Kígyóborelixír? Az örök szépség reményében kortyolták ezt a bizarr italt az ázsiai nők

Ma már egy műanyag szívószál miatt is bűntudatot érzünk, de volt idő, amikor az emberek teljes nyugalommal áztattak kígyót alkoholba, méghozzá azért, mert szépek akartak lenni. És egészségesek. És halhatatlanok. De legalábbis nem szomjasak. És a tökéletes válasz erre a kígyóbor volt. Vagyis csak azt hitték, hogy az.
A kígyóbor Délkelet-Ázsiában, főleg Vietnámban, Kínában és Thaiföldön terjedt el, és évszázadokon át mágikus, gyógyító és fiatalító hatásokat tulajdonítottak neki.
A „kígyóbort" a következőképp készítették: erős rizspálinkában helyeztek egy egész kígyót - lehetőleg mérgeset, hogy „hatásosabb” legyen -, majd hónapokig állni hagyták.
A kígyó a keleti gyógyászatban nemcsak félelmetes, de „forró energiájú” állat – és a forróság, úgy hitték, serkenti az életerőt, javítja a vérkeringést, sőt még a libidót is. A kígyóméreg pedig kis mennyiségben állítólag gyógyító hatású – bár ez a „kis mennyiség” elég nehezen definiálható, amikor egy komplett vipera kerül az üvegbe.
És ha ez nem lenne elég, a kínai orvoslás szerint a kígyóbor csillapító hatással van reumára, hátfájásra, sőt: segíthet a hajhullás ellen is.
Azért ezt senki ne próbálja ki!
A kígyóbor nemcsak gyógyírként, hanem státuszszimbólumként is funkcionált. A régi idők „influenszerei” – vagyis gazdag kereskedők és uralkodók – előszeretettel kínálták vendégeiknek az italt, amiből egy kortyot lenyelni felért egy bungee jumpinggal: ijesztő, megrázó, és utána új embernek érzed magad. Vagy legalábbis reméled.
Sőt, a kígyóbor fogyasztása – különösen a nőknél – a szépség és fiatalság elixírjeként is szerepelt a népi hiedelmekben.
Ha valami undorító, biztosan hatásos – ez lehetett a korabeli logika. Ma már erre ott a bőrradíros maszk és a zöld smoothie, de régen úgy hitték, egy boa a borban a megoldás.
A kígyóbor ma is kapható egyes ázsiai országokban – főleg turisztikai szuvenírként vagy kihívásként. Nyugaton viszont egyre kevésbé népszerű, már csak azért is, mert sok esetben védett fajokat használnak hozzá, és az állatvédők joggal szólalnak fel ellene.
Arról nem is beszélve, hogy az EU-ban és az USA-ban az ital gyakran illegális – mivel a benne lévő állat teteme nem felel meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.