az éhezők viadala: A kiválasztott filmkritika Az éhezők viadala
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az év vége egyik legnagyobb durranásának kéne lennie a moziban, milliók várták világszerte, ehhez képest Az éhezők viadala-széria új darabja (A kiválasztott - 1. rész) nem más, mint egy hosszú és unalmas felvezetés az utolsó részhez. Mivel pedig arra még egy évet kell várnunk, ez enyhén szólva is pofátlanság.

Az első rész kimondottan kellemes meglepetés volt: egy izgalmas és jó film, ami ki tudott tűnni a szokásos kamasz-disztópiák közül az átlagnál mélyebb és összetettebb mondanivalójával, az akkoriban felfedezett ragyogó tehetségű Jennifer Lawrence-szel, no meg a szokatlanul életszerű és magával ragadó akciójeleneteivel. A második rész sem volt csalódás: továbbvitte a sikerrecept használatát, talán csak a filmnyelvi stílusa lett eggyel konzervatívabb a rendezőváltás miatt. Katniss története pedig ott ért véget a második film fináléjában, hogy az elnyomó államhatalom akaratából megrendezett új, a korábbi győztesek számára tartott Éhezők Viadala miatt vissza kellett térnie az Arénába - hogy elhallgattassák, hisz szimbóluma lett a lázadásnak és egy új népakaratnak, mely kitört a korábbi, manipulált közrend és közvélemény keretei közül. A viadal végén Katnisst kiszabadították (Peetát viszont otthagyták) az ellenállók - és kiderült, hogy vannak ellenállók: a tizenkét körzeten kívül létezik egy tizenharmadik is, akik próbálnak egy mindenki számára élhető államot teremteni a hatalom megdöntésével.

Forrás: http://www.thehungergamesexplorer.com

A harmadik rész tehát arról szólna, hogy Katniss csatlakozik az ellenálláshoz, élére áll a forradalomnak, és jön a nagy összecsapás a Birodalom és a lázadók között. Az éhezők viadala nagysikerű regényváltozatának harmadik része erről is szól - csak épp az már az utolsó könyv. A filmadaptáció elkészítésekor viszont elkövették azt a trükköt, ami újabban egyre gyakoribb akkor, ha nem akarják levágni ideje kiteltekor az aranytojást tojó tyúkot: az utolsó regényt kettészedték, és két külön filmben vitték vászonra, hogy eggyel több Éhezők viadala-mozifilmnyi bevételt lehessen aztán majd belapátolni. Ez a módszer viszonylag jól működött a Harry Potter-szériánál és az Alkonyatnál is, sőt a Hobbit esetében egyenesen egyetlen, vékonyka kötetnyi történetet duzzasztottak filmtrilógiává - a különbség csak az, hogy ezekben a folytatásokban figyeltek arra, hogy a forgatókönyvek bővítésével, az események variálásával és súlyozásával, esetleg plusz szálak beillesztésével olyan filmek jöjjenek létre a "félregényekből", amelyeknek önmagukban is van elejük, közepük és végük, vannak fordulataik és dramaturgiai csúcspontjaik, azaz egyszerűen önálló filmként is élvezhetőek.

Forrás: http://www.thehungergamesexplorer.com

Itt viszont nem ez történt: Az éhezők viadala filmszéria harmadik, azaz utolsó előtti része nem más, mint egy elnyújtott bevezető azokhoz az eseményekhez, amelyeket minden néző várna. Nincs eleje, közepe és vége, csupán egy bő kétórányi eleje - ez pedig eléggé sok idő az életünkből ilyesmire. Az igazi akciók, fordulópontok, egyáltalán: az események érdembeli előrehaladásának hiányát sok-sok lelkizéssel próbálják kitölteni az alkotók, ez pedig a végére már szinte röhejessé válik, amikor ötödször szenvednek ugyanazon a problémán a szereplők. Jennifer Lawrence persze most is ragyog Katniss szerepében és Philip Seymour Hoffmant is nagy élmény még utolsó előtti alkalommal filmvásznon látni, ráadásul az ő karakteréhez kapcsolódó propaganda-hadviselés működése még azon kevés tartalom egyike, ami új és érdekes ebben a részben. De ez kevés, ha a végére úgy állunk fel, hogy becsapva érezzük magunkat: két órán át húzták az agyunkat egy felvezetővel, hogy aztán a végén kiírják, hogy a lényeget egy év múlva láthatjuk.

Értékelés

5/10
Kiknek ajánljuk:
- akik majd a jövőben otthon és egyben nézik meg az összes részt, és bele tudnak tekerni
- akiknek sosem elég Jennifer Lawrence-ből
- akik akkora rajongói a regényeknek, hogy az eseménytelen részeit is elnézegetik filmben órákon át
Kiknek nem ajánljuk:
- akik az eddigi színvonalban bíznak Az éhezők viadala-filmek kapcsán
- akik az előző rész vége után forradalmi eseményekre és sok akcióra számítanak
- akik csak egy izgalmas és jó filmet akarnak látni a moziban

Íme a film előzetese (akciódúsabb, mint maga a film):

Vajon megdicsérheti-e Rudolf Péter az ifjú kollegina haját?http://www.life.hu/kult/20141113-a-central-szinhaz-megis-kinek-az-elete-cimu-eloadasan-jartunk.htmlÚj szereposztásban látható a régi klasszikus a Centrál Színház nagyszínpadán. Celebszomorító sztárriporterünk ezúttal a Mégis, kinek az élete? című előadáson járt, ahol körbeszimatolt, hogyan élik meg a színdarabban játszó régi színészek az újak érkezését. És a címben feltett kérdésre is választ kapunk.KultOrigoKedvenc Woody Allen-dumáink a nőkről és a kapcsolatokrólhttp://www.life.hu/kult/20141114-woody-allen-idezetek-nokrol-vagyrol-es-a-kapcsolatokrol.htmlEzen a héten mutatják be a mozik a világ legviccesebben neurotikus filmrendezőjének legújabb filmjét. A Káprázatos holdvilág a ’20-as évek Franciaországának bűvészei, mágusai és látnokai között játszódó romantikus komédia - mi pedig ennek apropóján összegyűjtöttük Woody Allen legjobb aranyköpéseit a szerelemről és a szebbik nemről.KultAFPHa tönkretesszük a Földet, hova állhatunk tovább?http://www.life.hu/kult/20141106-mozikritika-a-csillagok-kozott-cimu-film-magyar-premierjen.htmlAz utóbbi évek egyik leglátványosabb és leggrandiózusabb sci-fijében a lakhatatlanná váló bolygónk helyett kell új otthont találnia az emberiségnek, ez pedig súlyos fizikai, filozófiai és érzelmi kérdéseket vet fel - miközben a szórakoztatás sem marad el. Csillagok között, kritika.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.