Tudtad, hogy a karácsonyi csengettyű démonűzésre is jó?

Forrás: Shutterstock -
jelkép divat és dekor karácsony 2021 ünnep magazin szimbólum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétvégén elkezdődik az advent, ez pedig az az időszak, amikor szépen, fokozatosan elkezdünk ráhangolódni a karácsonyra. Igaz, még több mint négy hét van szentestéig, ám talán senki sem bánja, ha már most sorra vesszük, mit is jelentenek az ünnep főbb jelképei.

Az advent a várakozás és a karácsonyra való felkészülés időszaka. Ilyenkor a legtöbben kicsinosítják a lakást és előkerülnek a tipikus karácsonyi díszek is. De tudjuk-e, hogy milyen jelentést hordoznak ezek a jelképek?

Fenyőág/ fenyőfa


A fenyő az adventi és a karácsonyi időszak legelterjedtebb díszítőeleme és szimbóluma. Karácsonykor fenyőfát állítunk, de már az ezt megelőző hetekben is fontos szerepet kapnak a zöld kis ágak – gondoljunk csak az adventi koszorúra –, amelyek az örök élet reményét és az áldozatkészséget jelképezik.

A fenyő az adventi és a karácsonyi időszak legelterjedtebb díszítőeleme és szimbóluma Forrás: Shutterstock

Karácsonyfadíszek


A karácsonyfát eredetileg almával, dióval és különféle figurákkal díszítették, amelyek bizony nem csupán arra szolgáltak, hogy a fát ékesítsék, hanem komoly üzenetet is hordoztak.

Az alma az eredendő bűnre emlékeztette a híveket, a dió viszont a bölcsességet jelképezte,

ha pedig még aranyszínűre is festették, akkor a jövőbe vetett hitet szimbolizálta. Ma már ezek helyét – főleg az almáét – felváltották a színes, mintás gömbök, az üzenet azonban ma is ugyanaz. A kis figurák és a mézeskalács a karácsonyfán az ajándékozásra és az örömszerzésre emlékeztetnek, valamint arra a gyermeki lelkesedésre, amely mindenki szívében ott kellene, hogy éljen.

A karácsonyfát eredetileg almával, dióval és különféle figurákkal díszítették Forrás: Shutterstock

Csúcsdísz


A karácsonyfadíszek között kiemelkedő helyen szerepel a csúcsdísz, amely a régi időkben mindenhol csillag formát öltött. Nem véletlenül, hiszen ez annak a betlehemi csillagnak a jelképe, amely elvezette a napkeleti bölcseket az újszülött Jézushoz.

A karácsonyfadíszek között kiemelkedő helyen szerepel a csúcsdísz Forrás: Shutterstock

Gyertyák


A gyertyák szintén elmaradhatatlan kísérői az adventi és karácsonyi időszaknak. Az adventi koszorút négy gyertya díszíti, amelyek a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet jelképezik. Ám gyertyát a karácsonyfára is csíptettek régen, hiszen maga a gyertya – az adventi időszakon túl is – a fényt, az életet szimbolizálja, sőt a keresztény világban Krisztus jelképe is:

a gyertya megsemmisül, miközben fénnyel ragyogja be a környezetét, ahogyan Isten fiai is feláldozta magát az emberekért.

Gyertyát a karácsonyfára is csíptettek régen Forrás: Shutterstock

Csengettyű


A csengettyű vagy harang már az ősi kultúrákban is a rossz szellemek, démonok elleni harc eszköze volt. Hangja messzire űzi a gonoszt, emellett azonban karácsonykor azt is jelzi, hogy megérkezett az angyalka.

A csengettyű vagy harang már az ősi kultúrákban is a rossz szellemek, démonok elleni harc eszköze volt Forrás: Shutterstock

Csillagszóró


A csillagszóró szintén az ünnep fényét emeli, különlegessé teszi a karácsonyi estéket, ráadásul apró szikrái olyanok, mint sok-sok pici betlehemi csillag, ezzel pedig a reményt és a Jézus születése miatt érzett örömöt, vidámságot is szimbolizálja.

A csillagszóró szintén az ünnep fényét emeli Forrás: Shutterstock

Angyalkák


Advent időszakában négy angyal látogat az emberek közé. Az első advent első vasárnapján száll alá a Mennyből kék köpenyben: ő meséli el az embereknek, hogy Isten fia hamarosan eljön a Földre. A második vasárnap egy piros köpenyes angyal érkezik meg: ő az, aki a kezében szorongatott serleget szeretettel tölti meg, ettől lesznek majd fényesek a csillagok. A harmadik vasárnap egy fehér köpenyes angyal ereszkedik alá: ő tölti meg az arra érdemes embereket ragyogó, tiszta fénnyel. A negyedik vasárnap pedig egy lila köpenyes angyal száll közénk: ő Isten gyermekéről énekel és sok kis angyalka követi.

Advent időszakában négy angyal látogat az emberek közé Forrás: Shutterstock

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.