Károly király kertésze elárulta, mi az uralkodó gazmentes biokertjének titka

Blooming,Rose,In,The,Garden,On,A,Sunny,Day.,Rose
Shutterstock/Copyright (c) 2020 Olga_Ionina/Shutterstock. No use without permission. - Olga_Ionina
titok kertész Károly király kert
Az brit uralkodónak több ingatlanja is van, közülük az egyik legszebb zöldterülettel a Highgrove House rezidencia rendelkezik. Lenyűgöző növényvilágáról Károly király egyik kertésze gondoskodik, aki két évtizede gondozza a területet. Ha követed a tanácsait, a te kerted is gazmentes lesz.

A királyi rezidencia lenyűgöző növényvilággal büszkélkedhet, amelyhez egy festői pihenőkert, egy vibráló vadvirágos rét és egy különböző virágokból összeállított terület tartozik, amelyet organikus és fenntartható módszerekkel gondoznak. Ha te is szeretnéd, hogy a kerted egész nyáron teljes pompájában tündököljön, fogadd meg Jack Stooks királyi kertész tanácsait, aki a brit uralkodó, Károly király híresen szép kertjéről gondoskodik. 

Károly király kertészének tippje: ültess színes virágokat
Károly király kertészének tippje: ültess színes virágokat
Forrás: Shutterstock

Következzen 6 tipp III. Károly király legjobb kertészétől

1. Ültess színes virágokat

A szakember azt javasolja, ültess dáliákat, kardvirágokat, begóniákat, pillangóvirágokat és díszdohányféléket, amelyek extra színfoltot adnak a zöld területnek.

„Már a kerttervezésnél gondolj a színekre, arra, hogy hosszú élettartamú növényeket válassz, és gondold át, hogy szeretnéd-e a kerted növényeit vágott virágként viszontlátni a házban” — mondta el az első tippjét Stooks.

2. Nem mindegy, hogyan metszed a rózsákat

Olivia,Rose,Austin,English,Shrub,Pink,Flowers,In,Summer,Garden
Károly király kertjének egyik éke, az Olivia Austin nevű angol futórózsa
Forrás: Shutterstock/

Aki rózsát szeretne a kertjébe, annak a kertguru szerint kizárólag minőségi növényt szabad vásárolnia, és nagyon oda kell figyelnie a helyes metszésre, amely fajtánként változhat. A kedvenc fajtája a már Magyarországon is kapható Olivia nevű futórózsa.

3. Készíts sörözőt a meztelen csigáknak

A spanyol meztelen csiga a kertészek legádázabb ellenfele. Az úgynevezett „sörcsapda” elkészítéséhez egy egyenes oldalú edényt kell a talajba ásni, úgy, hogy kb. 1 cm-re emelkedjen ki a földtől, az egynegyedéig fel kell tölteni sörrel, majd egy követ helyezni rá nehezéknek. A szakember szerint a csigák egész éjjel jól fogják érezni magukat, észre sem veszik, hogy csapdába estek.

4. A tökéletes pázsit titka a fokozatosság

Landscape,Green,Lawn,On,The,Morning,With,Blue,Sky,On
Hagyj elég időt a gyepnek két fűnyírás között
Forrás: Shutterstock

Jack Stooks szeret a fűnyírások között elég időt hagyni a gyepnek, úgy gondolja, az ideális pázsit titka, hogy tavasszal magasra nyírja a gyepet, majd fokozatosan nyírja egyre rövidebbre a füvet. Ezután gereblyével összeszedi a levágott fűszálakat. A profi kertész szerint érdemes a gyepnek háromhavonta tápanyag-utánpótlást biztosítani.

5. Gyomirtás kézi erővel

A gyomnövényekkel szemben szárazság idején lép fel, de a környezetre káros növényvédő szerek helyett a napi félórás kézi gyomirtást választja.

„A gyomirtás tényleg segít, mert így nem tudnak kicsírázni és elterjedni a gazok. Gyökerestől ki kell tépni az összeset, így nem nőnek ki újra” — javasolja Jack, hozzátéve, hogy az invazív gyomnövényeket még virágzás előtt el kell távolítani a talajból.

6. Gyors esztétikai beavatkozás, ha látogatók jönnek

Nincs minden nap idő a teljes kert karbantartására, de egy gyors fűnyírás csodákat tesz. Ha tudod, hogy vendéged jön, fuss végig a kerten a fűnyíróval, és mindenki elájul, milyen szép és rendezett a kerted. A szegélyek kialakítása szintén a rendezettség hatását kelti, fokozatosan haladva, amikor időd engedi, alakíts ki kisebb-nagyobb szigeteket — javasolja Károly király kertésze

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.