Hollandia, a tulipánok országa

virág tavasz Hollandia tulipánvirágzás tulipán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesen tudják, hogy a tulipánok eredetileg az Oszmán Birodalomból származnak, ugyanis a közvélekedés Hollandiát emlegeti a tavasz egyik legszebb virága hazájának. Ha április közepétől május közepéig odalátogatsz, meg is érted, hogy miért.

A virágok szerelmeseinek Hollandia tavasszal kihagyhatatlan úti cél. Ha szép az idő, a ragyogóan kék ég és a virágmezők kontrasztja mindenkit elvarázsol, a látvány felülmúl minden képzeletet.

Az országban több száz tulipánföld található, a leghíresebb mégis a Bollenstreek régió,

ahová évente közel egymillió turista látogat el. A Bollenstreek Út, más néven Virágút Haarlemnél kezdődik, és mintegy 40 km hosszan fut Leidenig.

A virágok szerelmeseinek Hollandia tavasszal kihagyhatatlan úti cél Forrás: Thinkstock

Leiden, a holland tulipánőrület melegágya

A világ egyik legrégebbi botanikus kertje Leidenben található, ma az ottani egyetem része. Első igazgatója a híres botanikus, Carolus Clusius volt, aki itt igen kiterjedt növénygyűjteményt hozott létre, ezáltal nagymértékben hozzájárult a holland tulipánőrülethez. A városkát mindenképpen érdemes bejárnod, de

ha kifejezetten a virágok érdekelnek, a világhírű Keukenhof Gardensben a helyed.

A mindössze két hónapig, kifejezetten a tulipánvirágzás idején nyitva tartó kert egy igazi földi paradicsom: orgia a szemnek, és az illata is elvarázsol.

Haarlem, a „virágos város"

A nyilvános és magánkertek mellett Haarlem megannyi izgalmas látnivalót nyújt.

A város 1630 óta a tulipántermesztés történelmi központja.

A Haarlem és Leiden közötti szakaszon több mint 20 km-es sávban terül el a Bolenstreek, azaz a "virághagyma-negyed", melyet több útvonalon is be lehet járni.

A város 1630 óta a tulipántermesztés történelmi központja Forrás: Thinkstock

A tulipán története

A tulipán Ázsiából származik, a törökök hozták Európába a 16. század elején. A bécsi udvar megbízásából az isztambuli nagykövet Augerius Gislenius Busbequis beszerzett hagymákat Törökországból, amit aztán a Carolus Clusiusnak, a kor neves botanikusának ajándékozott. Valószínűleg Busbequistól származik a tulipán szó is, a virág turbán alakjára utal. A tulipán mára Hollandia egyik szimbóluma és legkedveltebb látványossága lett.

Keukenhof, a botanikai Csodaország

A Haarlemtől délre található Lisse környékét tavasszal több százezer virágimádó turista keresi fel. A település legnépszerűbb pontja

Keukenhof, ami egy 15. századi grófnő kis udvarából lett a világ egyik legszebb tavaszi kertje,

ahol közelebbről megismerheted a holland virágtermelők művészetét. A 32 hektáros parkban körülbelül 7 millió tulipán, nárcisz és jácint nyílik évente. Tavasszal egy rendezvény keretén belül - amely idén május 21-ig tart - naponta több száz termelő mutatja be a virágait. A Willem-Alexander pavilonban tulipánokban, a Beatrix pavilonban pedig orchideák látványában gyönyörködhetsz.

A 32 hektáros parkban körülbelül 7 millió tulipán, nárcisz és jácint nyílik évente Forrás: Thinkstock

Bloemenmark, az úszó virágpiac

A világ egyetlen úszó virágpiaca a Singel csatornán található Bloemenmarkt. Az százötven éves, vízen úszó piac egész évben nyitva van, egzotikus növények, cserepes és vágott virágok, rengetegféle virágmag és -hagyma kapható itt, ráadásul a hangulata is egyedülálló.

A hatalmas, virágzó tulipánmezőkről készült fényképeket a francia fotós, Normann Szkop készítette. A lélegzetelállító fotókat képgalériánkban megnézheted.

/1704/Holla2017429113334

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.