A burnout már a huszonévesek rinyája - Cselekedj, mielőtt te is lefejeled a klaviatúrát

Forrás: Thinkstock -
motiváció kiégés Huffington Post burnout munka monotonitás burn out
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2015-ben korántsem új keletű a kiégés fogalma. Az elmúlt negyven évben, amióta Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus először körülírta ezt a fogalmat, milliók jutottak el a teljes apátia fázisába. Csak éppen idáig ez nem a huszonéves középvezetők rinyája volt, hanem a késő harmincas, korai negyvenes cinikus milliomosoké. A WHO felmérése szerint azonban a burnout szindróma 2030-ra az első helyen áll majd a leghalálosabb betegségek között, megelőzve a szívinfarktust és az AIDS-t is. És ezért ez elég ijesztően hangzik...

Csak fokozza a reménytelenséget, hogy hiába riasztóak az ezzel kapcsolatos kutatások eredményei, a kiégést sajnos sok országban, így nálunk sem kezelik még hivatalosan betegségként. Persze vannak pozitív példák is, köztük Franciaország, ahol táppénzzel és terápiával is segítik a munkában kiégett dolgozókat.

Forrás: Thinkstock

Honnan tudjuk, hogy kiégtünk?

Dr. Csernus Imre szerint "betegek" vagyunk, ha elveszítettük a motivációnkat egy olyan munka iránt, amit korábban imádtunk. Ha reggel felkelünk, de már nem tudunk mosolyogva dolgozni menni. Amikor érezhetően fokozódik a dolog, gyomorgörcsünk van, kedvetlenek vagyunk, és már nem vagyunk képesek ugyanolyan színvonalon ellátni a feladatainkat. "Nagyon fontos, hogy az illető a munkája során jelentkező érzéseiről, konfliktusairól, vágyairól, reményeiről, frusztrációiról, pozitív és negatív arcairól beszéljen a környezetével" - állítja a szakértő, aki szerint ha már megfogalmaztuk magunkban, és utánanéztünk annak, mi is az a kiégés, akkor valószínűleg már szenvedünk is benne.

A kiégési szindróma testi tünetei:

Feszültség, fáradtság, fejfájás, testsúlyváltozás, alvászavarok, pszichoszomatikus megbetegedések (például a magas vérnyomás, táplálkozási zavarok, fekélybetegség).

A kiégési szindróma pszichés tünetei:

Ingerlékenység, cinizmus, családi és baráti kapcsolatok elhanyagolása, megromlása, munkahelyhez, kollégákhoz való negatív viszonyulás, kritikus hangvétel, elégedetlenkedés, serkentő- és nyugtatószerek fokozódó használata, egyre több alkalommal való betegállományba vonulás, teljesítőképesség csökkenése, az elköteleződés hanyatlása, indokolatlan szakmai önértékelési problémák, labilissá, szorongóvá válás, depresszió, rögeszmék megjelenése, elszemélytelenedés (deperszonalizáció) érzése.

"Mivel napjainkban sok stresszforrás éri az embert munka közben, valószínűleg a megnövekedett bizonytalanság, a romló munkafeltételek, a szervezeten belül keletkező feszültségek együttesen vezetnek a kiégés terjedéséhez" - nyilatkozta korábban Fülöp Emőke, a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológusa, amikor a HR Portál neki szegezte a kérdést, hogy mégis hogyan jutottunk ide.

Forrás: Thinkstock

Ezen cikk kommentjei között erősítette meg mindezt Kovács Tünde, az Európai Üzleti Iskola oktatási igazgatója is. "30 évvel ezelőtt az ötvenes éveik végén járó munkavállalók között találkozhattunk kiégett emberekkel. 20 évvel ezelőtt már az ötvenes éveik elején járók között is gyakori volt a kiégés. Az utolsó 20 évben rohamos gyorsasággal jön életkorban lefelé ez a jelenség."

H. Freudenberger (1974):

"Burnout (kiégés) szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek."

Amikor már komoly baj van...

Arianna Huffingtontól, a Huffinton Post szülőanyjától, a világ egyik legbefolyásosabb nőjétől eredeztetjük azt a jelenkori kiégésfogalmat, amely a mai fiatal munkavállalókat sújtja. Thrive című könyve, ami hazánkban eredeti nyelven körülbelül 6000 forintért szerezhető be, azzal a képpel indul, hogy az írónő egyszer az íróasztalát lefejelve, eszméletlen állapotából, vérben ázva ébredt fel, és nem volt tisztában azzal, hogy pontosan mi is történt vele. Ez volt az a pillanat, amikor eldöntötte, újraértelmezi saját renoméjának, személyes diadalának a fogalmát, hiszen egy olyan életet nem lehet sikeresnek nevezni, ahol valaki ilyen állapotba kerül.

Amikor pedig a világ egyik legsikeresebbnek tartott nője ájultan esik össze a kimerültségtől, akkor itt az ideje, hogy mindenki elgondolkodjon azon, vajon a megfelelő prioritások szerint éli-e az életét. Igaz, hogy Arianna 2007-ben omlott össze (szó szerint és lelki értelemben is), de hozzánk mostanra ért el asztalra borulásának lökéshulláma.

De így legalább mi még időben tehetünk ellene.

Teszteld magad! Itt találod a burnout szindróma legvalószínűbb kiváltó okait. Te hányat érzékelsz közülük nap mint nap? (Több válasz is jelölhető!)

Egyenes út a kiégéshez: Jellemző az életedre...

Az első lépés a legnehezebb

Három vagy annál több pozitív válasz esetén ideje, hogy cselekedj! Nem arról van szó, hogy még ma mondj fel a munkahelyeden, holnap pedig alapíts egy startup vállalkozást, ahol a magad ura vagy, és ahol van alvókapszula az irodádban, akárcsak a Huffington Post szerkesztőségében.

Forrás: Thinkstock

Nem várhatod el azt sem, hogy a munkáltatód lemondjon a profitról a te vagy a kollégáid boldogságának kedvéért. Sem a szervezeti kultúra, sem a fizetésed, sem pedig a szabadságolási rendszer nem fog egy csapásra megváltozni, és ugyan jó lenne eljutni egy céges önismereti tréningre, vagy legalább szervezeti egységenként egy doboz ingyen kávékapszulát kapni a közös konyhai géphez, ez aligha fog bekövetkezni.

Magadnak kell felismerned, ha már csak a szentlélek tart vissza a kiégés poklába való zuhanástól és attól, hogy egyszer kialvatlanságodban te is lefejeld az irodai asztalodat. És neked kell megtalálnod a módjait is annak, hogyan élhetsz egy olyan teljes életet, amelyben nem a munkád osztogatja a lapokat, és enged – vagy éppen nem enged – élni...

A 10 legjobb módszer burnout ellen

Korábbi cikkünkben idéztünk már dr. Csehák Hajnalka pszichológustól, aki egy burnout témakört körüljáró workshopon mutatta be antistressz programját:

  • Tartsuk meg a realitás kontrollt, és gondolkozzunk az „itt és most”-ban.
  • Fontos a kikapcsolódás, a sportolás és a manuális tevékenységek.
  • Találjunk hobbit magunknak, alkossunk valamit szabadidőnkben.
  • Elengedhetetlen az önismeret és a személyiségünk fejlődése, de szóba jöhet a coaching is.
  • Alakítsunk ki pozitív életszemléletet, húzzunk határokat, és tartsuk is be azokat!
  • Sokat segíthet a stresszkezelési módszerek megtanulása, ventilláció lehetőségének megteremtése és az autogén tréning is.
  • A vitaminok nagyon fontosak, de a salaktalanító kúrák úgyszintén jöhetnek.
  • A képzések, tréningek előrevisznek.
  • A rugalmas terhelés, a szakmai szerepváltás, a rendszeres szabadság, környezetváltozással mind-mind jót tesznek.
  • Súlyos esetben a munkahelyről való kilépés az egyetlen megoldás.
"Oldd meg! Légy kreatív!" - Vajon ez lehetséges? Így fejleszthető a kreativitáshttp://www.life.hu/karrier/20150909-igy-fejlesztheto-a-kreativitas.htmlHa lehet gyúrni combra és fenékre, miért ne lehetne gyúrni fantáziára!? Hogyne lehetne! Ha kellően odafigyelünk, kreatív felnőttek válhatnak a gyerekekből. A Life.hu elárulja, hogyan lehet segíteni abban, hogy a gyerekek fantáziája élénk maradjon.Karrier--A felmondás aranyszabályai – így csináld!http://www.life.hu/karrier/20150915-a-felmondas-aranyszabalyai-kisokos-munkavallalokak.htmlTöbb oka lehet annak, ha a munkavállaló arra döntésre jut, hogy elköszön a munkahelyétől. A végső búcsú sokszor nem fájdalmas, viszont kellemetlen procedúrával jár, akár a munkáltató, akár a munkavállaló kezdeményezi. A felmondásnak is vannak aranyszabályai, lássuk, melyek ezek.KarrierThinkstock10 zseni tinédzser: ők tették jobbá a világothttp://www.life.hu/karrier/20140102-10-zseni-tinedzser-akik-jobba-tettek-a-vilagot-2013-ban.htmlVannak, akik sokat tesznek azért, hogy a világ jobb hely legyen és vannak, akik még többet. De a legnagyobb elismerés azoknak jár, akik úgy tették mindezt 2013-ban, hogy még fel sem álltak az iskolapadból. Íme, a világ 10 legtehetségesebb tinédzsere. Karrier--A jövő legjobban fizetett szakmái – ezeknek érdemes tanulnihttp://www.life.hu/karrier/20140107-a-jovo-legjobban-fizetett-szakmai-ezeknek-erdemes-tanulni.htmlMa már nem az az álma egy tinédzsernek, hogy egész nap papírokat tologasson egy irodában. Ennél sokkal izgalmasabb és korszerűbb munkára vágynak, amivel ráadásul jobban is kereshetnek – esetleg külföldön is dolgozhatnak. Aki igazán előrelátó, az az alábbi szakmák közül válogat, mert ezek lesznek nemzetközi szinten a legkeresettebb és legjobban fizetett állások a jövőben. Karrier--A világ legveszélyesebb munkáihttp://www.life.hu/karrier/20120906-a-vilag-legveszelyesebb-munkai.htmlUnod, hogy egész nap az íróasztalnál ülsz és lehetetlen vagy egyhangú feladatokat végzel vaskalapos főnökkel és irritáló kollégákkal körülvéve? A legrosszabb munkák dolgozóinak sokkal nehezebb dolguk van: többek között nemcsak cápaharapást, extrém hideget, hanem embertelen bűzt is el kell viselniük.KarrierAFPMunkahelyet kell váltanom, mielőtt tönkremegyekhttp://www.life.hu/karrier/20130906-a-sziv-es-errendszeri-betegsegek-es-a-stressz-osszefuggesei.htmlA szív- és érrendszeri betegségek minden civilizált társadalomban magasan vezető haláloknak számítanak. A mozgáshiány, az egészségtelen étkezés és túlsúly szerepe kétségbe vonhatatlan, de mi az, ami a fizikai tényezőkön túl a szív megbetegedéséhez vezethet?KarrierThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.