Cukormázas Budapest - Desszertbárok a fővárosban

2014.04.16. 11:31

A fővárosban gombamód nőnek azok a kézműves cukrászdák, ahol nyoma sincs a hagyományos dobostortának és a franciakrémesnek. Ellenben újdonságokban, kreatív ízvilágban és pazar süteményekben nincs hiány. Többezer kalória bevitele után úgy döntöttünk, megtaláltuk a három kedvencünket. Jó sütizést nektek is!

Domi's Bake Shop

Az VI. kerület egyik kis utcájában található Suri Dominika sütizője. A mindössze 21 éves lány cukrásznak tanult, az iskola után pedig rendelésre kezdett süteményeket készíteni. Ám az ízvilágával és az édességeivel hamar megbolondított mindenkit, ezért úgy döntött, nagyobb fába vágja a fejszéjét: 2013 decemberében megnyitotta apró, de annál barátságosabb cukrászdáját. A kínálatban azonban semmi hagyományos sincs, Dominika ugyanis elzárkózik a futószalagon gyártott vajas süteményektől. Ő inkább arra törekszik, hogy olyan ízekkel találkozzanak a hozzá betévedők, mintha a nagyi süteményeit ennék. Ez sikerült is neki - a helyet nagyon hamar megismerték az emberek, olyannyira, hogy most már a vele egyidős Henivel készítik a finomabbnál finomabb édességeket. A karamellás torta a legnépszerűbb, de a vendégek odavannak a csokis-banános pitéért, a macaronért és a színes kekszekért is. De Dominika igyekszik folyamatosan új édességeket kitalálni, újragondolni a külföldi finomságokat - adalékanyagoktól mentesen. 

A Life.hu tippje:

Mi a szinte még meleg Oreo kekszes sajttortát és a friss málnás-csokis tartot kóstoltuk, mindkettő egyenesen mennyei volt!

Édesmindegy

A Pozsonyi utcában található desszertbár három barát remek munkáját dicséri. Mártity Zóra, Keleti Arthúr és édesanyja, Marika cukrászdája mennyei sütiket kínál. Zóra szerint ez cukrászmesterük, Piroska érdeme is - ő ugyanis tényleg eszméletlen dolgokat alkot. Az Édesmindegybe margarin be nem teszi a lábát, de egy sachertortának vagy Eszterházynak sincs itt helye. A francia, angolszász, amerikai, portugál konyhák édességeinek azonban annál inkább, méghozzá nem akármilyen minőségben. A hazai konyhából egyedül madártejet kóstolhatsz itt, de a sűrű vaníliakrém miatt az is egészen más, mint a korábban megszokottak. Tartósítószer és színezék sem került az édességekbe, csakis olyan hozzávalók, amiket otthon mi is beletennénk. A házias jelleg itt sem maradhat el, ezt mi is csak megerősíteni tudjuk. A finomságok nemcsak látványra gyönyörűek, de az ízük is mennyei: a mascarponés máktorta és a portugál krémes nagyon népszerűek, ám néhány hete egy új torta "vezeti a ranglistát..."

A Life.hu tippje:

A fekete mamba névre hallgató amerikai csokis, mogyoróvajas sajttorta sós karamellaöntettel szerintünk egyszerűen világbajnok. "Olyan, mint az első szerelem - utána már semmi sem ugyanolyan" - mondta rá fotós kolléganőm, és igaza van. Ez a süti ugyanis igazi ízorgia, amit az enyhén sós öntet még izgalmasabbá tesz.

Cake Shop

A zajos József Attila utcában vagy egy sütiző, amiről nem túlzás azt állítani, hogy nemcsak követi a trendeket, de diktálja is azokat. Itt minden divatos édességet megtalálnak az édesszájúak: a Cake Shopban nincs hiány macaronból, színes kekszből, cupcake-ből és habcsókból sem. Sallay Fanni üzletvezető, tulajdonos, de ő koordinálja a termékfejlesztést is. Fanni elárulta, hogy a 2013 nyarán megnyitott sütiző abszolút a francia típusú finomságokat kínálja, a sütemények külseje azonban nincs szigorú formába kényszerítve - picit amerikai stílusban lettek megálmodva. Minden édesség helyben készül, méghozzá úgy, hogy az ide betérők akár végig is nézhetik az egész munkafolyamatot. A desszertbár egyik legnépszerűbb finomsága a diótorta, ami a Dining Guide néhány héttel ezelőtt megjelent cikke szerint Budapest legjobb tortája. Nagyon népszerűek még a gyümölcsös sajttorták és a nemrég megnyitott bake shop is, ahol isteni péksütik csábítanak. 

A Life.hu tippje:

A sajttorták íze egyszerűen csodás, ha pedig szereted a habcsókot, ez az a hely a városban, ahol tényleg érdemes megkóstolnod!

 

 

gasztronómiaédességcukrászdapmsza