Nagymamáink karácsonyi sütijei – Te is meg tudod csinálni!

Forrás: Shutterstock -
karácsony zserbószelet hókifli recept magazin gasztro sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztosan mindenki úgy érzi, hogy a nagyi sütijének nincs párja, és az igazi karácsonyi ízekhez ők értenek a leginkább. Ám, hidd el, te is képes vagy megsütni a klasszikus édességeket! Íme egy kis segítség!

Zserbó

Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
- csipet só

Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 20 dkg lekvár

Bevonat:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
- 3 dkg vaj

Zserbó Forrás: Shutterstock

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy kockacukorral és egy csipet liszttel. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, tojást, sót, sütőport, és alaposan összedolgozzuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk egy 35x25 centiméteres sütőlemez méretére. A lemezt kivajazzuk, vagy zsírozzuk. Az alsó lapot lekvárral megkenjük, majd meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Majd ráhelyezzük a másik lapot, amit hasonlóképpen kenünk meg. Majd erre jön a harmadik lap, úgy, hogy a széleket is fedjük le vele!

A tésztát szobahőmérsékleten egy óráig kelesztjük. Ezután szurkáljuk meg a tetejét, majd lassan sütjük, amíg egyenletes piros színe nem lesz 180 fokon 30-40 percig. Ha kihűlt, elkészítjük a csokimázat. A hozzávalókat beletesszük egy kis lábasba, és összefőzzük. Ezután bevonjuk vele a süteményt.

Hólabda


Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 30 dkg porcukor
- 2 ek. kakópor
- 20 dkg liszt
- ½ sütőpor
- 10 dkg kókuszreszelék

Krém:
- ½ liter tej
- 5 ek. liszt
- 1 db margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 db vaníliás cukor
- ½ dl rum

Csokimáz
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 ek. kakaó
- 1 ek. tej

Hólabda Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

Tészta:
A tojássárgáját a porcukorral, a kakaóporral valamint 9 ek. forró vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és óvatosan a felvert tojásfehérjét. Összedolgozzuk, majd lisztezett, zsírozott tepsiben megsütjük. Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a kis köröket kettévágjuk.

Krém:
A tejet és a lisztet pépesre főzzük, majd hidegre hűtsük le! A margarint a porcukorral és a vanília cukorral habosra keverjük, majd a két krémet összedolgozzuk. Válasszuk le a krém egyharmadát, ebbe öntsük bele a rumot, és a morzsoljuk bele a tészta maradékát. Ezzel kenjük meg a kis köröket, és tapasszuk össze. Az oldalát a megmaradt 2/3 résszel vonjuk be, majd hempergessük bele a kókuszreszelékbe. A csokimáz hozzávalóit beletesszük egy kis lábasba és összefőzzük, majd a labdák tetejét vonjuk be vele.

Kosárka


Hozzávalók 30 darabra:
- 20 dkg liszt
- 18 dkg margarin
- 3 db tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg dió
- kevés cukor

A lisztben morzsoljuk el az élesztőt, majd a margarint, ezután tegyük bele a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze tésztává. Ezután nyomkodjuk a kosárka formába, és süssük 180 fokon, körülbelül 20 percig.

Töltelék:
- 4 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 3 ek. baracklekvár
- mazsola

Kosárka Forrás: Shutterstock

Gőz felett verjük fel a tojásfehérjét, és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot majd a lekvárt. Ha kész, csak akkor keverjük bele a mazsolát.

Csokimáz:

- 8 dkg porcukor
- 8 dkg margarin
- 2 dkg kakaó

A hozzávalókat beletesszük egy kis lábasba és összefőzzük

A tölteléket adagoljuk bele a kisült kosárkákba, majd a tetejére csurgassuk rá a csokimázat! Hagyjuk kihűlni!

Hókifli

Hozzávalók:

- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 6 ek. langyos víz
- 1 ek. ecet
- 30-40 dkg sütésálló szilvalekvár

Hókifli Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

A liszttel morzsoljuk el a margarint, ezután tegyük bele a vízet és az ecetet, majd gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki 0,5 centi vastagságúra a tésztát. Vágjunk körülbelül 7x7 centis kockákra, kenjünk rá szilvalekvárt, és formáljunk belőlük kifliket. Mehetnek a sütőbe 180 fokra 15-20 percre. Amikor kész, míg meleg meghempergetjük vaníliacukorban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.