Minden idők 10 legjobb történelmi filmje

2012.03.14. 10:34

A történelemnél ideálisabb ihletforrása kevés akad a mozinak: rengeteg jó sztori, izgalmas karakterek, párhuzamok a jelennel, és még az időutazás élménye is megadatik a néző számára. Kalandozz a Life.hu-val - az ókortól napjainkig.

Átalakítunk! Teljesen kivirult a szingli lány. Kattints a galériáért!


1. Ben Hur (1959)

A bő háromórás Ben Hur minden idők egyik legnagyszabásúbb mozifilmje, a korszak szuperprodukciója, az addig volt legnagyobb költségvetéssel, kilencperces kocsiversennyel, tömegjelenetek sorával és 11 Oscar-díjjal, amivel azóta is csúcstartó (egy ideje már holtversenyben). A Charlton Heston főszereplésével készült film Krisztus életének idejében játszódik, és a főhős júdeai herceg kalandos sorsa több ponton is összetalálkozik Jézuséval.

 

 
2. Gladiátor (2000)

Ridley Scott filmje néhány évtizeddel később játszódik, mint a Ben Hur, de akadnak párhuzamok: a Russell Crowe alakította főhős ugyanúgy magasról zuhan a rabszolgasorba, hogy aztán újra felküzdje magát. A szintén Oscar-díjas mozi ráadásul pont azt a műfajt élesztette újra, ami a Ben Hur időszaka óta tetszhalott volt Hollywoodban: a kardozós-szandálos ókori filmekét.

 

 
3. A rettenthetetlen (1995)

A 13. század végi skót szabadságharcot és annak vezetője, William Wallace sorsát feldolgozó nagyszabású epikus mozi Mel Gibson megdicsőülését hozta el: ő volt a rendezője, producere és főszereplője is a filmnek, ráadásul előbbi kettő minőségében Oscar-díjat is kapott érte. A film végi brutális kínzási jelenet pedig már megelőlegezte Gibson későbbi rendezéseinek hangvételét.

 


Tipp! Bikinis parti a medencékben ötödszörre is! Kattints a galériáért!

 

4. A rózsa neve (1986)

Umberto Eco műve regényként is zseniális és filmként (rendező: Jean-Jacques Annaud) is emlékezetes. A történet egy 14. századi itáliai kolostorban megesett gyilkossági ügyet göngyölít fel, de ennél sokkal több van benne: filozófia, teológia, művészettörténet, különleges figurák, váratlan fordulatok, sőt még egy szexjelenet is.

 

 
5. Rettegett Iván (1944, 1958)

A filmtörténet egyik leghíresebb rendezője, Szergej Eizenstein a szovjet mozi talán legnagyszabásúbb filmjét készítette el két részben a második világháború után. Az oroszok legendás uralkodója, IV. Iván cár életét bemutató film tartalmazza mindazt, amiről Eizenstein híres: lenyűgöző monumentalitás, bravúros vágástechnika és olyan képek, mintha minden filmkocka egy képzőművészeti alkotás lenne.

 

 
6. Egy nemzet születése (1915)

D. W. Griffith a filmtörténet korai időszakának egyik legfontosabb rendezője volt, aki először alkalmazott olyan közelképeket és kameramozgásokat, amiket máig is használnak a filmesek. Leghírhedtebb alkotásában az amerikai nemzet születésének történetét viszi filmre, korszakos rendezői megoldásokkal (mint például a finálé üldözési jelenetének párhuzamos vágása) és máig vitákat kiváltó ideológiai mondanivalóval (mint a fajgyűlölő Ku Klux Klán pozitív bemutatása).

 


Tipp! Nagyot hibázott, most az egész világ őt gúnyolja. Kattints a galériáért!

 

7. A nagy ábránd (1937)

A nagy francia rendező, Jean Renoir és a nagy francia színész, Jean Gabin közös filmje német hadifogolytáborban raboskodó francia katonák között játszódik, akiket összehoz a háború - kiegyenlíti a köztük lévő társadalmi különbségeket. A humánum mindenekfelett állását hirdető film az első világégést még az úriemberek háborújaként mutatja be, ahol egy német táborparancsnok meghívhatja teára a francia foglyait.

 

 
8. A piszkos tizenkettő (1967)

Ezzel szemben a második világháborúban és A piszkos tizenkettőben már nagyítóval sem találunk úriembereket, sőt: súlyos büntetésekre ítélt fegyencekből szerveznek kommandót az amerikaiak egy kockázatos németországi bevetés végrehajtására. A sztárparádét (Charles Bronson, Telly Savalas, John Cassavetes, Donald Sutherland) felvonultató és azóta kultikus kedvenccé váló filmben persze kiderül, hogy a rosszfiúknak is van szívük.

 

 
9. Apokalipszis most (1979)

A vietnámi háború sötét történetéről szóló filmek közül az Apokalipszis most mellett A szakaszt is beválogathattuk volna az ifjú Charlie Sheennel és Willem Dafoe szitává lövésével, ám végül kicsivel Coppola filmje győzött, melyben épp Charlie Sheen apja, Martin a főszereplő. A film egy hajóút története, mely egy megőrülő és a dzsungelban királyságot alapító ezredes (Marlon Brando) felkutatásáért zajlik, de egyben letaglózó utazás az háború borzalmai és az emberi lélek mélyére is.

A filmrészletet itt nézheted meg!

 

10. 80 huszár (1978)

A március 15-i ünnep tiszteletére egy 1848-as filmet választottunk a magyar történelmi mozik közül, de SáraSándor alkotása könnyen lehet, hogy enélkül is kategóriagyőztes lenne. A film valós történeten alapszik: a forradalom kitörésének hírére a császári seregben külföldön állomásozó magyar huszárok egy csoportja a parancsot megtagadva hazaindul, miközben le kell győzniük az üldözőiket, az út veszélyeit és saját magukat is.

 

 
Olasz filmklasszikusok - 10 film, amelyet neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120302-10-olasz-film-amit-latnod-kell-mielott-meghalsz.html A 8 leghíresebb film, amit Magyarországon forgattakhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120124-a-8-leghiresebb-film-amit-magyarorszagon-forgattak.html Hölgyek a kamera mögött - 5 filmrendezőnő, aki lenyűgözte a világothttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111222-holgyek-a-kamera-mogott-5-filmrendezono-aki-lenyugozte-a.html 5 film, ami mellé bort kell innihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111124-szorakozas-film-bor-7-film-ami-melle-bort-kell.html 12 híres sztárpár, akiket a filmforgatás hozott összehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111012-romancok-melyek-a-filmvasznon-bontakoztak-ki.html

 

 

mozifilmtörténelemprogramszórakozás