Egy kis csillogás azoknak is jól áll karácsonykor, akik egyébként nem sminkelnek

Forrás: Shutterstock -
divat és dekor sminktipp karácsony 2012 ünnepi smink magazin smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már csak néhány hetünk maradt karácsonyig, így az előrelátóbbak lassan elkezdik tervezgetni, kinek mit hoz a Jézuska, mi lesz az ünnepi menü és mit fognak viselni a céges bulin vagy a családi vacsorán.

Igaz, csak most léptük át a bűvös december küszöbét, ám a legtöbben azért jól tudják, hogy ez az a hónap, amely olyan gyorsan elrepül, hogy szinte észre sem vesszük.

Mi, nők pedig általában nemcsak azt szeretjük, ha karácsonyra az otthonunk rendben van, elkészült a finom vacsora, becsomagolva pihen az összes ajándék a fa alatt, de bizony azt is, ha mi magunk is ünnepi díszben pompázhatunk.

Ehhez pedig jól jön egy szép smink, amely illik a személyiségünkhöz és el is tudjuk készíteni magunknak. Ez utóbbival sokszor meggyűlik a bajunk, hiszen nem mindenki bánik boszorkányosan a szemfestékkel és a rúzzsal, ezért beszélgettem kicsit Beraki-Graff Dóra makeup-artisttal és megkértem, hogy mutasson egy olyan sminket, amelyet akár a teljesen kezdők is elkészíthetnek maguknak. Később pedig a haladóknak és a profiknak is mutatunk egy-egy divatos ünnepi lookot.

Alapok mindenkinek

Mielőtt nekilátnánk magának az ünnepi sminknek, ejtsünk néhány szót az alapokról, illetve az alapozásról. Nagyon fontos, hogy bármilyen sminket is tervezünk – natúrt, minimált vagy extrémet –, az első lépés, hogy az arcunkat megtisztítsuk, hidratáljuk, majd felvigyünk egy réteg – a bőrünk színének és típusának megfelelő – alapozót. Ez egységesíti az arc színét, elfedi az apróbb bőrhibákat és a festék is sokkal szebb, valamint tartósabb lesz, ha a megfelelő alapra visszük fel. Ezután érdemes még egy leheletnyi arcpírt is feldobni az orcákra, majd jöhet a szem és a száj hangsúlyozása.

Ünnepi smink kezdőknek

Sokan vannak, akik egyáltalán nem sminkelnek a hétköznapokban, karácsonyra mégis szeretnék kicsit ünnepivé varázsolni a megjelenésüket. Ebben az időszakban nagyon divatosak a csillogó színek és nemcsak a karácsonyfán, így a kezdőknek egy ilyen sminket ajánlott Dóri.

Ünnepi smink kezdőknek Forrás: Beraki-Graff Dóra

De hogyan is készül?

Az alapozó és az arcpír után egy kisebb, kerekfejű ecsettel vigyük fel a festéket a szemhéjra és alaposan dolgozzuk el. Fontos, hogy ne csak odakenjük – ez sokszor előfordul a kezdőkkel –, hanem szánjunk rá időt, hogy rendesen elsatírozzuk.

Apró, ütögető mozdulatokkal kezdjük, majd, amikor már megfelelő mennyiségben felhordtuk az anyagot, váltsunk át körkörös, sepregető mozdulatokra.

A lényeg, hogy a szemfesték sehol ne maradjon csomós vagy foltos.
Használhatunk egyetlen színt is, de ha a palettánkban akad hasonló, világos árnyalat, akkor abból tehetünk egy pöttyöt a belső szemzugba is, ettől igazán ragyogóvá válhat a tekintetünk.

Ezt követően fogjunk egy laposfejű ecsetet és az alsó pillasor mentén is satírozzunk egy kevés port a szem köré. Itt is ügyeljünk rá, hogy jusson mindenhova és szépen dolgozzuk el az anyagot. A szemünkre már csak két réteg szempillaspirál hiányzik és kész is van.

A szánkra pedig attól függően válasszunk színt, hogy mennyire érezzük a szemünket soknak. Ha sosem sminkelünk, és már ezt is bőven elégnek érezzük, akkor tegyünk fel egy ajakápolót vagy egy kis szájfényt. Ha viszont fokoznánk még a látványt, akkor válasszunk hozzá egy szép rúzst. Dóri nekem egy sötétebb nude árnyalatot kent fel, mert ezzel igazán harmonikus és természetes az összhatás.

Tippek a kezdő ünnepi sminkhez

  • Ha kezdőként is a bátrabbak közé tartozol, akkor egy fekete szemceruzával kihúzhatod a szemednél az alsó vízvonalat, ettől kicsit drámaibb lesz a tekinteted.
  • Szintén bátrabbak a nude rúzs helyett nyugodtan választhatnak valami élénkebb színt – ezt akár az ujjbegyükkel is belepaskolhatják az ajkukba, nem kell precízen felkenni.
  • Aki igazán kezdő, az kicsit gyakoroljon, tehát legalább egyszer próbálja elkészíteni a sminkjét és ne a nagy napon kísérletezzen.
Bátrabbak a nude rúzs helyett nyugodtan választhatnak valami élénkebb színt Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.