rejtvény újság megemlékezés évforduló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A huszadik század egyik jelképévé vált és éppen ma van a századik szülinapja. 

Az egymást keresztező szavakból álló fejtörő, a majd' 100 évig rendkívül népszerű keresztrejtvényt egy angol újságírónak köszönheti a világ. Arthur Wynne, bár Londonban dolgozott, hetente küldözgette a fejtörőit egy New York-i lapnak. 1913. december 21-én történetesen éppen egy gyémánt alakút, amelyben a szavak keresztezték egymást. Ezzel új műfaj született!

Forrás: Thinkstock

A siker ellenére az újságíró hazájában, Angliában csak jóval később, 1922 februárjában jelent meg először újságban keresztrejtvény. Ettől kezdve azonban szárnyra kapott, és a 20. század egyik kedvenc időtöltése lett. Jelkép is a maga módján: Hermann Hesse (20. századi, Nobel-díjas regényíró) például egyenesen a tárcairodalom és a rejtvényfejtés korának nevezte a 20. századot.

Mára csökkent a szavakkal játszadozó elmetorna jelentősége. Ennek oka, hogy már kevésbé népszerűek a tudás alapú játékok - még a kvízshow-t is csak úgy szeretik a tévénézők, ha a rossz választ kell gyorsan bemondani a jó helyett, vagy fejen állva kell bevetni a rövidtávú memóriát -, de az is a keresztrejtvény népszerűségének hanyatlását hozta, hogy ma az időnket inkább az okostelefonunk vagy a táblagépünk nyomogatásával töltjük ki. Persze ezekre már fejlesztettek keresztrejtvény appot, ami talán az elmetorna új reneszánszához vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.