Műfészek és pelenka: építsünk otthont a fecskéknek

fecske
Shutterstock - MRS. NUCH SRIBUANOY
fecske ember Mentsük meg bízva fészek
Egyre több ember szeretné érezni a természetet maga körül. Óvják a fákat, vigyázzák az állatokat, nem bántják a süniket és megvédik a fecskéket.

Az egyik ilyen állatoknak kedvező megoldás például, hogy a tuja a fűben kertkép átadja a helyét a különböző magasságú, termésű és sűrűségű bokroknak, fácskáknak, virágoknak, amik nem csak búvóhelyet, de élelmet is biztosítanak a kisebb állatoknak. 

Feed,Me!,Demanding,Swallow,Chicks,Begging,For,Food
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 PhotonCatcher

Régebben, ha az ember építkezni vagy vakolni akart, a régi ház faláról leverte a fecskefészket, ami rettenetes baj, mert a fecske nem felejt, és ha nem találja a régi lakhelyét, a nagy keresgélésben akár el is pusztul. Ma már inkább óvjuk, mint bántjuk a fecskefészkeket, sőt, akár építhetünk is újat. Vásárolhatunk műfészkeket, valamint a koszolást megoldó, úgynevezett fecskepelenkákat is. 

Fecskepelenkát rendelhetsz az interneten, de magad is készíthetsz otthon. Ebben segítséget nyújthat a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület cikke, amit ide kattintva olvashatsz el.

Egyetlen fészek kihelyezése szinte teljesen értelmetlen, mert a fecskék  társaságban szeretnek költeni, vagyis ahhoz, hogy nagy biztonsággal legyen fecske is a fészekben néhány éven belül, legalább 10-12 fészekre van szükség. Megéri, mert egyetlen fecske egy költési időszak alatt (áprilisban és júniusban) legalább egy kiló muslicát és legyet csipeget el - írja a Köpönyeg
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.