Itt a kellemes tavaszi időjárás, akinek kertje van, alig várja, hogy kint dolgozhasson. Kerti ötletekből nincs hiány a világhálón, a gyümölcsfa ültetésétől a japánkertig mindenre találunk tippeket. Bár a konyha- és virágoskert még nem mutathatja a legszebb arcát, azért munka akad, pláne, ha gyümölcsfái is vannak a kertésznek. A gyümölcsfa metszése és sebkezelése és kórokozók elleni tavaszi lemosó permetezés ideje most jött el, kora tavasszal alapozhatjuk meg a nyári és őszi gyümölcstermést, hiszen nincs is finomabb a kertben szedett almánál, körténél, a saját barackból, szilvából készülő lekvárnál.

Forrás: Shutterstock
Gyümölcsfa metszése - így csináld!
A legtöbb hobbikertésznek komoly fejtörést okoz a gyümölcsfák metszése, nem véletlenül: komoly szakértelmet igénylő munkáról van szó, amit, ha rosszul csinálsz, évekre lemondhatsz a bő termésről, rosszabb estben a fáról is.
A hogyan kérdése nagyban függ attól is, mi a cél. Milyen típusú lombkoronát akarsz kialakítani, fontos, hogy sok gyümölcsöt teremjen a fa, vagy inkább csak szép, árnyékot adó dísze legyen a kertednek.
A gyümölcsfák metszése fontos művelet, és legtöbbször szükséges is, azért, hogy kontrolláljuk a növekedését, gondoskodjunk az egészségéről, és támogassuk a termelékenységében.
Rengetegféle metszési technika létezik, ami tovább nehezíti az amúgy sem könnyű feladatot, megkülönböztetünk alakító, koronaalakító, termőrefordító és fiatalító metszést. Ami mindenképpen fontos, hogy a gyümölcsfa a metszés után szellős legyen, de ne kopasz. A szellősségre azért van szükség, hogy a nap sugarai bejárhassák, illetve hogy a permetezéskor mindenhova eljusson a (bio)szer, amivel szintén a jólétéről gondoskodunk. Sokan aggódnak, amikor azt látják, hogy az esetleg segítségül hívott szakember látszólag egész ágakat vág le a fáról, például a fiatal fa közepén lemetszi az egyenes, felfelé nyúló részt, de emiatt kár aggódni, mindennek megvan az oka.
A metszéshez legyen jó minőségű, fertőtlenített metszőollód, nagyobb, vastagabb ágakhoz fűrészre, ágvágóra is szükséged lehet.

Forrás: Shutterstock
A gyümölcsfák metszése után jöhet a sebkezelés
A fa is élőlény, a metszése után sebek keletkeznek a levágott részek helyén. A sebeken keresztül kórokozók juthatnak a fába, amelyek akár el is pusztíthatják, de a termésre egészen biztosan negatív hatással lesznek. Ezért fontos, hogy a metszést sebkezelés kövesse. A fasebek kezelésére sebkezelő fagélt kell használni, ami nemcsak fertőtleníti a metszés helyeit, de megakadályozza, hogy víz vagy levegő érje azokat. Kihagyhatatlan lépés, ha azt szeretnéd, hogy hosszú ideig és egészségesen éljen a gyümölcsfád.
A kora tavaszi lemosó permetezés későbbi gondokat előz meg
Nincsenek akkora fagyok már hazánkban, hogy képesek legyenek elpusztítani a növényeken élő kórokozókat, ezért muszáj lemosó permetezést alkalmazni a fákon, ezzel megelőzve a gyümölcsfákon áttelelő, számos betegséget okozó gombafajokat, mint amilyen a lisztharmat. A varasodás egy rendkívül ronda betegség, bár a gyümölcs minőségére nem feltétlenül van hatással, jobb megelőzni. A kórokozók közé tartoznak baktériumok, a szürkepenész, a rettegett monília és még számos más betegséget okozó káros létforma, de a kártevők is jól megbújnak télen a fa egyes részeiben, és isten mentsen meg az atkák és pajzstetvek „munkájától”.
Mit használj? A biokertészeknek réztartalmú bio permetszerek a javasoltak. Léteznek már immunerősítő, természetes baktériumokból készült szerek is, amelyekkel ugyanúgy elvégezhető a lemosó permetezés, de ezeket fokozatosan és az első évben heteken keresztül kell alkalmazni, hogy a betegségekkel megküzdő, szívós immunrendszert építhessen a gyümölcsfa.

Forrás: Shutterstock
A fák öntözése
A hagyományos öntözésnek lassan leáldozóban van, a víztakarékosság a gyümölcsfák öntözésénél slagos módszerrel kivitelezhetetlen, ám ma már vannak más megoldások. A csöpögtetőrendszerek kiépítése a konyhakertben kiváló megoldás, de a fának a gyökerei sokkal mélyebben vannak, mint más növényeknek, így a fáknak más megoldásra van szükségük. Sok helyen látni a fa mellett, mélyre ásott gégecsöveket, csöveket, amelyekbe locsolva a vizet, az a fa gyökeréhez jut, így elkerülhető, hogy a föld felszínén elpárologjon vagy ne jusson elég mélyre a víz. Létezik az úgynevezett locsoló- vagy öntözőzsákos megoldás is, ebben az esetben a fa köré egy 50-80 literes zsákot helyeznek el, amelybe akár egy heti vízmennyiséget is be lehet tölteni, ami lassan csurog ki belőle, így gondoskodik a gyümölcsfa folyamatos vízellátásáról.
A kert sok munkát, a növények rengeteg törődést igényelnek. Ám ha mindent időben elvégzel, télig csak élvezned kell a kert szépségét és adományait.


