Elnyílt a tulipán? Így gondozd tovább, hogy jövőre is gyönyörű virágot hozzon

Forrás: Shutterstock - Nemsokára elnyílik a tulipán
tulipán tulipánhagyma kiásás ápol gondoz
Bár azt mondják, a tulipánhagymákat minden virágzás után fel kell szedni, ez nem minden esetben van így.

A hagymások, gumósok évelő, általában lágyszárú növények. Föld alatti hajtásaikban vagy szárukban tartalék tápanyagokat raktároznak el, így biztosítva a növény számára az állandó tápanyagellátást tél végén, koratavasszal. Jellemzőjük, hogy virágzás után leveleik elszáradnak, behúzódnak. Ide tartoznak a tulipánok is. Jellemző, hogy a virágzás alatt a hagymák elhasználódnak, mintegy kiürülnek, és csak a virágzást követő időszakban töltődnek fel.

 

Minden évben fel kell szedni a hagymákat?

A tulipán, a jácint, a nárcisz, a krókusz hagymáit nem kell minden évben felszedni. A botanikai eredetű tulipánokhoz olyan nemesített formák tartoznak, amelyek sok tekintetben még a vad fajokhoz hasonlók, barnán sávozott levelükkel is díszítenek. Hiszen most tudod megalapozni, hogy jövőre is szép és egészséges legyen. Nem árt, ha évenként felszedjük, és selejtezzük őket, mégis gyakran megesik, hogy a földben maradnak. Az igazság az, hogy 4-5 évente elég felszedni a hagymákat.  Ha nem tesszük, egyre kisebb termetű és virágú egyedek fejlődnek, és idővel elpusztulnak. 


 

Tennivalók a tulipánhagymák felszedésétől a kiültetésig

A nagyvirágú, magas fajták hagymáit az elvirágzás után, a levelek leszáradását követően, lehetőleg száraz időben szedjük fel. ha a növény már visszahúzódott, a tápanyagok a levélből a hagymába vándoroltak, a hagyma ismét életerős lesz, nagyobb az esélye a következő évi virágzásnak. Sajnos, ha túl meleg van, akkor a növény hamarabb visszahúzódik, így nincs ideje a hagymáknak regenerálódni, ez rontja a következő évi virágzási esélyeket. Ha lehullottak a szirmok, a virág szárából a tápanyag visszakerül a hagymába, ezért érdemes megvárni, hogy elszáradjon, és akkor visszavágni. De a növény leveleihez nem szabad nyúlni, hiszen ezek segítségével tud a tulipán elég energiát összegyűjteni a jövő tavaszi virágzáshoz.

Hová kerüljenek a kiszedett hagymák?

 
Óvatosan ásd ki, és terítsd őket árnyékos helyre. Pár napig szikkaszd őket, és ellenőrizd, nem beteg-e némelyik. Ezektől sajnos meg kell szabadulnod. Ősszel lehet újraültetni a hagymákat, addig tárold hűvös, száraz, kb. 10 Celsius-fokos helyen, például a pincében. Papírzacskóban, faládában vagy papírdobozban is lehetnek, de fontos, hogy tudjon járni közöttük a levegő - írja a RIPOST.

 

A LIFE legszebb tulipánjaiban itt gyönyörködhetsz. A virágok szerelmeseinek Hollandia tavasszal kihagyhatatlan úti cél. Ha szép az idő, a ragyogóan kék ég és a virágmezők kontrasztja mindenkit elvarázsol, a látvány felülmúl minden képzeletet, itt megnézheted!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.