Ma lenne 86 éves Szabó Gyula: a Jászai Mari-díjas színművészre emlékezünk

Forrás: MTI/Czimbal Gyula -
halál Szabó Gyula születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valamivel több mint két évvel ezelőtt kellett búcsút vennünk Szabó Gyulától, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésztől, akinek hangjára, valamint a színpadon és filmekben nyújtott alakítására örökké emlékezni fogunk.

Szabó Gyula rengeteg filmben és színdarabban szerepelt, de ezek mellett az ország legnagyobb mesélője is volt a színművész. 2014 áprilisában távozott az élők sorából, de alakításaiban örökké fennmarad.

Budapest, 2005. október 25. Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Legemlékezetesebb és legnépszerűbb alakítása az országot járó, az ártatlanokat a labancokkal szemben megvédő Buga Jakab szerepe volt az 1963-ban bemutatott tizenhárom részes tévésorozatban, A Tenkes kapitányában. Szinkronszínészként a közönség többek között a Magyar népmesék rajzfilmsorozat narrátora és Peter Falk magyar hangjaként is ismerheti. A színművész úgy ment el, ahogyan élt: méltósággal. Végtelen nyugalom volt a tekintetében, harmónia és szeretet az ölelésben - vallotta a felesége Pálma. Lánya, Szabó Zsófi sokszor megemlékezik imádott apukájáról a közösségi oldalán, hiszen nagyon közel álltak egymáshoz.

Forrás: Facebook/Szabó Zsófi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.