Most mi a helyzet az ikes igékkel? A nyelv változik, a szájkarate örök!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
nyelvhelyesség ikes igék szájkardozás ragozás stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ikes igék lassan kikopnak a nyelvünkből, de ha valaki izgul, talán többet is használ belőlük a kelleténél. Szabó Zsófi saját csapdájába esett: rabul ejtették az ikes igék!

Amint azt már a Celeb vagyok, ments ki innen! első körében senyvedő Szabó Zsófiról megírtuk: nem bírja, ha valaki műveletlenül beszél, és ennek egyik jele számára, ha valaki nem használja az ikes igékre vonatkozó ragozási sort (ilyenkor kell k helyett m-et mondani, amikor magunkról beszélünk, vagyis nem iszok, hanem iszom). Vágó István már ekkor türelemre intett - nem kell olyan szigorúnak lenni stiláris kérdésekben.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Aztán Zsófi hazatért a dzsungelből és szinte még jetlaggel küzdve, az X-Faktor élő adásában túlragozta a szavaz igét: "Aki szavazik... vagy szavaz, az is sok mindent nyerhet." Persze, előfordul az ilyesmi, pláne élőadásban, na de ha az ember egy héttel előtte botcsinálta nyelvésznek áll, akkor a néző derülni fog, ugyanis a Zsófi-féle "túlgenerálás" (túlragozás) legalább akkora stiláris szarvashiba, mint az ikes igékre jellemző ragozás mellőzése - amiért átkokat szórt dzsungeltársnője, Krasznai Tünde fejére.

A jelenség persze egyáltalán nem nyelvészeti kérdés, sokkal inkább kulturális - a szájkardozás körébe esik, annak a kérdése, ki mivel bántható. "Van rajta sapka? Nincs?? És rosszul ragozza az ikes igéket???"

A nyelv ugyanis folyamatosan változik, mert élő emberek használják - hozzátesznek, elvesznek belőle -, ez természetes változásokat eredményez. A változásokra többnyire az egyszerűsödés jellemző: így esnek "áldozatul" a kivételek: "Miért is biggyesztenék m betűt a szó végére, amikor máshol k-t kell?" és egy mozdulattal sutba vágja a felhasználó az ikes ragozási kivételeket.

Aki harcos nyelvvédőként lép fel, valójában azt mondja ezzel: "ne történjenek változások, minden maradjon ugyanolyan, mint régen" - és akkor ezt most képzeljük el, gyakorlati megvalósulásban. "Latjatuc feleim szümtükhel, mik vogymuk? Isa pour es chomuw vogymuk..." A nyelvünk nem halott, nem kell Halotti beszéd a sírja felett, ezért csak csínján a másik megítélésével a szavai alapján! Illetve arra érdemes odafigyelni, ki mit mond (ne legyen kirekesztő, uszító tartalmú gyűlöletbeszéd) - na de ahogyan mondja, ott hagyjuk meg az egyéni ízeket. Ha mindenki egyformán beszélne, sokkal unalmasabb lenne az életünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.