Jack Nicholsontól Heath Ledgeren át Jared Letóig: Joker leghíresebb megformálói

Forrás: Youtube -
Joker film mozi Heath Ledger Jared Leto
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A popkultúra legfélelmetesebb vigyorát és leghíresebb képregénygonoszát az idők során számos színész életre keltette már – az épp mozikban futó Suicide Squad egyik szereplőjeként most Jared Leto alakítja Jokert. Ennek apropóján utánanéztünk: kik voltak a nagy elődök, és kik lesznek az utódok?

Cesar Romero (Batman: The Movie, 1966; Batman-sorozat, 1967–68)

Joker első mozgóképes megformálója Cesar Romero volt: a hatvanas években készült, legelső Batman-mozifilmben és az ezt követő tévésorozatban játszotta a Denevérember nagy ellenfelét és örök, elválaszthatatlan ellentétpárját. Persze ekkoriban a Batman-történetekből teljesen hiányzott az a fajta sötétség, ami később védjeggyé vált – inkább afféle vasárnapi matiné jelleggel püfölte egymást ezekben az alkotásokban a színes, vihogó Joker és a szürke sztreccsruhás Batman.

Jack Nicholson (Batman – A denevérember, 1989)

Ki más játszhatta volna el a legördögibb mosolyú gonosztevőt az első komoly, nagyszabású Batman-mozifilmben, mint a valaha élt legördögibb mosolyú filmsztár? Jack Nicholson Jokerje maximálisan teátrális, nagy látványosságokra törekvő gonosztevő volt, akit még Batman szüleinek megölésével is összekötöttek a forgatókönyvírók. Egy veszélyes ripacs, aki maga is tudja, hogy ripacskodik, és imádja csinálni – sokáig úgy tűnt, Nicholson alakítása szétválaszthatatlanul összefonódik a karakterrel.


Mark Hamill (tucatnyi animációs mozifilm és tévésorozat, 1993 óta)

Kevésbé közismert, hogy Mark Hamill, a Star Wars-filmek Luke Skywalkere is Joker egyik híres megformálója, méghozzá szinkronszínészként. A kilencvenes évek óta gyakorlatilag minden hivatalos animációs mozifilm, rajzfilmsorozat és videojáték esetében ő adta Joker hangját, méghozzá pazar (és egyben hátborzongató) módon. Épp ezért fordulhat elő az is, hogy szinte minden újabb élő szereplős Batman-feldolgozás esetében felmerül a neve Jokerként – reméljük, egyszer láthatunk majd egy ilyen verziót is.

Heath Ledger (A sötét lovag, 2008)

A színész, aki feledtetni tudta Jack Nicholsont is: Heath Ledger olyan elemi erővel formált meg egy újfajta (realisztikusabb, kiszámíthatatlanabb, pszichotikusabb) Jokert egy újfajta (és szintén filmtörténeti jelentőségű) Batman-filmben, hogy azóta már sokkal inkább hozzá köti a figurát a tömegkulturális emlékezet. Annál is inkább, mert a szerepben való mániákus elmélyedés a legenda szerint alaposan hozzá is járult Ledger tragikusan fiatalon bekövetkező halálához.

Cameron Monaghan (Gotham, 2015)

Kicsit kakukktojás ez a tétel a listánkon, mivel a Gotham című tévésorozatban nem volt Joker nevű szereplő – de ott volt Jerome Valeska, aki magán hordozta a gonosz bohóc minden jegyét. Ez a sorozat pedig amúgy is arról szól, hogyan születtek meg a bűnös városban a később Batmanként, Pingvinként, Macskanőként stb. ismert karakterek, így egy ifjú Joker is belefért. Apró hiba, hogy (SPOILER!) az egyik részben elhalálozott – de az alkotók nyilatkozatai alapján tervezik visszahozni a karaktert, és igazi Jokert csinálni belőle.


Jared Leto (Suicide Squad – Öngyilkos osztag, 2016)

A legfrissebb és leglátványosabb Joker, de egyben talán a legsúlytalanabb is a mozis vetélytársak között. Köszönhetően persze annak is, hogy ebben a verzióban Joker csupán egy szimpla gengszter, aki kicsit őrültebb másoknál, illetve annak is, hogy ebben a filmben ő csak egy epizódszereplő. Amin erősen ki is akadt a figura létrehozásába nagy energiákat ölő Jared Leto, mondván, kivágták a legjobb jeleneteit – de ha ő is úgy érzi, hogy magyarázkodnia kell, az már azért sokat jelent. Viszont ez a film vonultatja fel minden idők legjobb Harley Quinnjét is: Joker kattant barátnőjét és örök szerelmét Margot Robbie kelti életre.

Zach Galifianakis (Lego Batman Movie, 2017)

Ez már a jövő zenéje: A Lego-kaland című nevezetes és emlékezetes animációs film egyik legjobb karaktere volt két évvel ezelőtt Lego Batman, aki jövőre saját filmet is kap. Egy rendes Batman-történetben pedig előbb-utóbb fel kell bukkannia Jokernek is, és ezúttal sem lesz ez másképp: a Lego Joker hangját pedig majd egy meglepő választás, a komikusként ismert Zach Galifianakis (Másnaposok, Terhes társaság) adja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.