3 találmány, ami megváltoztatta az életünket

Forrás: Thinkstock -
szívószál görkorcsolya IBM
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy a világunkban épp azok a dolgok vegyenek körül, amiket megtapasztalunk, valamikor valakinek ki kellett találnia azokat. 3 fontos és kevésbé fontos találmánynak épp a napokban van a születésnapja.

Rossznyelvek szerint a feltalálók valójában rendkívül lusta emberek, ezért szeretnék kényelmesebbé tenni az életet a találmányukkal. Január első napjaiban egészen biztosan nem henyéltek, hiszen 3-a és 9-e között olyan találmányok születtek, amelyek megváltoztatták az életünket. Másfelől viszont igaz, hogy január elejének három találmánya közül kettő tényleg munkát takarít meg - vagyis ha úgy vesszük, a henyélést segíti elő.

Forrás: Thinkstock

126 éve szabványosították a szívószálat

A találmány lényege

A korábbi változatok (leginkább a szalmaszál) feltételezi, hogy a közelben van szalma. Vagyis a városlakók nehezebben tudják beszerezni, így nem tölti be szerepét, a szórakozóhelyi kortyolgatást. Márpedig ez azért mégiscsak inkább városi vircsaft.

Mi lenne velünk nélküle?

Mivel a heverésző kényelemben elfogyasztott szénsavas italok szívószál nélkül többnyire kikezdik a fogainkat, több lenne a fogszuvasodás. És többször kenődne a pohár szélére a rúzsunk…

151 éve találták fel a görkorcsolyát

A találmány lényege

Többen kísérleteztek a kortársak közül, de csak nagyon nehezen találták meg a kényes egyensúlyt – vagyis azt, hogy a sportoló, aki a lábára erősítette, ne essen azonnal fenékre. A problémát az amerikai James Plimpton oldotta meg. A talp oldalára 2-2 kereket helyezett, és ezzel megalkotta a kétsoros görkorcsolyát.

Forrás: Thinkstock

Mi lenne velünk nélküle?

Mára nagyon jelentős sportággá fejlődött a görkori: számtalan stílusa létezik :a tánc-, az aerobik- és a street-korizás a legismertebbek ezek közül. Nélküle kétségkívül punnyadtabbak lennénk.

125 éve létezik az elektromágneses számlálószerkezet

A találmány lényege

Dr. Herman Hollerith szabadalmaztatott egy elektromágneses számlálószerkezetet, amely a lyukkártyás népszámlálás adatait segítette feldolgozni. A gyártásra céget alapított. A gyár a későbbiekben IBM néven vált ismertté.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Mi lenne velünk nélküle?

Az IBM befolyásolja a világ pénzügyi folyamatait - benne vannak abban a 30-as részvénykosárban, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot számítják. És az informatikai cég nélkül más lenne a személyi számítógép (PC). És másképp játszanánk a PlayStation 3-mal, az Xbox 360-nal, a Wii-vel…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.