19 érdekesség Némó és Szenilla nyomában járva

Forrás: Youtube -
film NEMO mese Szenilla nyomában
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már játsszák a mozik a Pixar animációs stúdió új, remek mesefilmjét, a nagysikerű Némó nyomában folytatását, amiben ezúttal egy bizonyos feledékeny doktorhalat kell megtalálniuk hőseinknek. Összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet a Szenilla nyomában - no meg persze az első rész kapcsán!

1. A mindkét filmben központi szerepet játszó apa-fia páros, azaz Pizsi és Némó bohóchal, azon belül is a pontos fajtájuk narancs bohóchal, merthogy többféle színben is létezik ez a típus. A narancs bohóchal különösen az ausztrál Nagy-korallzátony térségében gyakori. Hosszuk 6-12 cm közötti.

2. Szenilla fajtája pedig palletás doktorhal, amelynek nagy kiterjedésű az élőhelye, a Csendes- és az Indiai-óceán jelentős részén megtalálható, utóbbiban a Nagy-korallzátony környékén is, így hát ilyen szempontból is stimmel a filmek sztorija. Ez a halfaj akár 30 cm-re is megnőhet, a hasán és hátán tüskék találhatók, és mérgező!

Szenilla (balra) és Némó (jobbra) a valóságban Forrás: Dreamstime

3. A Pixar stúdió híres arról, hogy több évre előre megtervezi a leendő filmjeit: így fordulhatott elő, hogy már a 2001-es Szörny Rt. egyik jelenetében felbukkant Némó alakja a háttérben, a később a „szörnyek” világába átkerülő kislány szobájának egyik plüssfigurájaként. A Némó nyomában csak két évvel később került a mozikba.

4. Viszont amikor moziba került, abban meg a Szörny Rt.-re volt utalás: a végefőcím alatt a zöld, egyszemű Mike Wazowski úszott keresztül a képen búvárruhában.

5. Ami pedig egyetlen Pixar-filmből sem hiányozhat, az a Pizza Planet autó: az összes általuk készített moziba belecsempészték valamilyen módon ezt a védjegyet. A Némó nyomában esetében az ablakból látszik, miközben a halak a fogorvos akváriumából történő szökést tervezgetik.

A Pizza Planet autó a Némó nyomában egyik jelenetében Forrás: Youtube

6. A Némó nyomában közel egymilliárd dollár bevételt termelt a világ mozijaiban, ezzel pedig minden idők legsikeresebb animációs filmje lett, letaszítva az első helyről Az oroszlánkirályt.

Mely utóbbi egyik producere, Don Hahn felhívta a Némó nyomában rendezőjét a rekorddöntéskor, és így gratulált neki: „Épp ideje volt már!”

7. Noha a filmben ez külön nem hangzik el, de a forgatókönyvben az szerepelt, hogy a tengerben az áramlattal vonuló teknősök Hawaii felé tartanak. Épp ezért a háttérben látható fiatal teknősök páncéljához a hawaii ingek mintái szolgáltak ihletadóul.

Forrás: Youtube

8. A Némó nyomában volt az első Pixar-alkotás, ami megnyerte az Oscar-díjat a legjobb animációs film kategóriájában.

9. Ez 2004 elején történt, és egy hosszú út végét jelentette: már 1997(!)-ben elkezdtek dolgozni a film egyes részletein, maga a gyártás pedig 2000 januárjában indult be, egy 180 fős stáb részvételével.

10. Mivel a történetben Némó a vécén keresztül menekül meg a fogorvos irodájából, a film bemutatása idején külön kampányokat szerveztek ezért, hogy a gyereknézők otthon ne húzzák le a szabadon engedni kívánt halaikat - mivel a valóságban ezzel csak megölték volna őket.

11. A Némó nyomában tartja a világrekordot a legtöbb eladott DVD kategóriájában: összesen több mint 40 millió példányt vettek meg belőle világszerte.

Forrás: Youtube

12. Már közvetlenül a Némó nyomában sikere után is felvetődött a folytatás ötlete, és készült is hozzá egy forgatókönyv, de azt nem találták elég jónak a Pixarnál. Később jött az ötlet, hogy a második rész főszereplője lehetne Szenilla, és ekkor pörgött fel újra az alkotási folyamat. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy közben bevált a „mellékszereplőből főszereplő a második részben” módszere, méghozzá a Verdák és Matuka esetében.

13. Így is 13 év telt el a két film moziba kerülése között — de a filmek sztorija szerint ez csak fél év.

14. A maga 25 millió lájkolójával Szenilla a legnépszerűbb Pixar-karakter a Facebookon.

15. A Némó nyomában 94 millió dollárból készült, a Szenilla nyomában viszont már 200 millióból, ami még az infláció figyelembe vételével is jelentős különbség.

Forrás: Youtube

16. A Szenilla nyomában fő helyszíne eredetileg egy szórakoztató aquapark lett volna, de miután a stábnak levetítették a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, mely épp az ilyen helyek visszásságairól szólt, inkább lecserélték egy tengerbiológiai kutatóintézetre.

17. Természetesen a Szenilla nyomában is tartalmaz vicces utalásokat más Pixar-filmekre. A Toy Story 3. szereplői közül például óvodás gyerekek, az Agymanókból tini karakterek láthatók a tengerbiológiai intézet látogatói között. A Pizza Planet autó pedig roncsként, a tenger fenekén elsüllyedve látható.

18. A film első előzetesét a népszerű komikusnő, Ellen DeGeneres show-jában mutatták be először, nem véletlenül: az amerikai változatban ő adja Szenilla hangját mindkét filmben, és a műsorában többször kampányolt is a folytatás elkészítéséért.

19. Érdemes kivárni a Szenilla nyomában végén a stáblistát, ugyanis egy pluszjelenetben még azt is megtudhatjuk, mi lett a Némó nyomában akváriumból megszökött halaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.