Szexológus figyelmeztet rá: okostelefon mellett hamarabb jön a félrelépés! Erre figyelj!

megcsalás okostelefon félrelépés
Egy friss felmérés szerint minden második kapcsolatot egy kattintás választ el a megcsalástól. A szexológus szerint az okostelefon a bűnös!

A hűtlenség kérdését számos hit és tévhit övezi, ami nem véletlen, hiszen nem mindenki számára számít ugyanaz megcsalásnak. A helyzetet nem csak a személyiségünk, de a számtalan új kommunikációs forma és csatorna is bonyolítja. A szexológus szerint legtöbbször az okostelefon a bűnös!

barátnő, megcsalás, szexológus
A szexológus szerint van, akinél már a másik profiljának nézegetése is kimeríti a félrelépés kategóriát.
Forrás: Shutterstock

Milyen egyszerű is lenne, ha a félrelépés kérdését egyértelműen meghatározhatnánk úgy, hogy a hűtlenség az, amikor nem a párunkkal, hanem mással szeretkezünk. Ám a kérdés ennél sokkal összetettebb, hiszen van, akinek máshol van ez a határvonal, és az érzelmi kötődést is annak veszi. Szakértőnk, Somorjai Martina szexológus szerint az is megnehezíti a kérdést, hogy a párok nem beszélik meg, kinek mi számít hűtlenségnek.

Hol kezdődik a hűtlenség?

Van, aki már egy szemkontaktus láttán féltékeny lesz, más egy ölelésre, csókra is legyint. Vajon a szakértő szerint mi számít megcsalásnak? 
– Az én rég bevált definícióm az, hogy megcsalás az, amit nem tennél meg a legjobb barátoddal. Azaz az ölelés, karsimogatás, kézfogás nem az, mert ezt a barátaiddal is megteszed bizonyos helyzetekben. A nyelves csók viszont már az. A mai kommunikációs formáknál ugyanez az elv érvényes: szextingelni, azaz szexuális tartalmú üzeneteket váltani sem szoktunk a barátainkkal, ugye? – veti fel a szexológus. 

Természetesen a nézőpont is számít, hiszen előfordul, hogy a hűtlen szerint nem megcsalás a közösülés sem, ha nem volt benne érzelem. A felszarvazott szerint pedig megcsalás a csók is. Mindig gondoljuk magunkat a fordított helyzetbe és azonnal választ kapunk, hogy amire készülünk, az félrelépés-e. Annak számítana, ha velünk tennék meg?

 

félrelépés, megcsalás, okostelefon, szakértő, szexológus
Ha valaki csetelget a neten másokkal, az még minősülhet ártatlannak, csak ne találkozzanak - magyarázza a szexológus.
Forrás: Shutterstock

A félresöprők és a bűntudat

A szexológus tapasztalatai szerint mindenkit megráz, ha kiderül: hűtlen a párja, és van, aki a saját félrelépésével is nehezen birkózik meg. 
– Ez a lelkiismeretesség fokától függ, hiszen alacsony fokú lelkiismeret esetén saját hibáinkat hajlamosak vagyunk bagatellizálni, a partnerét meg felnagyítani. De ha valaki mély érzésű, akkor komoly lelkifurdalást érez már egy csók vagy szexting miatt is. Az ilyen embernek egyébként magasabbak az elvárásai saját magával szemben, ezért partnerével is. Azt gondolja, ha én képes voltam nem félrelépni, te is legyél képes – mondja Somorjai Martina

Természetesen az értékrendünknek nagy szerepe van a megélésben. Ha valakinek egy korábbi partnere szextingelt mással, de a dolognak nem lett komolyabb következménye, most is toleráns lesz. Ha viszont akár fizikai megcsalásig fajult a dolog, akkor már egy-egy szexuális sms-t, más nő külsejére tett bókot fel fog nagyítani. Számít az is, mit gondolunk magunkról. Akinek magas az önbecsülése, kevesebb kikacsintást tolerál, mint az, akinek alacsony. Utóbbi esetben akár éveken át tud a nő a férje szeretőiről, de alacsony önbecsülése miatt tűri, sokszor az anyagiakra, gyerekekre hivatkozva.

kapcsolat, romantika, okostelefon, megbocsátás
Inkább egymásra figyeljünk az okostelefon helyett!
Forrás: Shutterstock

Megjavítható a kapcsolat a szexológus szerint?

Nyilván a legjobb, ha a hűtlenség meg sem történik, és mivel nem mindig egyértelmű, ki mit tart annak, már akkor beszélni kell erről, amikor érezhetően komolyra fordul a viszony. 
– A tévhiteket se tekintsük alapnak, ezekkel ellentétben például rengeteg férfi van, akit csak a felesége érdekel, és a nők sem csak érzelmi alapon kezdenek testi kapcsolatba. Az viszont tényleg tapasztalat, hogy a férfiak nehezebben veszik a párjuk félrelépését, mivel a saját maguk elleni támadásnak tartják – figyelmeztet a szakértő. 

Ahhoz, hogy ezek után ne bomoljon fel a kapcsolat, komoly munkára van szükség. Ne meséljünk részleteket, a kíváncsiság itt ellenség, ami összehasonlításhoz vezet, az pedig felesleges fájdalmat szül. Nem biztos, hogy a férfi azért lépett félre, mert a másik nő jobban néz ki. A nemi vágy alapja a másság, a megszokottól való eltérés, így egyáltalán nem biztos, hogy csinosabb nőről van szó. Arról viszont beszélni kell, hogy mi vezetett ide, miért tette ezt a félrelépő, jelenleg tartják-e még a kapcsolatot, vagy összefuthatnak-e valahol. És még inkább arról, hogy megbánta-e, és ha igen, hajlandó-e jóvátenni vagy ez neki jár. Ha valami hiányzik neki, meg tudja és akarja-e neki adni a másik fél. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.