"Celebnek lenni olyan feladat, ami nem nekem való" - Kultúrcsemege Fekete Ernővel

Forrás: http://katonajozsefszinhaz.hu -
Kultúrcsemege Fekete Ernő Katona
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Katona József Színház művésze nyáron a Happy Ending című prózai revüben szerepelt, egy rákspecialistát alakított, akinek szembesülnie kell a dilemmával: jobb-e elutasítanunk az orvosi segítséget, hogy méltó legyen a vég, vagy mindenképp alá kell vetnünk magunkat, bármilyen fájdalmas a kezelés. A darabot keddtől a Belvárosi Színházban láthatod.

Egy jó előadás hatására mindig magunkra vonatkoztatjuk a felvetett kérdéseket - te hogy állsz a rákbetegséghez?

Egy taxi hátsó ülésén utaztam éppen, egy kollégával a készülő előadásról beszélgettünk, és a taxis beleszólt, és elkezdte mesélni a maga történetét - ott megértettem, hogy a darab témája mennyire mindannyiunké. Még nem voltam olyan élethelyzetben, mint amilyenbe a főszereplő kerül, nem tudom, hogy döntenék hasonló esetben. Természetesen nagyon rokonszenves és irigylésre méltó a Hernádi Judit által játszott szerep hozzáálása. De tudnod kell, hogy az előadás először is nem magáról a rákról akar beszélni, hanem sokkal inkább arról, hogy miért nem beszélünk a rákról, miért tabutéma a társadalomban, pedig ha kimondjuk a fájdalmas dolgokat, talán könnyebb a feldolgozás. Továbbá nem a halálról, sokkal inkább az életszeretetről, sok humorral és zenével.

Forrás: http://orlaiprodukcio.hu



Te már majdnem két évtizede ugyanannak a társulatnak vagy a tagja - milyen volt kirándulni ebbe a független produkcióban készülő előadásba?

A nyarak általában erről szólnak, hogy az ember vendégként fellép itt-ott. Inspiráló volt megismerni új kollégákat, és egy nyári előadás mindig kalandos. Például izgulni, hogy ne kapjon el minket az eső, különböző próbahelyeken dolgozni, nem a megszokott kőszinházi kényelemben, ezek mindig rugalmasabbá teszik az embert, jó kimozdulni kicsit a megszokottból.

A Katonában milyen feladatok várnak rád az ősszel?

Nemrég kezdtük el próbálni Peter Weiss: Marat - Sade című színdarabját, ezt M/S címen játsszuk. Tavalyi bemutató lett volna, de betegség miatt akkor elmaradt. Október közepén mutatjuk be a Kamrában. Aztán Zsámbéki Gáborral fogok dolgozni, aki a Kurázsi mamát rendezi majd.

Tegnap a fodrászomnak meséltem, hogy ma veled fogok beszélgetni, és ő nem kapcsolt, hogy ki vagy. Ezt én a tévéjátékok hiányának tudom be - a mai színészgenerációnak nincs elég lehetősége arra, hogy azok is megismerjék, akik nem járnak színházba.

Igen, ez igy van.

Forrás: http://katonajozsefszinhaz.hu


Arra nem gondoltál még, hogy valamelyik kereskedelmi televízió szuperprodukciójában mutasd meg magad?

Pontosan mire gondolsz? Nem tudok olyan jól táncolni, mint a kollégám és barátom, Rezes Judit.
Az úgynevezett "celebség" pedig külön műfaj - munka - amellyel minden nap foglalkozni kell. Folyamatosan etetni a sajtót témával - hogy hetente "történjen veled valami" - ezt nagyon nem szeretném. Az persze jól esne, ha a fodrásznőd megismerne az utcán, annak nagyon örülnék, de celebnek lenni olyan feladat, ami nem nekem való. Én csak a színészmesterségen belül tudom elképzelni a feladatom.

Egy valamiben viszont irigyelt vagy - tudsz róla? Több színésszel is beszélgettem, és mind a Katonában szeretne dolgozni... ahol te pályakezdő korod óta jelen vagy.

Ó, örülök, akkor ezek szerint engem is van miért irigyelni... bár én, mivel az a munkahelyem, nem vágyakozom, csak bejárok és végzem a feladataimat. Lehet, hogy ez baj? Kéne valami hely, ahova nagyon vágyom, de most nem jut hirtelen egy sem az eszembe.

Forrás: http://katonajozsefszinhaz.hu



A Kultúrcsemege kulturális ajánló rovat - te mit ajánlanál nekünk?

Könyv: Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene. Színház: Gogol: A revizor, a Vígszínház előadása. Kiállítás, irodalom, szÍnház együtt: Textura 2014 - Szépművészeti Múzeum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.