforniába költözött, ahol tovább kutatta a flow élményt, amely az embert boldoggá, elégedetté és erősség teszi, ezen kívül a tehetség és kreativitás, valamint a fejlődés- és neveléslélektan volt a szakterülete. Csíkszentmihályi Mihály megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét és levelező tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának is, 2021. október 20-án bekövetkezett haláláig. 

 

Az op-art legjelentősebb képviselője, Victor Vasarely

Csiszár Győzőként, Pécsett látta meg a napvilágot 1906. április 9-én Csiszár Anna és Vásárhelyi Győző Lajos főpincér gyermekeként, apja vezetéknevét 1908-ban, a család Budapestre költözésekor kapta meg. 1925-ben egy ideig orvostanhallgató volt, de tanulmányait abbahagyta, hogy Podolini-Volkmann Artúr Szabad Képzőművészeti Rajz- és Festő- iskolájában ismerkedjen meg a festészet alapjaival. 1929-ben beiratkozott Bortnyik Sándor Műhelyébe, ahol reklámgrafikát, tipográfiát, modern designt, film- és színpadművészetet tanult, és ahol találkozott későbbi feleségével, Spinner Klárával. 1930-ban Franciaországba emigrált. 1941-ben kezdett festeni, a hosszú évtizedek alatt több korszakot is megél.

Victor Vasarely
Victor Vasarelyaz optikai festészetet tette világhírűvé.
Forrás:  ARCHIVES-MTI / AFP

 Az az optikai festészet vagy „op-art" legjelentősebb képviselőjének a nagyobb áttörést az 1961-es, Kassák Lajossal közösen rendezett kiállítása jelentette, melynek alkalmából jelentette meg a Denise René Galéria a Kassák/Vasarely-albumot. 

 1970. június 5-én megnyitotta a dél-franciaországi Didaktikai Múzeumát, 1976 Aix-en-Provence-ban a tervei alapján épült fel a Vasarely Alapítvány – Építészeti Központ, ugyanebben az évben, július 14-én megnyílt a pécsi Vasarely Múzeum. 1987-ben Óbudán, a Zichy-kastély déli szárnyában újabb Vasarely Múzeum jött létre. A világhírű magyar művész, Victor Vasarely 1997. március 15-én, 91 éves korában, Párizsban hunyt el.

 

A legrangosabb amerikai újságírói díj névadója és a botránysajtó kitalálója, Joseph Pulitzer 

Makón, magyar szülők gyermekeként született a kis Pulitzer József, akinek minden vágya az volt, hogy katona legyen, ám ezt a gyenge egészsége és a rossz látása nem tette lehetővé. Megpróbálkozott a francia idegenlégió mellett más hadseregekkel is, de mindenhol visszautasították, kivéve a hamburgi amerikai hadsereget, így 17évesen, anyja akarata ellenére Amerikába vándorolt, és részt vett az amerikai polgárháborúban. Leszerelése után Missouri állambeli St. Louisban telepedett le, ahol 1868-ban felvették a német nyelvű Westliche Post című napilaphoz. Ezzel újságírói és politikai karrierje is beindult. 1872-ben megvette a Westliche Postot, majd a St. Louis Dispatch is az övé lett, a két lap összevonásával jöt létre a St. Louis Post-Dispatch, amely a mai napig a város napilapja. A New York World megvásárlásakor még csak 36 éves, de már dúsgazdag. Innen indította el Nellie Bly oknyomozó újságírói karrierjét, sőt, magát a műfajt is. Az úgynevezett sárga-újságírás, mai nevén bulvár is a nevéhez kötődik. 

JOSEPH PULITZER
Joseph Pulitzer magyar gyökereire mindig is büszke volt.
Forrás: Roger-Viollet via AFP

Magyar gyökereire mindig is büszke volt, a New York-i magyarság mozgalmait anyagilag is támogatta, és mindig jóval több pénzt adott, mint amennyit kértek tőle. Munkácsy Mihály 1866-os amerikai látogatásának megszervezésében is komoly szerepe volt. 

A róla elnevezett Pulitzer-díjat, amely az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, csak amerikai napilapok és hetilapok újságírói kaphatják meg. A díjat a Columbia Egyetem Újságírói Főiskolájában adják át, ami az egyik legnagyobb presztízsű újságíró-iskola a világon, és amelynek létrehozása Pulitzer József anyagi támogatásával jöhetett létre. 

 

Gábor Zsazsa, a Golden Globe-díjas színésznő, szexszimbólum, az egyetlen magyar világsztár, akinek csillaga van a Hollywoodi Hírességek Sétányán

 Zsa Zsa Gabor
Gábor Zsazsa az egyetlen magyar világsztár, akinek csillaga van a Hollywoodi Hírességek Sétányán.
Forrás: GettyImages/Paul Harris

Gábor Sári 1917. február 6-án született Budapesten, keresztnevét Fedák Sári után kapta. Pályafutását az 1936-ban elnyert Miss Hungary cím indította be. Ebben az évben utazott Bécsbe, ahonnan meghívást kapott egy operett szubrett szerepére. 1941-ben költözött Hollywoodba, ahol hamar hírnevet szerzett magának, nemcsak vitathatatlan színészi tehetségével, de szépségével és botrányaival is. 1989. június 14-én megvádolták, hogy igazoltatásakor megpofozott egy Beverly Hills-i rendőrt. Három nap börtönbüntetésre, valamint 13 ezer dollár bírságra ítélték. Az eset egy jelenet erejéig bekerült a Csupasz pisztoly című vígjátékba is, amelyben a színésznő önmagát játszotta el. Több híres milliomossal kötött házasságot, kilencszer mondta ki a boldogító igent, hét válása volt és egy érvénytelenített házassága. Utoljára 1986-ban ment férjhez Frédéric Von Anhalt német üzletemberhez, akinek hercegi címe révén hercegné lett. Egy lánya született. Gábor Zsazsa 2016. december 18-án hunyt el Los Angelesben, örök nyugalomra is ott helyezték. Végül hamvainak egy részét sikerült Magyarországra hozatni, és 2021. július 13-án Budapesten a Fiumei Úti Sírkert művészparcellájában elhelyezni. 

Gábor Zsazsa egy Golden Globe-díjat nyert és ő az egyetlen magyar világsztár, akinek csillaga van a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

 

Terminátor, Rambo-filmek, Die Hard, Evita, és még hosszan sorolhatnánk Andy Vajna filmjeit

Vajna András György élete Budapesten indult 1944. augusztus 1-én. 1956-ban mindössze 12 éves volt, amikor a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével egyedül menekült az Amerikai Egyesült Államokba, ahol később újraegyesült a családja. Miután a Kaliforniai Egyetemet otthagyta, fodrász és parókakészítő volt Hongkongban, később mozikat működtetett és filmforgalmazással foglalkozott. Cannes-ban megismerkedett későbbi üzlettársával, akivel 1976-ban létrehozták közös cégüket, a Carolcót. Első jelentős filmje az 1981-ben készült Menekülés a győzelembe volt, amelyet John Huston rendezett, és olyan sztárokat vonultatott fel a főszerepekben, mint Michael Caine, Sylvester Stallone és a futballsztár Pelé. A nemzetközi hírnevet a Rambo hozta el számára, amely Sylvester Stallone máig legsikeresebb filmjeinek egyike. Arnold Schwarzeneggerrel a Vörös zsaruban dolgozott először, de barátjával több közös filmet is forgattak együtt, mint az Emlékmás vagy a Terminátor 3 — A gépek lázadása. 

Vajna, Andrew G.
A nemzetközi hírnevet a Rambo hozta el Andy Vajna számára.
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Sosem felejtette el hazáját, a Madonna és Antonio Banderas főszereplésével készült Evitát neki köszönhetően forgatták Magyarországon, de több magyar film elkészültében is oroszlánrészt vállat. 

Egy gyermeke született az első házasságából, ám fia, Justin 27 évesen öngyilkos lett. 2011-ben Andy Vajna lett Magyarország filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, közreműködésével jött létre a Magyar Filmalap és egyik alapítója az etyeki Korda Filmstúdióknak is. 2019. január 20-án, 74 éves korában hunyt el, Budapesten.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.